вівторок, 02 червня 2009 18:36

"Треба грати ногами, а не язиком" - Михайличенко

"Треба грати ногами, а не язиком" - Михайличенко

Збірна України в суботу, 6 червня, проведе ключовий матч відбірного турніру ЧС-2010 проти хорватів. У вівторок, 2 червня, головний тренер "синьо-жовтих" Олексій Михайличенко відповів на питання журналістів.

- Ми нарешті всі зібралися. Під"їхали всі, хто повинен був під"їхати. Всі готуються. Якихось травм або пошкоджень немає. Звичайно, у всіх у них залишився позаду клубний відрізок, який був насичений подіями. Це і виграш "Ворсклою" Кубка України, і перемога "Динамо" в чемпіонаті, і, звичайно ж, завоювання "Шахтарем" Кубка УЄФА. Але ми все залишили в клубах, і ми сказали хлопцям, що сезон в національній збірній продовжується.

Сезон важкий, сезон непростий. Звичайно, тренери збірної повинні враховувати, що для українських клубів він вийшов феєричним і неоднозначним. Це, звичайно ж, накладає відбиток. Потрібно зробити все, щоб наші футболісти були готові до цього матчу.

Знаємо, що збірна Хорватії серйозно готується. А по-іншому бути і не може. Ця гра стане для нас екватором, після чого можна буде підводити якісь підсумки. І так вийшло, що сам по собі цей матч важливий і для турнірного положення, і для становлення збірною. Тому всі думки на даний момент спрямовані на те, щоб якнайкраще підготуватися і здобути в Хорватії очки, які нам дуже і дуже потрібні.

- Більшість футболістів збірної вперше провели за сезон таку кількість матчів. Чи означає це, що втома гравців - це головна проблема?

- Втома завжди йде від голови. Якщо весь час себе "вмовляти", як я втомився, або скільки я награв, то ось це і буде втома. А якщо знати, для чого ти це робиш, заради чого готуєшся, то все решта відступає. Попереду матч з Хорватією, і хлопці розуміють, що якщо хтось втомився, то тоді перебувати в збірній сенсу немає. Цим не принесеш користі ні собі, ні команді. Тому дуже важливо вигнати ці думки зі своєї голови. І я сподіваюся, що хлопці з розумінням віднесуться до цієї ситуації.

- Чого ви чекаєте від Хорватії і за рахунок чого збираєтеся її обіграти?

- Ми чудово знаємо цю команду і впродовж останнього часом проглянули багато їхніх ігор. Знаємо, наскільки сильно хорвати грають у себе удома. Якщо не помиляюся, то в матчі з Англією збірна Хорватії зазнала першої поразки на своєму полі. За рахунок чого? За рахунок організації гри. І я б хотів, щоб найефективніше наші хлопці зіграли в атаці, не втративши тієї надійності, яка у нас є в обороні.

- Перед грою з Англією ви говорили, що нічия в цьому поєдинку була б позитивним результатом. Тепер - перед грою з Хорватією - нічия нас влаштує?

- Навіть ті фахівці, які займаються передматчевими прогнозами, зможуть вам назвати варіантів 20 розвитку подій. І вони будуть дуже різноманітні. На даний момент я знаю, що у них є перевага в три очки, а у нас - гра в запасі. Тому головне - їхати до Хорватії за очками. Але якось там розраховувати або грати на нічию. Ні. Ще раз повторю, що нам хотілося б додати ефективності в грі в атаці. Тому що, на мій погляд, той потенціал, який мають гравці збірної України в грі в атаці, ми, за великим рахунком, не використовуємо.

- Відомо, що у збірної Хорватії дуже сильні фланги. Зокрема справа грають Чорлука і Срна. А у нас з флангами хронічні проблеми. Чи бачите ви якісь кадрові резерви?

- Я б не сказав, що це хронічна проблема. Навіть якщо узяти список футболістів, викликаних в збірну, то конкуренція серед форвардів або серед півзахисників набагато вища, ніж в лінії захисту. Отже, не можна сказати, що у нас це проблемна лінія. Ні, просто хочу більшою конкуренції. По-перше, це дає більше шансів знайти оптимальний склад. Плюс конкуренція призведе до того, що гравці ростимуть, а значить команда стане кращою.

- Як ви плануєте будувати атакуючі дії, враховуючи, що кінцівка сезону у Шевченка і Вороніна не задалася? І згодні ви з тим, що збірна Англії більш атлетичніша, ніж Хорватії?

- Так, я про це говорив. Хорвати швидша команда, в якій зібрані швидкісні футболісти. Але сподіваюся, що ми не поступимося їм в швидкості. У нас в наявності є гравці, які володіють не тільки швидкістю руху, але і думки. Це - головне.

Що стосується атакуючих дій, то атака ніколи не визначалася номінальною кількістю нападаючих. Повинні бути футболісти, які атакують і добре обороняються, бажано, всією командою. Поки що ми вибрали план на гру. У нас ще є декілька днів тренувальних занять, подивимося в якому вони стані.

По Шевченку. Не дивлячись на те, що Андрій не часто з"являється у складі клубу, в збірній він завжди корисний і продуктивний. На його рахунку три забиті м"ячі в цьому відбірному циклі, і це говорить само за себе.

- Могли б ви детальніше торкнутися теми новачків?

- Обов"язково. Іщенко непогано виступав на позиції центрального захисника. Я його добре знаю по молодіжній збірній. Це швидкий, агресивний, захисник, який добре грає позиційно і може зіграти і на фланзі. У складі "Шахтаря" він зіграв достатньо багато матчів в Кубку УЄФА і чемпіонаті і буде корисний національній команді. Ковпак став найкращим бомбардиром чемпіонату. Його швидкість, агресивність не перешкодить. Нам хотілося з ним познайомитися. Я не знаю, потрапить він в заявку чи ні. У нашій розмові з ним, я пояснив, що все залежить від нього, і він це чудово розуміє. Бачу його величезне бажання грати в збірній. Це мене тішить.

- Про проблеми зрозуміло, а що позитивного зараз в збірній?

- Наші гравці отримали цього сезону величезний міжнародний досвід. Тішить, що вони з величезним бажанням приїхали в збірну. У коротких бесідах з гравцями немає і частки сумнівів, що ми можемо грати на рівних з провідними збірними Європи - Англією, Хорватією, враховуючи їхній рейтинг. Ми ставимо завдання не тільки грати, але і перемагати їх. Це дуже важливо.

- За яке місце зараз бореться збірна України?

- Ще раз хочу підкреслити, ми боремося не за місце, а за очки в конкретному матчі з Хорватією. Можна знайти стільки варіантів у відбірному циклі, але зараз я точно знаю, що ми повинні брати очки в Загребе.

- Між іграми з хорватами і казахстанцями невеликий проміжок часу і великий переліт. Як вирішити цю проблему?

- Я не думаю, що від Загреба до Києва далеко. В принципі, так грають всі. У всіх такі проблеми. Ось Англія полетіла до Казахстану на три дні раніше і там готуватиметься. Звичайно, умови підготовки різні, але всі професіонали і розуміють, що це необхідно. Це ж торкається і нас.

- Хорватам обіцяні підвищені преміальні за перемогу над Україною. Як справи у нас з цим?

- Я розумію, що гроші грають важливу роль для стимуляції гравців. Але зараз, запевняю вас, це питання не буде на першому місці. Якщо ти не готовий фізично і психологічно, то тут ніякі гроші не допоможуть. Я нормально до цього відношуся. Як і для нас, так і для хорватів, ця гра дуже важлива. У хорватів свої погляди на ці питання. Я поки що не спілкувався із цього приводу з Григорієм Михайловичем Суркісом, але у нас є відпрацьована схема. Питань по преміальних у нас раніше не виникало. Якщо щось буде додаткове, то президент ФФУ про це повідомить сам.

- Російська преса писала, що останні матчі Тимощук провів на уколах. Який його стан?

- У нього були невеликі проблеми з коліном. Може бути це навіть добре, що він пропустив декілька матчів "Зеніту". Був час на відновлення. Він працював в загальній групі і ніяких скарг у нього не було.

- Тренер хорватської збірної Славен Білич вважає, що збірна України від матчу до матчу не міняється. Ви бачите якісь зміни в збірній Хорватії в порівнянні з харківським матчем?

- Білич перед грою з Англією заявив, що вони теж не міняються і з приходом Капелло навіть стали гіршими, а вони все ростуть і ростуть. Я не обговорюватиму його слова, все вирішиться на полі.

- Даріо Срна заявив, що у хорватів настрій хороший і вони обіграють Україну. Може бути це додатковим стимулом для наших футболістів?

- Я думаю, що це повинно бути. Самолюбство, а не самозакоханість, є додатковим стимулом внутрішнього характеру і настрою. Впевнений, що наші гравці і читали, і спілкувалися зі Срною в Донецьку. Але все це добре, коли розумієш завдання, які ставляться і готовий їх виконувати. Впевнений, що наші хлопці готові.

- А як вам самовпевненість Срни?

- У хорватів такий менталітет. Вони починають підготовку до матчу набагато раніше, ніж прозвучить стартовий свисток. Хоча в якійсь мірі вони мають право так говорити. Команда грала в чвертьфіналі чемпіонату Європи і зараз входить в десятку найкращих рейтингу ФІФА.

Террикон

Зараз ви читаєте новину «"Треба грати ногами, а не язиком" - Михайличенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути