середа, 05 липня 2017 11:09

Найкращого бомбардира Кубка світу-1982 вигнали з таксі в Бразилії

Найкращого бомбардира Кубка світу-1982 вигнали з таксі в Бразилії
Паоло Россі з Кубком світу

5 липня 1982 року збірна Італії перемогла збірну Бразилії 3:2 і вийшла до півфіналу Кубка світу, що відбувався в Іспанії.

Це був матч другого групового етапу. У групі "С" за путівку до півфіналу сперечалися футбольні монстри – Бразилія, Аргентина й Італія. Якби хтось сказав до початку, що переможуть в групі "адзуррі", йому нізащо не повірили б. Італійці ледве вповзли до наступного етапу з групи, зігравши всі три матчі внічию – з Польщею - 0:0, Перу - 1:1 і Камеруном - 1:1. У Камеруну теж було 3 нічиї, але лише один забитий м'яч проти двох італійських.

Команду Енцо Беарзота лихоманило ще до початку турніру. Впертий тренер узяв на першість свого улюбленця Паоло Россі, який у квітні відбув дворічну дискваліфікацію за участь у договірних матчах. Натомість залишив за бортом найкращого бомбардира серії "А" Роберто Пруццо.

"Навіть якби я забив 30 голів, він би мене не взяв", – заявив ображений Пруццо.

Перші три матчі італійців навіяли сум на "тифозі". Натомість Бразилія зачарувала всіх. У групі були биті СРСР - 2:1, Шотландія - 4:1 і Нова Зеландія - 4:0. Атакувальною грою підопічних Теле Сантани зачаровувався увесь світ.

Другий етап першими почали італійці й аргентинці. У другому таймі Тарделлі й Кабріні забили по голу. Аргентина встигла відповісти м'ячем Пасарелли за 6 хв. до кінця.

Згодом Бразилія виграла в Аргентини - 3:1. Гра бразильцям далася легко. Вони вели 3:0, дозволивши Рамону Діасу забити м'яч престижу на 89-й хв.

Перед вирішальною грою Бразилію влаштовувала нічия. Однак плани поламав забутий усіма Паоло Россі. Він відкрив рахунок на 5-й хв., вискочивши з-за спин захисників на пас з лівого флангу. Невідпорний удар головою - і 1:0. Бразильці завелися. Двічі сам на сам із 42-річним голкіпером Діно Дзоффом виходив бразильський капітан Сократес. Спочатку він не влучив у ворота, а на 12-й хв. перехитрив "тата Діно". Ледве голкіпер смикнувся до правого дальнього кута, як Сократес зрадницьки вдарив у ближній лівий - 1:1.

Бразилія почала забивати другий, а Італія – відбиватися. І лише одинокий Паоло Россі чергував в центральному колі. Несподівано захисник Тоніньо Серезо вирішив покотити м'яч поперек поля своєму партнеру. Россі миттєво був на м'ячі. Перехоплення, вихід сам на сам - і рахунок 2:1.

І знову все спочатку. Бразилія насідає, гає моменти, а Італія відбивається із останніх сил. Зрештою Фалькао на 68-й хв. невідпорним ударом зрівнює рахунок - 2:2. Ніхто би не дорікнув бразильцям, якби вони стали грати на утримання зручного рахунку. Але Бразилія пішла вперед і поплатилася. В одній із нечисленних контратак підопічні Беарзота отримали право на кутовий. Подача, відскок, удар Тарделлі з-за меж карного майданчика. Захисники дружно вибігають уперед. Усі, крім Жуніора. Той під час подачі стояв біля ближньої штанги й встиг зробити кілька кроків. Россі отримав м'яч за 5 м від воріт і не схибив - 3:2.

Далі був зірковий час Паоло. Він двічі забив Польщі у півфіналі і відкрив рахунок у фіналі. Згодом італійці згадали, що не тільки Россі вміє забивати. Тарделлі й Альтобеллі зробили рахунок у фіналі проти ФРН переконливим - 3:1. А Россі став найкращим бомбардиром із 6 м'ячами.

Про Роберто Пруццо забули всі. Здається, він і сам про себе забув.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бразилія вперше виграла Кубок світу

Років за 20 після того драматичного матчу Паоло Россі поїхав на відпочинок у Бразилію. В аеропорту викликав таксі. Водій одразу впізнав його.

"Я не повезу вас, синьйоре, – сказав ввічливо. – Занадто багато горя ви принесли моїй батьківщині".

Зараз ви читаєте новину «Найкращого бомбардира Кубка світу-1982 вигнали з таксі в Бразилії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути