субота, 12 листопада 2016 11:12

"Раніше до збірної викликалися люди, які не відповідали її рівню" - Степаненко

"Раніше до збірної викликалися люди, які не відповідали її рівню" - Степаненко
Тарас Степаненко. Фото: ffu.org.ua

Півзахисник "Шахтаря" і збірної України Тарас Степаненко дав розгорнуте інтерв'ю виданню sport.ua. Зокрема, він розповів про...

Про Фонсеку й Луческу

Зараз важко сказати, чи зможе Фонсека повторити той успішний шлях, який здійснив у "Шахтарі" Луческу. Адже ми не знаємо його амбіцій, не знаємо його плани на життя. Але, я думаю, що Фонсека, як будь-який інший спортсмен, хоче досягти з "Шахтарем" найвищих результатів і показати себе. Думаю, якщо в нього тут піде добре, то з'явиться можливість тренувати будь-яку іншу команду в більш сильному чемпіонаті. Це нормально для футболістів і для тренерів. Містер приходив у "Шахтар" з величезним досвідом, тому, думаю, йому було легше затриматися в клубі на 12 років. Але все може бути. Можливо, Фонсека такий тренер, який вирішить присвятити свою кар'єру одному-двом клубам, якщо буде бачити, що в нього тут все виходить.

Чи телефоную Луческу? Містеру не дзвонив, бо в нас велика різниця в віці і мені навіть якось було б незручно йому дзвонити. За "Зенітом", звичайно ж, стежимо. Тому що Луческу і його тренерський склад фактично зробили з мене футболіста, багато чому мене навчили і на футбольному полі, і в житті. Не віддавати належне таким людям я не маю права. Можна навіть сказати, що я вболіваю за їхні успіхи в "Зеніті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Степаненко і ще 3 гравців "Шахтаря" зіграли з дітьми у футбол на "Арені Львів"

Про поразку від "Янг Бойз"

Це безглузда випадковість. Ми дуже серйозно працювали і готувалися до цієї команди. На виїзді ми створили моментів 8, і доходило до смішного, коли м'яч не залітав у ворота з найзручніших позицій. Так, для нас це був справжній запотиличник, але якщо подивитися на гру-відповідь, то видно, що нам не вистачало забитого м'яча, який би надав впевненості і тоді перемогу ми б точно не упустили. Вилетіли, але самі винні в цьому, адже ще в першому матчі мали відправляти в ворота суперника 5 голів, коли вони вдесятьох грали. На виїзді в нас теж була купа моментів, але вони забили все, що створили. Їхнє везіння закінчилося на нашому матчі.

Про різницю мотивації в "Динамо" і в "Шахтарі"

"Динамо" два роки поспіль вигравало чемпіонат України. Це б'є по нашому самолюбству, і ми хочемо повернути собі чемпіонський титул. Це дуже стимулює і зараз ми розуміємо, що будь-яка команда - це три очки. І незалежно від того, граєш ти з "Зіркою" або з "Динамо" - вони приносять тобі одні і ті ж бали в турнірній таблиці. Проблема при Містері останніх двох років полягала в тому, що ми п'ять років поспіль ставали чемпіонами, і на чемпіонат просто не вистачало емоцій. Тим більше, коли ти спочатку виходиш на заповнений стадіон під час проведення матчів Ліги чемпіонів, а потім повертаєшся на стадіон "Метеор" і граєш зі "Сталлю" в присутності трьох уболівальників. У такі моменти ти думаєш: "Навіщо я вийшов сюди взагалі?" Думаю, про це й говорить Сергій Ребров. Про те, що футболісту не завжди вдається себе налаштувати, навіть якщо він дуже цього хоче. Я думаю, що коли "Динамо" не вигравало чемпіонат п'ять років поспіль, вони рвали й метали для того, щоб взяти золоті медалі. Крім того, я вважаю, що деяким футболістам "Динамо" потрібно подивитися на себе з боку і зрозуміти, що ти не завжди будеш молодим і перспективним. Є час, коли ти повинен серйозно налаштуватися, працювати з подвійною самовіддачею і добиватися результату. На жаль, думаю, це не всі розуміють.

Про "палаючі" очі

В кожного футболіста є зобов'язання перед клубом і якби кожен робив те, що хотів - то була б анархія. Якщо є контракт - то ти повинен його відпрацьовувати. Якщо в якихось гравців "Шахтаря" були пропозиції і вони залишилися - значить вони не задовольняли амбіції клубу або не відповідали рівню того чи іншого футболіста. Якби ці пропозиції були такого масштабу, як у Вілліана, Фернандіньо або Тейшейри - то ніхто б не тримав цих гравців, тому що всі розуміють, що зараз за виручені від трансферу гроші можна рік утримувати футбольний клуб. По-друге, чому якщо Тайсон хоче грати в збірній Бразилії, він не повинен виходити грати за "Шахтар" з палаючими очима? Він повинен виходити і доводити собі й тренерам, що він гідний виклику в збірну або грати в іншому чемпіонаті.

Я б хотів поміняти чемпіонат, але не хотів би змінювати клуб. Якби "Шахтар" грав, наприклад, в чемпіонаті Німеччини, я б ніколи звідси не пішов. Це моя позиція, але я розумію, що є контракт і я його завжди буду відпрацьовувати, незалежно від того, будуть пропозиції з-за кордону чи ні.

Про наших у топ-чемпіонатах

Проблема наших футболістів полягає в тому, що вони вважають, що зробили собі ім'я в Україні, що їх усі носять на руках, а коли вони перейдуть в інший клуб - там буде те ж саме. Але в Європі ти - такий самий футболіст, як і всі. Якщо ти хочеш грати - ти повинен відповідати рівню і вимогам тренера. Не відповідаєш - є купа інших футболістів, які гратимуть не гірше. Тим більше, що практично всі наші футболісти перейшли вільними агентами і жоден тренер не буде переживати з приводу того, що українець не грає. Адже тренер не ходив до президента і не просив на трансфер мільйони євро. Тобто, йому не ставитимуть питання, навіщо він купив цього футболіста, якщо він не грає.

Про натуралізацію

Ісмаїлі зараз показує стабільну і якісну гру. Він спокійний і хороший хлопець. Якщо він вирішить прийняти громадянство, то від цього виграє і збірна, і клуб. Тому що у нас дійсно велика проблема з крайніми захисниками і це було б чудово, якби Ісмаліі допоміг збірній України. Позиція Марлоса - 50 на 50. Але він думає про зміну громадянства. Коли настане час приймати якесь рішення, то він виступить з офіційною заявою. Тим більше, у нього такий вік, що якщо Марлос не перейде в якийсь сильніший чемпіонат і не заграє там, то йому складно буде потрапити в збірну Бразилії. Чому б у такому разі не пограти за збірну України і отримати шанс виступити на чемпіонаті світу або Європи? Такі футболісти, як Марлос, нам потрібні. Командний гравець, веселий дуже і відмінний сім'янин. Я думаю, він чудово увіллється в наш колектив.

Про виклики за колишні заслуги

Ніхто не повинен грати в команді тільки тому, що колись він був у дуже хорошій формі або його прізвище знають на всю країну. Але, на жаль, за всіх тренерів до Андрія Миколайовича це в збірній було. З якихось незрозумілих причин, до збірної викликалися ті люди, які не відповідали її рівню. Зараз, якщо тренер бачить, що ти не готовий грати за збірну чи всім виглядом показуєш, що не хочеш грати, погано тренуючись, то тебе наступного разу до головної команду нашої країни просто не покличуть. Зараз усі футболісти, які присутні в збірній, працюють і хочуть досягати результату. Всі хочуть виходити в стартовому складі і у нас дуже хороша атмосфера на тренуваннях і немає незадоволених людей. Немає такого, що тобі дають завдання, а ти кажеш, що не будеш цього робити. Це дуже важливо і це заслуга нашого тренерського штабу. В них немає авторитетів. Вони й самі такі в минулому футболісти, що дай Боже, щоб хтось із нас хоча б наблизився до їхнього рівня. Крім того, вони працювали з такими людьми, які в житті виграли все, що тільки можна. Тому, я не думаю, що хтось із футболістів може собі дозволити сказати тренерському штабу, мовляв, "що ти мені за вправу пропонуєш - я її робити не буду", або, "що ти мені розповідаєш". Тому, вважаю, що це дуже правильне рішення Андрія Миколайовича, що він запросив таких фахівців.

Про Ріанчо

У збірної України є чітко поставлене завдання і коли ти приходиш в цю команду, тебе не повинно хвилювати - з "Шахтаря" гравець, з "Динамо" або з "Зорі". Для тебе всі - це футболісти національної збірної України. І тут все дуже просто - хто зараз краще, ті і повинні грати. У гравців "Шахтаря" таке саме ставлення до Рауля, як і в гравців "Динамо". Він може бути дуже суворим і вимогливим, але в той же момент дуже веселим. Коли справа стосується роботи - він дуже вимогливий, і ми повинні виконувати те, що він просить. А після тренування або гри він позитивна людина, багато жартує і ми іноді просто заливаємося від сміху після того, що він робить у своєму віці.

Про Ракицького

Він боєць і я за ним не помічав, щоб він спеціально пропускав якісь матчі. В усякому разі, зараз я знаю, що в нього були проблеми із задньою поверхнею стегна, він довго лікувався, потім не долікувався і грав із травмою. Але в нього такий характер, що він завжди хоче тренуватися і грати. Йому легше тренуватися з командою, ніж індивідуально бігати десь в стороні. Сказати, що він спеціально пропускав матчі збірної - я не можу. На мій погляд, мінятися в грі з "Гентом", щоб не їхати до збірної - це маячня і вигадка. Й, наскільки я знаю, перед минулим збором він залишив розташування національної команди, але після гри з Туреччиною хотів повернутися і допомогти своїй збірній в матчі проти Косово. Кого-кого, а Ярика в небажанні грати за збірну я ніколи не звинувачу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ракицький рвався приїхати на матч з Косово, але він ще не готовий на 100%" - Шевченко

Про матч з Фінляндією

Якщо ми хочемо виходити на Кубок світу, то в грі з Фінляндією повинні брати три очки. Але не можу сказати, що Фінляндія - слабкий суперник. Тому що вони мало не забрали очки в Ісландії на виїзді, а це далеко не всім лідерам вдається, і вдома програли Хорватії з мінімальним рахунком. Це говорить про те, що Фінляндія - команда хорошого рівня і вміє грати в футбол. Нам легко точно не буде, але ми дуже хочемо виграти і будемо все для цього робити. Але нам потрібно ще більше налаштовуватися на цю гру, ніж на матч проти Туреччини. Якщо на лідера тебе, можливо, й не треба налаштовувати, то в матчах проти таких збірних, як Косово, де ти думаєш, що треба обов'язково вигравати, з цим можуть бути проблеми. Тому в матчі з Фінляндією в нас повинен бути позамежне налаштування.

Сьогодні збірна України зіграє в Одесі з командою Фінляндії. Початок матчу на стадіоні "Чорноморець" - о 21:45, текстовий онлайн проведе сайт Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Раніше до збірної викликалися люди, які не відповідали її рівню" - Степаненко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути