пʼятниця, 09 грудня 2022 14:52

Шевченко може стати першим нелегітимним президентом УАФ – голова Асоціації футболістів України

Шевченко може стати першим нелегітимним президентом УАФ – голова Асоціації футболістів України
Андрій Шевченко може стати нелегітимним президентом УАФ, бо УЄФА виборів не визнає, заявив голова АФУ Олег Печорний. Фото: ФФУ

Андрій Шевченко в разі проведення виборів УАФ може стати нелегітимним президентом, бо УЄФА таких виборів не визнає. Про це голова Асоціації футболістів України Олег Печорний заявив в інтерв'ю виданню Footboom.

"Не можу залишитися осторонь останніх подій, які стрясають український футбол. З повагою ставлюся до Андрія Шевченка, але все йде до того, що він може стати нашим нелегітимним президентом УАФ, міжнародна футбольна спільнота не визнаватиме таке керівництво в УАФ", – сказав Печорний.

За його інформацією, на керівників регіональних асоціацій зараз чинять колосальний тиск, зокрема з боку силовиків. Делегатів з регіонів буквально примушують провести звітно-виборний Конгрес УАФ, за підсумками якого обрати Шевченка на посаду президента УАФ.

"Але режисери цього сценарію не врахували головного – УЄФА ніколи не визнає таких виборів. Весь світ говоритиме про те, як ламаючи через коліно футбольні правила, регламент і статут УАФ, а також міжнародні норми, Шевченко йде до влади", – сказав голова АФУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексфутболіста збірної України підозрюють у несплаті податків на 18 млн грн

Печорний підкреслив, що відмовляючись визнати вибори УАФ, УЄФА не захищатиме чинного президента УАФ Андрія Павелка, а захищатиме себе.

"Я не захищаю Павелка – історія наших конфліктів доволі відома, щоб записувати мене до його адвокатів. І УЄФА, відмовляючись визнати нові вибори в УАФ, також не захищатиме Павелка. УЄФА насамперед захищає себе. Демократичність своєї діяльності та рівні вимоги відповідності до всіх національних асоціацій – це головне в роботі УЄФА", – зазначив Печорний.

За його словами, в УЄФА чудово розуміють, що якщо допустити прецедент втручання влади будь-якої країни в роботу національної асоціації та визнати нелегітимні вибори, то це відкриє скриньку Пандори. Буде порушено принцип легітимності громадської організації, а саме на ньому тримається незалежність та авторитет.

"І найголовніше, якщо ми підемо на порушення виборного процесу, перекреслимо вже ухвалені рішення Виконкому УАФ, то до наших клубів застосують санкції аж до виключення з єврокубків з позбавленням виплат", – підкреслив співрозмовник видання.

Печорний нагадав, що за правилами УЄФА, вплутувати у футбольні питання владні органи країн заборонено. Навіть заборонено виносити справи на розгляд судів загальної юрисдикції.

"Сподіваюся, у тих, хто заварив цю кашу, вистачить розуму, щоб зупинитись і не допустити катастрофічного приниження України в очах міжнародної футбольної родини", – резюмував голова АФУ.

Учора в Будинку футболу відбулось засідання робочої групи з питань проведення позачергового конгресу, яка також заявила про факти впливу органів державної влади на діяльність регіональних футбольних асоціацій.

За даними футбольного журналіста Ігоря Бурбаса, термінові вибори УАФ із порушенням вимог УЄФА намагаються зібрати, щоб призначити президентом української асоціації Андрія Шевченка. Кандидатом на цю посаду його вже висунув колишній "регіонал" Віктор Межейко.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко може стати першим нелегітимним президентом УАФ – голова Асоціації футболістів України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути