субота, 30 серпня 2008 09:05

"Зеніт" став автором чергової сенсації на Євроарені

"Зеніт" став автором чергової сенсації на Євроарені
Пітерський "Зеніт" завдяки голам Павла Погребняка і Данні вперше в своїй історії виграв Суперкубок УЄФА. У фіналі був переможений володар Кубка чемпіонів "Манчестер Юнайтед".

Дік Адвокаат вже на початок матчу підготував своєму візаві серу Алексу Фергюсону невеликий сюрприз - новачок "Зеніту" Данні потрапив в основний склад і разом з Алехандро Домінгесом і Павлом Погребняком склав атакуючий трикутник, тоді як Андрій Аршавін залишився на лаві запасних. У манкуніанців порівняно з фінальним матчем Ліги чемпіонів УЄФА проти "Челсі" відбулися чотири зміни в стартовому складі. Серед інших в складі з"явився Нані, який замінив травмованого Кріштіану Роналду, а також Гері Невілл, котрий пропустив більшу частину попереднього сезону через травми.

"Зеніт", не дивлячись на статус дебютанта матчів за Суперкубок УЄФА, почав зустріч дуже активно. Небезпечний простріл Олександра Анюкова на 3-ій хвилині захисники "Юнайтед" перервали не без зусиль. Правий захисник пітерців виступив організатором і в наступному небезпечному моменті через п"ять хвилин, коли під його прекрасну передачу відкрився Погребняк - на жаль, удар у нападаючого не вийшов. Третя на стартовому відрізку загроза воротам Едвіна ван дер Сара також прийшла з правого флангу - Данні, отримавши розумну передачу від Домінгеса, виконував дуже гострий простріл уздовж воріт, який Ріо Фердинанд зупинив лише ціною кутового.

На цьому пітерці не зупинилися. На 23-ій хвилині трибуни стадіону "Луї II", на яких пітерські уболівальники були в більшості, випустили розчароване зітхання - Домінгес з штрафного намагався вразити верхній кут воріт ван дер Сара, проте м"яч на сантиметри розминувся з "дев"яткою".  "Юнайтед" огризнувся тільки на 34-ій хвилині, коли Карлос Тевес втік від опікуна на правому фланзі і виклав м"яч Уейну Руні, який не зумів його належним чином обробити і у результаті втратив момент. Відповідь "Зеніта" вийшла не менш небезпечною - через декілька хвилин після подачі Домінгеса з штрафного ван дер Сару довелося відбивати удар Івіци Кріжанаца впритул, але все закінчилося для англійців благополучно.

Подальші події в черговий раз показали, що перевага "Зеніта" за гольовими моментами зовсім не випадкова - на 41-ій хвилині пітерці розіграли багатоходівку, в якій взяли участь мало не півкоманди. Вінчав все це навіс Погребняка на Данні, проте португалець головою пробив вище воріт з декількох метрів. Але на цьому перший тайм не закінчився - після подачі Домінгеса з кутового гол, який давно назрівав, нарешті стався. На ближній штанзі верхову боротьбу виграв мініатюрний Ігор Денисов, а Погребняк довершив справу ударом мало не з лінії воріт - 1:0.

У перерві Адвокаат зробив заміну - швидше не з потреби, а з бажання дати зіграти Андрію Аршавіну, який найближчим часом може розпрощатися з пітерським клубом. Лідер "Зеніта" нагадав про свою появу на полі відразу - взявши гру на себе в чужому штрафному, він обіграв Гері Невілла, проте простріл уздовж лінії воротарського перервали колеги ветерана по обороні. Наступним голландського воротаря потурбував Анатолій Тимощук - гарматний удар капітана здалеку вийшов красивим, але йшов прямо по центру воріт.

У все, що відбувалося на полі до 59-ій хвилині, було важко повірити. Але в те, що трапилося у цей момент повірити було ще складніше - Данні прекрасно прийняв м"яч на груди за 30 метрів від воріт, граючи втік від Фердінанда і Неманьї Відіча, і ударом з меж штрафного завершив своє прекрасне соло. "Юнайтед" на це відповів лише потужним ударом Джона О"Ші, який В"ячеслав Малафєєв зумів лише парирувати, проте ще один гравець, що вийшов на заміну, Пак Джі Сун, на добиванні зіграв невдало. Майже відразу ж небезпечний удар наніс Карлос Тевес, проте аргентинцеві не вистачило точності.

Наступними воротам Малафєєва загрожували О"Ші і Пол Скоулз, але їм так і не вдалося розмочити рахунок, а на трибунах стадіону в Монако російські уболівальники вже затягнули свої переможні пісні. Дуже рано: за чверть години до фінального свистка Уейн Руні після подачі кутового навісив на Тевеса, той віддав м"яч в ноги Відічу, а сербський захисник нарешті пробив Малафєєва. Після цього воротам загрожували і Пак Джі Сун, і знов О"Ші - проте Малафєєв був на висоті. Немов задавшись метою розвіяти сумніви вболівальників в підсумковому результаті, Данні і Аршавін у відповідь теж створили супермомент - перший протягнув м"яч до чужого штрафного і віддав другому, той повернув боржок передачею до лінії воротарського, але португалець у вирішальний момент схибив.

Наступний епізод, який стався за пару хвилин до фінального свистка, лише охарактеризував ступінь відчаю манкуніанців, які за підсумками матчу були переграні повністю - Пол Скоулз, намагаючись замкнути навіс Уеса Брауна, забив гол рукою і отримав від арбітра другу жовту картку. Можливо, саме через це не вдався фінальний штурм манкуніанців. А, можливо, що це був просто вечір "Зеніта". Вперше в своїй історії російський клуб виграв Суперкубок УЄФА.

Ман.Юнайтед - Зеніт 1:2
Голи: Відіч, 72 - Погребняк, 44, Данні, 59

Ман.Юнайтед: ван дер Сар, Невілл (Браун, 77), Фердинанд, Відіч, Евра, Флетчер (Парк, 60), Скоулз, Андерсон (О"Ші, 60), Нані, Руні, Тевес

Зеніт: Малафєєв, Анюков, Крижанац (Радімов, 70), Пігреньє (Широков, 63), Ширл, Тимощук, Денісов, Зирянов, Домінгес (Аршавін, 46), Данні, Погребняк

Попередження: Скоулз, Андерсон, Тевес

Вилучення: Скоулз, 90

uefa.com
Зараз ви читаєте новину «"Зеніт" став автором чергової сенсації на Євроарені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути