Ексклюзиви
понеділок, 19 лютого 2018 11:09

Народився капітан збірної Бразилії – доктор філософії

Народився капітан збірної Бразилії – доктор філософії
На Кубку світу-1982 збірна Бразилії із Сократесом у складі програла Італії і не змогла вийти до півфіналу.

19 лютого 1954 року народився Сократес – легендарний капітан збірної Бразилії 1982-1986 років, найкращий футболіст Південної Америки-1983.
Виступав: "Ботафого" Бразилія (1974-1978, 1989), "Корінтіанс" Бразилія (1978-1984), "Фіорентина" Італія (1984-1985), "Фламенго" Бразилія (1986-1987), "Сантос" Бразилія (1988 -1989), "Гарфорт Таун" Англія (2004). На клубному рівні зіграв 405 матчів, забив 209 м'ячів. За збірну Бразилії зіграв 63 матчі, забив 25 м'ячів.
Сократес жив не тільки футболом. В молодості він отримав диплом дитячого лікаря. Причому отримав не для галочки, як це бувало, наприклад, з багатьма радянськими гравцями. Сократес - дипломований фахівець факультету медицини університету Сан-Паулу, мав науковий ступінь. Крім того, він отримав звання доктора філософії, що для професійного футболіста є випадком унікальним! Але разом з тим блискучий гравець залишався схильний до всіх спокус повсякденного життя - не цурався випивки, багато курив.
Сократес народився в бразильському штаті Пара, але виступав за клуби Сан-Паулу і Ріо-де-Жанейро. Головним же в його кар'єрі став "Корінтіанс", кольори якого Сократес захищав з 1978 по 1984 рік. То був період розквіту блискучого гравця. Правда, в збірну Бразилії цей приголомшливий диспетчер потрапив порівняно пізно - у травні 1979-го, коли йому виповнилося 25 років. Зате потім протягом семи сезонів він був провідним футболістом команди, капітаном на Кубках світу-1982 і 1986.

Сократес відкривав серію післяматчевих 11-метрових і схибив. Він вирішив виконати свій коронний трюк: не розбігаючись, стоячи на одній нозі, як фламінго, і розгойдуючи корпусом, змусити "смикнути" воротаря і тут же пробити в протилежний кут

Ось тільки з перемогами і титулами йому не пощастило. На мундіалі-1982 в Іспанії збірна Бразилії показувала неперевершену гру, але, в рівній боротьбі програла єдиний матч – італійцям й не потрапила до півфіналу. За чотири роки "чарівники м'яча" виглядали вже не настільки грізно, але теж претендували на перемогу. Каменем спотикання для них виявився поєдинок 1/4 фіналу зі збірною Франції. 120 хвилин гри завершилися внічию - 1:1. До того ж за чверть години до закінчення основного часу при двох одиницях на табло бразилець Зіко не реалізував пенальті.

Сократес відкривав серію післяматчевих 11-метрових і схибив. Він вирішив виконати свій коронний трюк: не розбігаючись, стоячи на одній нозі, як фламінго, і розгойдуючи корпусом, змусити "смикнути" воротаря і тут же пробити в протилежний кут. Однак кіпер французів Жоель Батс його перехитрив і парирував м'яч. Потім не потрапив у ворота інший великий футболіст - Мішель Платіні. Однак відразу промахнувся центральний захисник бразильської команди Жуліо Сезар, а відомий згодом тренер Жан Фернандес встановив підсумковий рахунок - 4:3 на користь Франції.

Відтак золоту медаль чемпіона світу Сократес так і не здобув. Зате це вдалося його молодшому брату Раї, котрий виграв першість планети-1994.

У 1989 році Доктор Сократес перестав бути футболістом і став просто лікарем. Він оселився в Сан-Паулу, лікував дітей і давав консультації в галузі спортивної фармакології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращого бомбардира Кубка світу-1982 вигнали з таксі в Бразилії

З 2010 року давалася взнаки пристрасть Сократеса до алкоголю, він двічі був госпіталізований в серпні і вересні 2011 року з кровотечею в шлунково-кишковому тракті. Згодом Сократес був госпіталізований у відділення інтенсивної терапії з харчовим отруєнням. Смерть настала після того, як інфекція потрапила до крові. Легендарному гравцеві було 57 років.

Зараз ви читаєте новину «Народився капітан збірної Бразилії – доктор філософії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути