Ексклюзиви
понеділок, 05 жовтня 2009 18:06

"Зараз у збірну легше потрапити, ніж в основу клубу" - Михайличенко

"Зараз у збірну легше потрапити, ніж в основу клубу" - Михайличенко

Сьогодні, 5 жовтня, на тренувальній базі "Динамо" в Чапаєвці відбулася прес-конференція головного тренера національної збірної України Олексія Михайличенка, присвячена майбутнім матчам проти Англії в Дніпропетровську і проти Андорри на виїзді, які відбудуться 10 і 14 жовтня відповідно.

- Новин поки мало, ми тільки зібралися. Ми дозволили хлопцям заїхати трохи пізніше, дали їм відпочити. Це найважливіший матч у циклі, і добре, що все залежить від нас. Нас влаштує тільки перемога, і за неї ми будемо битися. Суперник непростий, незважаючи на те, що вирішив своє завдання. Я добре знаю менталітет британців - вони виходять на поле заради перемоги. Треба розраховувати тільки на себе, і це хороший шанс перевірити свої сили.

Давайте не будемо говорити про склади - Ви всі прекрасно знаєте. Футбол завжди травмонебезпечний, рідко команда підходить до будь-якої гри без травм. Тому важливо, щоб в обоймі було не 11 чоловік, а 20-25. Не виключаю в цій грі дебютів. Зокрема, вчора було викликано Хачеріді.

Чи можна сказати, що в суботу буде вирішуватися і Ваша доля?

Моя доля нерозривна з долею збірної, і кожного гравця теж. Це футбол, це життя, і треба просто чесно робити свою справу. Я думаю тільки про те, щоб вирішити задачу. Відповідальність я розумію і намагаюся донести її до хлопців. Але вони і так її розуміють.

Англія своє завдання вже вирішила. Чи очікуєте Ви від Капелло експериментів?

Я не можу відповідати за Капелло, але вибір у нього великий. Ми будемо ретельно готуватися і прагнутимем показати свою найкращу гру, величезну самовіддачу і бажання.

Як змусити гравців повірити в перемогу над Англією?

Безумовно, фактор психології присутній. Треба згадати гру в Лондоні і згадати, чому ми програли, чого нам не вистачило. Переможець у цій грі буде тільки один. Треба думати не тільки про себе, а й про всіх людей, які переживають за тебе - вся України сподівається і вірить у перемогу.

Наскільки Україна заслуговує грати на ЧС-2010?

Якщо ми до сьогоднішнього дня не поступилися хорватам, якщо єдину гру ми програли англійцям (а могли не програти), то ... Так, у нас є проблеми. Хтось не має ігрової практики. Зараз у збірну легше потрапити, ніж до основного складу клубу.

Нам треба забивати. Буде атакуючий футбол?

Про тактику говорити ще рано. В ідеалі має бути синтез вмілої оборони й атаки. Дозволити англійцям створювати моменти це занадто ризиковано.

Вчора ряд гравців провів важкі ігри. Чи не позначиться це на їхній підготовці?

Останніх 2-3 тижні Київ, Донецьк провели важкі ігри, але в такому режимі грали футболісти збірної Англії, і тут все залежить від мотивації.

Чому Ви вирішили викликати Хачеріді?

Він був у розширеному списку і раніше. Але спочатку ми викликали Ракицького, тому що він грає в стилі Чигринського і має добре порозуміння з Іщенко. Але Іщенко не грає в основі, як і Мандзюк, як і Шевчук, тому ми прийняли таке рішення.

Чи не засмутило Вас використання Михалика вчора як опорного? Як Ви оцінюєте Алієва? Чому Ви не викликаєте Чечера?

Останній не обділений нашою увагою, але ми хочемо дати можливість зіграти молодим, тому що це наше майбутнє. Михалик і Алієв не в ідеальній формі, але ми хотіли зібрати всіх, щоб команда була єдина. І Алієв, і Тарас цілком можуть зіграти з Андоррою. Ми хочемо повернути їм психологічну впевненість.

Вас здивував склад, який викликав Капелло?

Я знав, що так і буде. Це їхня психологія: у збірної грають найкращі, б"ються за країну. У 1992 році збірна СНД програла шотландцям, яким нічого не треба було. Ми тоді добре грали, але чогось не вистачило.

У вас було в кар"єрі, коли Ви відчували такий тиск?

Якщо ділити матчі на важливі і не важливі, не варто працювати. Мандраж повинен бути завжди. І у тренера, і у футболіста.

На Вашу думку, Кравченку є сенс повернутися до Полтави?

Мені шкода, що цей футболіст загубився. І не один він такий. Когось не бачить тренер, комусь не вистачає характеру. Але тільки граючи можна довести, що ти гравець високого рівня.

Вас не хвилює ситуація з Тимощуком?

Ван Гаал його не купував і, мабуть, на нього розраховує. Але ми знаємо його характер. Хоча за кордон їдуть наші найкращі люди. Але я вірю, що Анатолій свого доб"ється. Це буде нелегко. Думаю, що збірна йому в цьому допоможе.

Деякі тренери зазначають, що на "Дніпро-Арені" дуже важке поле...

Ми не можемо на це вплинути. Ми заздалегідь знали, що будемо там грати. Але ситуація могла зміниться. Вчора мені здалося, що поле не заважає грати.

Чи є перспективи у збірній у Калиниченка та Кості Кравченка?

Є. Але Максим, виходячи на заміну, не може проявити себе. Ми поспілкувалися і прийшли до згоди: якщо я не можу його поставити, то немає сенсу його залучати. Але якщо він доведе своє право виходити з перших хвилин, я обов"язково його викличу. Вірю, що він повернеться. Але можливо треба знайти причини в собі. Що стосується Кравченка, радує, що він грає в основі - це яскравий гравець. Чекаємо від нього стабільності, характеру, тому що на полі він вміє майже все.

Ви сказали, що треба згадати, чого не вистачило на "Уемблі". Що Ви мали на увазі?

Впевненість у своїх силах. І помилки при стандартах. По грі великих помилок не було. Також не виглядала цілісною наша атака.

У тому матчі Шевченко забив. Сьогодні він гравець основи свого клубу. Йому це допоможе?

Повинен забити два :)
Радує, що він повернувся в основу. І він додає від гри до гри. Вчора він виконав величезний обсяг роботи.

Русол, по-вашому, не заслуговує на виклик у збірну?

Русол та Чигринський грають на одній позиції. На даний момент Чигринський переважно, але Русол завжди в обоймі.

На завершення теми стандартів. З білорусами ми побачили, що вони не дуже ефективні...

За три дні ми це не виправимо. Але думаю, що ми знайдемо, кому виконувати їх у суботу.

Динамоманія

Зараз ви читаєте новину «"Зараз у збірну легше потрапити, ніж в основу клубу" - Михайличенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути