Ексклюзиви
понеділок, 11 серпня 2008 10:38

Селюк: "Барселона" - одна, Аршавіних - багато" (ЕКСКЛЮЗИВ)

Селюк: "Барселона" - одна, Аршавіних - багато" (ЕКСКЛЮЗИВ)

Дмитро Селюк, 44 роки, колишній віце-президент донецького "Металургу". Півтора роки тому він запросив до клубу голландського тренера Ко Адріансе та колишнього футболіста "Барселони" і "Манчестер Юнайтед" Йорді Кройффа. Селюк постійно мешкає у Барселоні, уболіває за однойменну команду і особисто спілкується з її президентом Жоаном Лапортою. Кореспондент "ГПУ" зателефонував екс-керманичу "Металурга" до Іспанії.

Ваш колишній клуб - донецький "Металург" у чотирьох стартових матчах чемпіонату України не втратив жодного очка. Здивовані?

- Ні. По-перше, суперники у клуби були несерйозні. По-друге, результати "Металурга" доводять, що в українському футболі результат роблять не гравці, а рефері. Є таке поняття як робота з суддями. Цим я і пояснюю результати "Металурга". Тому я і не працюю в клубі. Коли був, там арбітрам навіть додаткову чашку чаю безкоштовно не наливали. Тому мене і не кличуть в українські клуби. Та і сенс працювати в чемпіонаті, де гравці тільки по орендах і бігають? Я б ввів правило: у кожному клубі не більше двох орендованих футболістів. Добре хоч, що "Шахтар" і "Динамо" з суддями не працюють: упевнений, якби захотіли, арбітри були б для грандів "ручними". Але провідним клубам судді уже нецікаві.

Що не вийшло в "Металурзі" у Ко Адріансе?

- Тренер і досі вдячний мені за роботу в Донецьку - каже, що для нього корисно оцінити реалії українського футболу. Але не чекав, що тут так багато залежить від суддів. Коли "Металург" Адріансе в Києві проти "Динамо" судив грек Вассарас, ми показали свою гру. Матч закінчився 0:0, "Металург" мав перевагу, бо арбітр не вбивав команду. Але через суддівський безлад Адріансе змушений був піти. Хоча у ньому був зацікавлений сам власник "Металурга" Сергій Тарута.

Який бюджет був виділений для Адріансе?

- Розмови про 30 мільйонів доларів на рік для команди - дурниці. Сам Адріансе в Донецьку отримував вдвічі менше, ніж тренер "Шахтаря" Луческу ( за неофіційною інформацією Луческу має 266 тисяч євро на місяць. - "ГПУ"). Це приблизна зарплатня тренера провідних команд Греції.

Вас звинувачували у тому, що ви керували донецьким клубом з Барселони.

- Нехай. Я робив це ефективно. І яка різниця звідки? Не бачив потреби перебування в Україні. Пліткують, мовляв, до батьківщини мене в"їзд заборонили правоохоронці. Хто? Мені 44, виїхав з неіснуючої вже країни, коли навчався у восьмому класі. Які злочини в такому віці міг здійснити на території України?

Як вам вдалося прилаштувати у "Барселоні" колишнього гравця "Металурга" Яя Туре?

- Дуже просто - завдяки його кваліфікації. Івуарієць не сидить на лаві запасних, а грає. Президенту "Барселони" Лапорті я пропонував гравця ще у 2004-му, але тоді він відмовився. Про що і пожалкував, взявши опорника тільки торік.

Чому "Барселона" не купила Аршавіна?

- Я знаю Андрія з 1999 року. Він тоді приїжджав на турнір у один з європейських турнірів. Це єдиний росіянин, якого я запропонував Лапорті - взагалі з цією нацією не хочу мати справу. Лапорта давав 15 мільйонів євро, і коли "Газпром" (власник пітерського "Зеніта", нинішнього клубу Аршавіна. - "ГПУ") відмовив, президент іспанського суперклубу сказав: "Барселона одна - Аршавіних багато". І взяв Глєба. Білорус - професіонал, але не зовсім для "Барселони": мало забиває. От у Аршавіна з цим порядок.

Хто з гравців українського чемпіонату міг грати в Іспанії?

- Фернандіньйо. Але не в "Барселоні" чи "Реалі". У команді середнього рівня.

Хто б з іспанського чемпіонату міг би приїхати до України?

- Той же Баптишта - бразильський форвард "Реалу". Іспанець з країни не поїде. А для бразильця головне - гроші. Якби в Україні запропонували б Баптишті 3-5 мільйонів євро на рік, той міг би приїхати (Баптишта на початку тижня перейшов до італійської "Роми, де отримуватиме 2, 5 млн. євро за рік. - "ГПУ"). Але взагалі у команді має бути не більше трьох бразильців. Тому "Барселона" і продала Рональдіньйо.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Селюк: "Барселона" - одна, Аршавіних - багато" (ЕКСКЛЮЗИВ)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути