неділя, 07 лютого 2021 15:35

Найдорожчий футболіст в історії проти найтитулованішого зійдуться за Супербоул

Найдорожчий футболіст в історії проти найтитулованішого  зійдуться за Супербоул
Головною інтригою Суперболуа LV буде протситояння квотребеків "Чіфс" Патріка Магоумса (ліворуч) і "Баккенірс" Тома Бреді. twitter.com

В ніч на понеділок 8 лютого в місті Тампа, штат Флоріда, відбудеться 55-й Супербоул. Фінальний матч Національної футбольної ліги — головна спортивна подія року в США. Показати 30 секунд реклами в перерві гри коштує $5,5 млн.

У вирішальному поєдинку зійдуться Канзас-Сіті Чіфс і Тампа-Бей Баккенірс. Головна інтрига у протистоянні квотербеків. За чинних володарів Супербоула "Чіфс" виступає найдорожчий спортсмен світу - 25-річний Патрік Магоумс. В липні підписав угоду на $503 млн. "Баккенірс" до перемоги вестиме 43-річний Том Бреді. Футболіст перемагав у 6-ти Супербоулах. Жодна команда НФЛ сумарно не має більше титулів.

Влітку Том Бреді перейшов із Нью-Інгленд Петріотс в Тампа-Бей Баккенірс. У команду, яка протягом 2010-х жодного разу навіть не виходила в плей-оф. Тепер за бортом постсезону залишилися "Патріоти", за яких вболіваєте. Ваші симпатії у Супербоулі будуть на чиїй стороні? - питаємо письменника Макса Кідрука.

Очевидно, що буду за Брейді ,тому що це легендарна особистість. Як можна опонувати такій величі. До того ж не люблю "Чіфс", але це окрема і дуже довга історія.

Склад цьогорічного фіналу закономірний?

Очікував "Чіфс"- "Пекерс". "Баккенірс" здивували – три виїзні матчі , три перемоги. Це при тому, що команда нова, не зіграна, не мали передсезонки, тренувальних таборів через обмеження через Covid.

Головне питання сезону було в тому, чи зможе Том Бреді показати клас без наставника "Петріотс" Біла Белічика, під орудою якого виграв усі свої титули в професійній кар`єрі?

Том вже зміг, подивіться де команда Брейді , а де Белічика. Але я сказав би, що це все лише заслуга Брейді. Коли він тільки перейшов у Тампу, деякі американські коментатори в прямому ефірі не соромилися казати, що це збіговисько ідіотів, а не команда. Бо там крім ресиверів Кріса Гудввіна і Майка Еванса на той час наче нікого не було. Але по ходу сезону виявилось, що "Бакс" впродовж попередніх двох років продрафтили дуже класних молодих гравців, про яких ми ще не знали – раннінбек Рональд Джонс, лайнбекер Девін Вайт. Крім того з "Джагуарс" прийшов Леонард Форнетт, підписали Роба Гронковські, Антоніо Брауна. Навіть на папері це вже було схоже на команду калібру плей -оф. Так квотербек Том Бреді вражає - 40 тачдаунів за регулярний сезон в такому віці, але у "Бакс" прекрасний захист і це теж те, завдяки чому вони вийшли до фіналу. Дивина, що вони це зробили в перший сезон,як тільки зібралися.

Дивина, що вони це зробили в перший сезон,як тільки зібралися

Згадайте матч за чемпіонство в конференції, коли у першій половині напад зіграв блискуче , а друга була, м'яко кажучи, така собі. Брейді кинув три перехоплення й щоразу захист виходив і зупиняв квотербека Ґрін-Бей Пекерс Аарона Роджерса, який чи в найкращій формі за кар'єру MVP сезону. Але Тампа у вирішальний момент не дозволила йому жодного разу набрати навіть перший даун.

Три перехоплення Тома Бреді в останньому матчі перед Супербоулом не стали тривожним дзвіночком?

Помилка квотербека була лише у першому, бо кинув м'яч зависоко. А два наступних далеких паси були при тискові. Бреді викидав м'яч навмання, розраховував на порушення захисту суперника або на прийом все-таки когось із своїх ресиверів.

Статистично це ніби погано - багато перехоплень за такий проміжок гри. Але, якщо уважно подивитися на два останніх - були на третіх даунах щоразу, м'яч летів далеко, в ту зону, де, якщо б це був пант, його приймала б спецкоманда суперника. Брейді не дурний, розуміє такі тонкощі, прораховує шанси в таких ризикованих діях.

В одному з анонсів Супербоулу протистояння Бреді та Магомса порівняли із фантазійною зустріччю на баскетбольному майданчику Майкла Джордана і Леброна Джеймса.

Не зовсім погоджуюсь. Так, Магоумс крутий. Він найкращий гравець у лізі і за фізичними даними, і за інтелектом , в нього найкращі партнери , але ,за усієї поваги, він ще не зробив того, чого зробив Леброн Джеймс в НБА.

Я чув порівняння про зустріч нового G.O.A.T. (Greatest of all time - найвеличніший в усі часи - Gazeta.ua) і старого G.O.A.T. І у Магоумса є шанс посісти цей трон.

На його боці молодість, сила , витривалість. Якщо на повну зіграють тай-енд Тревіс Келсі й ресивер Тирек Гілл у нападі, то у "Бакс" просто немає шансів. Номінально перевага однозначно у Магоумса.

Щотижня сідали у літак і вигравали в чужих стінах.

Я дивився інтерв'ю Шона Пейтона, тренера "Сейнтс", яких "Бакс" вибили в дивізіонному раунді плей-оф. Він сказав, що на перемогу "Чіфс" легко поставити , але не треба недооцінювати команду, яка виграла три плей-оф підряд на виїзді. "Бакс" щотижня сідали у літак і вигравали в чужих стінах. Тампа спроможна ще раз здивувати футбольну спільноту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шотландія вперше за 38 років обіграла англійців на їх полі

Що можете сказати про тренерів, які зійдуться в Супербоулі?

Обидва круті, заслуговують на перемогу . Наставник "Чіфс" Енді Рід дуже довго чекав на свій Супербоул. У нього колись в Філадельфії була класна команда, з якою вийшов у фінал і програв Нью-Інгленд Петріотс. В Канзас-сіті його регулярно зупиняли "Патріоти", поки Том Брейді не пішов у Тампу. 68-річний Брюс Еріанс теж має цікаву футбольну історію. У свій час подолав рак простати. Грає за принципом No risk-it, no biscuit - без ризику нема печива.

Сподіваюсь Супербоул буде результавний.

Доведеться грати під фонограму повного стадіону.

Особливість цього сезону НФЛ - порожні трибуни через пандемію. За статистикою вперше команди більше перемог здобули на виїзді. Також вперше Супербоул пройде на стадіоні одного з учасників матчу.

Тампа-Бей Баккенірс матимуть перевагу через гру на домашній арені?

Колосальним стимулом були б свої вболівальники на трибунах. А так доведеться грати під фонограму повного стадіону.

До того ж у Супербоулі перевага домашнього поля нівелюється, бо суперники приїжджають за два тижні і акліматизуються. Це не матч проти Ґрін-Бей, коли ти прилітаєш з теплої Флориди і наступного дня маєш виходити на -15 і крижаний дощ.

Насправді глядачів на стадіон пустять. Їх буде обмежена кількість, згідно з вимогами через пандемію.

У Флориді є вже перша черга вакцинованих. Переважно це медпрацівники. У Тампі їм роздають безкоштовні квитки на Супербоул.

Таким чином увбивають двох зайців. Віддячують лікарям за боротьбу з коронавірусом, обходять обмеження, бо вакциновані не можуть бути носієм чи хворим плюс, все-таки матимуть на стадіоні трошки своїх фанів.

Перший Супербоул відбувся у 1967 році. Його переможцем стала команда зі штату Вісконсин Ґрін-Бей Пекерс. На честь її тренера Вінса Ломбарді назвали кубок, який отримує переможець НФЛ. Розігрують Супербоул переможці Національної Футбольної Конференції та Американської Футбольної Конференції. Утворилися з команд двох ліг-конкурентів, які існували в США до 1960-х. На відміну від НХЛ чи НБА, де діє географічний принцип розподілу фіналістів сезону на Схід і Захід, в американському футболі команди з одного міста можуть виступати в різних конференціях і зустрітися в Супербоулі. На сьогодні в НФЛ грає 32 команди.

В Україні пряма трансляція Супербоула буде на телеканалі Viasat Sport. Початок матчу 8 лютого о 1:30.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчий футболіст в історії проти найтитулованішого зійдуться за Супербоул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути