субота, 27 лютого 2016 17:05

Розкрити зарплати топ-менеджменту і вивчити російську мову: що потрібно знати про плани нового глави ФІФА

Розкрити зарплати топ-менеджменту і вивчити російську мову: що потрібно знати про плани нового глави ФІФА
Джанні Інфантіно. Фото: reuters.com

В історії світового футболу почалася нова епоха. Сталося це в останню п'ятницю лютого 2016 року. У цей день новим головою ФІФА був обраний 45-річний Джанні Інфантіно - колишній генеральний секретар УЄФА, який завжди проводив жеребкування, допомагав Платіні розширювати чемпіонат Європи до 24 команд і розробляв фінансовий фейр-плей. Боротьба за пост була настільки запеклою, що голосування вперше з 1974 року пройшло в двох турах - це забезпечив потужний азійський кандидат шейх Салман, який був настільки впевнений у перемозі, що ще минулого тижня перестав кататися по світу.

Що потрібно пам'ятати про нового керівника світової футбольної асоціації, спробував проаналізувати в своєму блозі на порталі tribuna.com оглядач Владислав Воронін.

Як Інфантіно потрапив у президентську гонку?

Як і Салман, в результаті корупційного скандалу в ФІФА. Інфантіно і бахрейнський шейх підтримували Мішеля Платіні, але коли того відсторонили на 8 років, довелося діяти самостійно. Джанні в останній момент висунули європейські асоціації. "Ми просто провели жеребкування, і випало моє ім'я, - якось пожартував Інфантіно, але потім строго додав. - Насправді, я не чиєсь щеня в цій гонці".

Чому він багатьом видався ідеальним президентом?

По-перше, він не замішаний в жодному скандалі (принаймні публічно). В шейха Салмана з цим просто біда, протягом усієї передвиборної гонки англійські газети гриміли розслідуваннями: то він допомагав відправляти на тортури спортсменів, які брали участь в продемократичному русі в Бахрейні в 2011-му (сам це спростував); то дарував Пакистану тренера збірної в обмін на голос на виборах президента Азіатської конфедерації футболу в 2013-му; то був пов'язаний з організаторами договірних матчів.

По-друге, з роботою Інфантіно знайомий більш-менш весь світ, тоді як шейх Салман для багатьох залишився загадковим членом королівської сім'ї Бахрейна. Салман міг би виправити це чіткою передвиборною програмою, але, здається, налякав усіх польотом думки: в одному 24-сторінковому маніфесті він умістив і структурні реформи, і антикорупційну роботу, і впровадження технологій, і занадто ризиковані ідеологічні тези (треба грати в атакуючий футбол, вистачить кликати іноземних тренерів і звільняти їх після невдалої кваліфікації, головне - займатися молодіжним футболом, а ще можна грати 60 хвилин замість 90). Занадто багато амбіцій, у Інфантіно все чітко і по пунктах (про це нижче).

По-третє, в резюме Джанні просто немає прогалин: юридичну освіту отримано в сильному університеті Фрайбурга; говорить англійською, німецькою, французькою, італійською, іспанською та арабською мовами; під час роботи в УЄФА не лише придумав фінансовий фейр-плей, але ще і налагодив купу зв'язків у Євросоюзі, Раді Європи та інших держорганах. Іншого такого кандидата немає.

Чи варто боятися Росії таі Катару?

Ні, Інфантіно не збирається забирати чемпіонати світу. Більш того, Інфантіно називав Росію важливою країною і обіцяв вивчити російську в разі обрання.

Так у чому його план?

1. Виконком буде реорганізовано в раду ФІФА і більше не зможе приймати ключові рішення (наприклад, господарів чемпіонату світу тепер вибирають 209 країн, а не пара десятків людей). Замість цього рада отримає стратегічні і наглядові функції - по суті, це розробка планів на майбутнє і контроль за адміністрацією ФІФА.

У нову раду додадуть 10 чиновників: 6 - від Азії і Африки, ще по дві людини приїдуть з Південної Америки і КОНКАКАФ. Окрему увагу Інфантіно приділяє гендерній рівноправності: з 36 чиновників ради як мінімум 6 мають бути жінками.

Працювати в ФІФА всі ключові співробітники (президент, генсек, члени ради) зможуть не більше 12 років - 3 терміни по 4 роки.

2. Створити Комітет футбольної сім'ї, де ФІФА буде вивчати позиції ліг, клубів і профспілок гравців з усіх актуальних проблем і майбутніх рішень. В першу чергу ФІФА тут цікавлять думки про календар і трансферну систему, адже Інфантіно обіцяє почистити ринок від сторонніх, які крадуть і відмивають гроші при переходах.

3. Розкрити зарплати всіх ключових співробітників ФІФА. Доходи Блаттера і його партнерів не розголошували.

4. Проводити стратегічні зустрічі з топ-менеджерами всіх національних асоціацій, які зараз натискають на кнопочки під час конгресів, щоб затвердити черговий звіт або бюджет. Інфантіно обіцяє мінімум раз на рік зустрічатися з ними у неформальній обстановці і передавати всі конструктивні пропозиції Раді ФІФА.

5. Інфантіно дуже любить цифри і вважає, що ФІФА дуже мало витрачає на розвиток гри - всього 18 відсотків доходів, хоча може виділяти на це не менше 50%. За Джанні кожні 4 роки країнам відправлятимуть за 5 мільйонів доларів, а регіональним конфедераціям - по 40 мільйонів.

Ще кожна збірна може запросити до 250 тисяч доларів на рік на транспортні витрати, щоб добиратися на матчі.

6. Головний проект Інфантіно - розширення чемпіонату світу до 40 команд. Схема турніру практично не зміниться, груп залишиться 8, просто тепер в них буде не чотири команд, а п'ять. Календар особливо не роздується - просто з'являться ще три ігрові дні. Головний плюс, запевняє Джанні, - це просування футболу в нових регіонах, розширення комерційних можливостей і різке збільшення рекламних доходів.

Звідки візьмуться 40 команд? 14 - Європа, 7 - Африка, 6 - Азія, 5 - Південна Америка, 5 - КОНМЕБОЛ, 1 - Океанія, 1 - господиня турніру, 1 - додаткове місце "на основі спортивних результатів".

Коли Інфантіно запитують, чи не занадто багато учасників, він відповідає, що 40 команд - це лише 19 відсотків від загальної кількості членів ФІФА, а на континентальних турнірах грають від 30 до 100 відсотків країн.

7. У перспективі чемпіонати світу зможуть проводити не одна-дві країни, а цілий регіон - вийде щось на зразок Євро-2020 в 13 містах Європи. При цьому кожній конфедерації доведеться чекати наступного чемпіонату світу мінімум два відбіркових циклу.

8. Введення відеоповторів та інших технологій треба аналізувати і обговорювати - конкретної позиції у Інфантіно немає.

9. Треба переглядати рейтинг збірних, щоб він був більш адекватним і зрозумілим для уболівальників.

10. Створення Команди легенд - відомих гравців, які будуть їздити по всьому світу, популяризувати гру і іноді - збирати гроші для ФІФА.

Що Інфантіно зробить в перший робочий день?

Проведе футбольний матч. Абсолютно серйозно: на території штаб-квартири ФІФА є відмінне футбольне поле, і там Джанні збирається зіграти з делегатами ФІФА, журналістами і легендарними футболістами, які його підтримали (наприклад, Роберто Карлос та Луїш Фігу). "А вже на другий день я одягну костюм і почну працювати", - пообіцяв президент.

Зараз ви читаєте новину «Розкрити зарплати топ-менеджменту і вивчити російську мову: що потрібно знати про плани нового глави ФІФА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути