Ексклюзиви
середа, 21 березня 2018 11:09

Народився найвидатніший бразилець усіх часів

Народився найвидатніший бразилець усіх часів
Айртон Сенна загинув у 34 роки.

21 березня 1960 року народився Айртон Сенна - легендарний бразильський гонщик, "Формули-1". Улюбленець публіки і володар титулу триразового чемпіона трагічно пішов з життя в момент спортивного змагання, коли йому було 34 роки.


Айртону пощастило вирости в забезпеченій сім'ї. Його батько Мілтон да Сілва був відомим бізнесменом, він міг повністю забезпечити сім'ю, а також матеріально підтримувати бажання сина.
Відомо, що сеньйор Мілтон пристрасно любив автогонки і жертвував гроші на розвиток цього виду спорту. Коли маленькому Айртону виповнилося 4 роки, батько подарував йому спорткар.


1981 року Айртон залишає рідну країну і переїжджає до Англії за пошуком нових можливостей. Тоді в Європі про Чарівника (прізвисько Айртона) позитивно відгукувалися, тому йому була відкрита будь-яка гоночна траса.

Тоді ж Сенна брав участь в змаганнях на гоночній трасі Brands Hatch в графстві Кент. Однак хлопець не завоював титул переможця, а прийшов п'ятим, обігнавши товаришів по команді. Пізніше Айртон займає призове місце в Тракстоні, а потім знову пробує себе на знайомій трасі Брендс-Хетч, де здобуває перемогу. За спогадами гонщика, обіграти суперників йому допоміг дощ. Опади колись завадили цілеспрямованому хлопцеві виграти гонку, і Айртон не залишив цей факт без уваги: в результаті тривалих тренувань гонщик навчився відчувати себе впевнено навіть у похмуру погоду, за що і отримав прізвисько "Людина дощу".


З 1982 року Айртон виступає в гонках з дівочим прізвищем матері Сенна: це пояснюється тим, що прізвище батька було дуже популярне в Бразилії.
Кар'єра спортсмена в "Формулі-1" почалася 1984 року з маловідомої команди Toleman. Перше очко своїй команді Сенна приніс 7 квітня на змаганнях Гран-прі Південної Африки.
Після Toleman Сенна виступав у більш сильних командах. Так з 1985-го по 1987 він перебуває в команді Lotus, потім стає учасником колективів McLaren і Williams.

Напередодні смерті Айртон непокоївся, ніби передчуваючи близький кінець.


За часи виступів у "Формулі-1" Айртон Сенна 65 разів займав перші місця в кваліфікаціях - цей рекорд спортсмени не могли побити навіть після смерті автогонщика протягом дванадцяти років. Шанувальники "Формули-1" досі переглядають відео двадцятип'ятирічної давності за участю спортсмена.


Взимку 1981 року Сенна одружився з давньою подругою Ліліан да Вашконселуш Соуза, однак їхній шлюб розпався. Як зізнавався гонщик журналістам, одруження на Ліліан було великою помилкою. Також він говорив, що гонки є головним пріоритетом в його житті, на відміну від жінок.


Фанати Айртона згадують, що в житті він був м'якою і чарівною людиною. До того ж Сенна активно боровся з бідністю і голодом в рідній країні. Гонщик замовчував про свої добрі вчинки і не ділився ними з пресою: про грошові пожертви стало відомо після його смерті.

У 1994 році Сенна перейшов в одну з найкращих команд Williams, для якої, за його словами, виступав би і безкоштовно.

Напередодні смерті Айртон непокоївся, ніби передчуваючи близький кінець.

Спочатку в аварію на трасі потрапляє Рубенс Баррікелло, який зламав собі ніс і ребра, через що не зміг брати участь в гонці. Наступного дня на заїздах гине гонщик з Австрії Роланд Ратценбергер. Сенна став ініціатором зборів гонщиків: на зустрічі спортсменів обговорювалося питання щодо підвищення безпеки учасників.

На змаганнях Гран-прі Сан-Марино зіткнулися двоє гонщиків, через що від уламків, що розлетілися, постраждали троє глядачів. Тому на трасу була викликана машина безпеки для обмеження швидкості спорткарів, за якої Айртон проїхав шість кіл. На сьомому колі машину безпеки відкликали, і за збігом обставин Сенна вилетів з траси на повороті "Тамбурелло" зі швидкістю 310 км/год.


Коли глядачі і організатори гонок зрозуміли, що спортсмен не рухається, змагання зупинили. Прибулі на місце аварії лікарі побачили страшну картину: обличчя Сенни було в крові, хлопець отримав серйозну травму головного мозку, а також у нього порвалася скронева артерія. Йому надали першу допомогу і зробили трахеостомію, після чого потерпілого відправили на вертольоті в найближчий госпіталь, де його підключили до штучної вентиляції легенів. Пізніше стало ясно, що гонщик не вийде з коми, тому було прийнято рішення відключити апарат штучної вентиляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болід Сенни влетів у бетонну стіну на швидкості 218 км/год


За результатами опитування 2000 року, співвітчизники Айртона запропонували назвати його найкращим бразильцем в історії. На честь гонщика влаштовуються пам'ятні змагання, а могила спортсмена стала місцем паломництва.

2010 року в пам'ять про гонщика був відзнятий документальний фільм "Сенна", який розповідає біографію чемпіона Формули-1.

Зараз ви читаєте новину «Народився найвидатніший бразилець усіх часів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути