неділя, 05 травня 2019 20:11

Що потрібно знати про кар'єру Ікера Касільяса

Що потрібно знати про кар'єру Ікера Касільяса
Ікер Касільяс дебютував в складі першої команди "Реала" в 18 років, а вже у 19 виграв Лігу чемпіонів.

Перед початком матчу "Малага" - "Реал" в грудні 2012-го Флорентіно Перес сидів в кріслі студії Canal + і поблажливо посміхався ведучій. Через кілька хвилин вона принесла йому заявку на матч, і брови президента "Реала" поповзли вгору. Він на кілька секунд задумався. У заявці не було Касільяса.

"Ви можете вигадувати все що хочете, але це дійсно тренерське рішення. Адан зараз краще, а наші проблеми - набагато глобальніше ", - скреготав на прес-конференції Моурінью.

Касільяса любили буквально всі. Ікер завжди відмінно спілкувався навіть з гравцями "Барселони", а на лавці в останній раз сідав за рішенням Дель Боске в далекому 2002-му. Правда, в результаті спілкування з Хаві розтрощило відносини з Жозе - і ось чому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ікер Касільяс госпіталізований з інфарктом

"Ви зрадники. Я просив не говорити нікому про склад, а ви мене зрадили. Значить, ви не на моїй стороні. Ви сучі діти. Єдиний мій друг в цій роздягальні - це Гранеро. Але тепер я не впевнений навіть у ньому. Ви залишили мене наодинці. Ви сама зрадницька команда в моєму житті. Просто сучі діти ", - кричав Моурінью після квітневого класико в 2011-му.

Португалець спеціально до цього матчу підготував витончений хід: Пепе вийшов в опорну зону з завданням знищити ноги суперників. Але Гвардіола дізнався про цей задумом ще до стартового свистка і встиг зреагувати. Моурінью вирішив, що секретний план просочився через Касільяса - нібито він розповів все своїй подрузі з Canal + Сарі Карбонеро. Під час полум'яної промови Жозе постійно дивився на капітана. Ікер не дослухавши і зник в душі.

Моуріньо підозрював Касільяса в зраді

У серпні того ж року "Реал" намагався перемогти "Барсу" знову - на цей раз в Суперкубку. Пепе відривав гомілкостопи, Рамос розмахував ліктями, а Хедіра не соромився ні того, ні іншого. Вибухнула бійка, в якій взяли участь навіть тренери, а Моурінью ткнув пальцем в око Тіто Віланові - справжнє божевілля.

Після гри Касільяс подзвонив Хаві та Пуйолю. Він не розумів, як відносини двох клубів дійшли до м'ясорубки, і намагався це зупинити. "Marca" писала, що Ікер вибачався перед каталонцями, але сам воротар цю інформацію строго спростував: "Я розмовляв з Хаві і Пуйоль. Я хотів би роз'яснити, що Ікер Касільяс не просив вибачення у Хаві. Історію хотіли упакувати так, щоб люди могли сказати: "Що це за капітан Мадрида , якщо він знімає штани перед Хаві ?!".

Після чергового матчу з "Барсою" (в жовтні 2012-го), Касільяс тепло поспілкувався з Хаві і пішов в роздягальню. Там його вже чекав Моурінью: "Може, наступного разу підеш в іншу роздягальню?".

Восени 2012-го Жозе наїхав на Озіла і Рамоса. Німець вів активне нічне життя, а Рамос не погоджувався з критикою Месута. Через пресу від Жозе дісталося обом, але Касільяс висловився проти: "Є речі, які не варто виносити на публіку, особливо справи кращих гравців".

Була й інша версія конфлікту. El Confidencial писав, що Роналду звинувачував Сару Карбонеро в розпалюванні конфлікту в команді, і розповів про це Моурінью. Жозе спалахнув майже відразу і в одному з інтерв'ю назвав Касільяса "кротом", який виносить інформацію з роздягальні.

Незабаром португальця, який воював з іспанськими медіа, прибрали з клубу, але "Сантьяго Бернабеу" все одно гойдався від ненависті до капітана. Весь цей час Касільяс, стиснувши зуби, тягнув м'ячі і керував командою, але марно. Його призначили винним у всіх невдачах: свист, ненависть і заклики до покупки Де Хеа терзали душу. Ікер потрапив в пекельний котел.

Одного разу він все-таки не стримався і висловив вголос: "Я завжди піддавався закидам в тому, що не відповідав на слова Моурінью. Якщо чесно, я тоді заради клубу вважав за краще не підливати масла у вогонь. Свист уболівальників заподіює сильний біль. Я в "Реалі" з дев'яти років, багато пережив разом з клубом. Звичайно, публіка має право діяти так, як вважає за потрібне, але особисто мені легше від цього не стає, - уклав він. - У будь-якому випадку я хочу завершити кар'єру саме тут. Це мій будинок, і я вихованець цього клубу ".

Але вийшло інакше. У січні 2015 го справи у "Реала" йшли дуже погано. Мадридці відпустили "Барселону" в таблиці, а вболівальники знову свистіли Анчелотті і Касільясу. Вони мріяли побачити у воротах Кейлор Наваса, що підтвердило голосування в мережі (73% відсотка за догляд капітана). Такого єднання серед уболівальників "Реала" давно ніхто не бачив.

Вболівальники "Реала" мріяли бачити у воротах Кейлора Навеса

До літа Перес відкрив вікно переговорів по Касільясу, куди миттєво пірнули "Арсенал", "Тоттенхем" і "Манчестер Юнайтед". Трохи пізніше на маршруті з'явився "Порту" Хулена Хулен Лопетегі, але мати Ікера взагалі не розглядала такий варіант: "Що ти робиш? Ти не можеш піти з "Реала"! А тут якийсь "Порту"! Так для спортсмена рівня Ікера це, можна сказати, команда третього дивізіону. Негоже чемпіону світу завершувати кар'єру в "Порту".

Але Касільяс думав інакше, хоча до нього зверталися з АПЛ, Туреччини і навіть Китаю. Ікер не хотів їхати з Піренейського півострова, а грати за інший іспанський клуб йому здавалося неможливим.

Влітку 2015 року він зібрав прес-конференцію, подякував журналістам за те, що прийшли, випив водички, сказав кілька душевних слів і заплакав, а через кілька днів підписав контракт з "Порту". Причому половину зарплати все одно платив "Реал" (2,5 мільйона євро з 5).

"Касільяс - досвідчений гравець з азартом 20-річного хлопця. Він прийшов у великий клуб, і ми всі від цього виграємо ", - говорив на першій прес-конференції Хулен Лопетегі.
Через півроку Хулена звільнили через жахливі результати ( "Порту" йшов третім в чемпіонаті і вилетів з Ліги чемпіонів), а Касільяс часто творив жахливі речі. У матчі з "Ромою" він у простій ситуації упустив м'яч з рук на ногу Джеко, але боснієць не забив. Президент "Порту" Пінту да Кошта божеволів: "Купівля Касільяса виявилася абсолютним фіаско для нас. Ікер не виправдав жодне з наших очікувань. Навпаки, через нього ми програли матчі в чемпіонаті Португалії і рано вибули з Ліги чемпіонів ".

У чемпіонаті "Порту" пропустив 30 голів (найгірший результат за 15 років) і не став чемпіоном.

У наступному сезоні команду тренував Нуну Сантуш, і Касільяс зіграв краще (всього 16 пропущених за 33 гри), але "Порту" все одно не дотягнувся до першого місця, тому наступний сезон "дракони" знову починали з новим тренером, а Касільяс міг виявитися вільним агентом. Заради продовження контракту довелося відмовитися від 1,5 мільйона євро окладу (тепер він заробляє 3,5 млн): "Це буде мій третій сезон в клубі, і кожен раз ми фінішували в чемпіонаті на другому місці. Ми не виграли жодного трофея. Хочу це виправити, я хочу більше трофеїв ".

Спочатку справи в " Порту" йшли не кращим чином

Все пішло не так. Сержіу Консейсау відразу поставив Ікера в старт, але дуже скоро розчарувався. Касільяс непогано працював в чемпіонаті (3 пропущених за 8 перших матчів), але зовсім не напружувався на тренуваннях і іноді навіть сидів у соцмережах прямо під час занять. Тренер воротарів шепнув про це головному, і Консейсау посадив легенду в запас: "Касільяс не травмований - просто я вирішив залишити його на лавці запасних".

Його наступник Жозе де Са грав погано і пропускав безглузді м'ячі, але головному було все одно. Він забанив Ікера на чотири з половиною місяці і знову випустив тільки в лютому 2018 го, коли Marca вже розписала бажаний план повернення Касільяса в Мадрид. Ікер непогано відстояв кінцівку чемпіонату, а "Порту" нарешті виграв чемпіонство. Касільяс незабаром підписав ще один контракт і пояснив це гранично просто: "Я, Буффон і Чех - останні рок-зірки футболу. Найстаріші діючі воротарі Європи. Потрібно насолоджуватися часом, яке у тебе залишилося. У 37 років ви ближче до завершення кар'єри, ніж до продовження ".

Ікер знову пішов на зниження контракту (наскільки значне - невідомо), влітку гаряче підтримував Каріус, який страждав після кошмару в фіналі Ліги чемпіонів, і навіть опублікував в його підтримку відео зі своїми фейлов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі результати обстеження Ікера Касільяса

Відносини з Консейсау налагодилися: Ікер більше не користується телефоном на тренуваннях і радить той же Андре Сілві. Тепер він був безумовний номер один в "Порту". І амбіцій все ще дуже багато.

Нещодавно він телефонував Луїсу Енріке, щоб поговорити про збірну, і розповів про ідеальний розкладі під кінець кар'єри: "Хотілося б виграти ще одну Лігу чемпіонів і чемпіонат світу, повернутися в" Реал "і там закінчити кар'єру. 2 квітня на тренуванні "Порту" в Касільяса трапився зазнати серцевого нападу. Більше повернуться на футбольне поле Ікер не зможе ..

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ікер Касільяс може завершити кар'єру футболіста після інфаркту

Ікер Касільяс провів на клубному рівні виступаючи за " Реал" та " Порту" 619 матчів, в яких пропустив 593 голи. За збірну Іспанії провів 167 матчів, в яких пропустив 94 голи. 4 рази вигравав Лігу чемпіонів. Двічі вигравав Суперкубок УЄФА. Переможець клубного Кубка світу. 5 разів ставав чемпіоном Іспанії. Двічі вигравав Кубок Іспанії. Один раз став чемпіоном Португалії. На рівні збірних двічі здобував Кубок Європи та один раз Кубок світу.

Зараз ви читаєте новину «Що потрібно знати про кар'єру Ікера Касільяса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути