Ексклюзиви
вівторок, 03 червня 2008 15:22

"Поважаю Роберто Манчіні, але я думаю інакше і змінюватиму його команду"

"Поважаю Роберто Манчіні, але я думаю інакше і змінюватиму його команду"
Новий тренер "Інтера" Жозе Моуріньо дав свою першу прес-конференцію.

Перш за все, хочу сказати. Я - не Особливий. Я - Жозе Моуріньо, хороший тренер, який тепер працюватиме з Особливою Командою. Я ніколи не хотів виділятися, я залишаюся собою, зі своїми амбіціями, зі своєю величезною пристрастю до футболу. Я завжди хотів працювати в Італії, з великим клубом. І "Інтер" дав мені таку можливість. Хочу подякувати президенту Моратті і всім тим, хто вирішив, що я гідний такої честі. І відразу - ніяких питань португальською. Я хочу практикувати свою італійську.

- Про що попросив вас президент, коли запрошував в команду?

- Про що він мене попросив? Бути Жозе Моуріньо. Бути Жозе Моуріньо - означає працювати з величезною самовіддачею. І почати нову сторінку в історії клубу. Я дуже поважаю Роберто Манчіні, але я думаю інакше, працюю інакше, треную інакше і мінятиму його команду. Я впевнений, що через декілька тижнів я налагоджу хороші стосунки з гравцями, і результати на футбольному полі будуть логічним продовженням цих стосунків. Я впевнений, що ми гратимемо добре. Повторюся, дуже радий бути в Італії, в "Інтері".

- Які у вас плани з приводу купівлі нових гравців? Чи потрібні вони "Інтеру"?

- Хороше питання. "Інтер" - прекрасна команда, їй не потрібні кардинальні зміни. Досить двох-трьох гравців, просто, щоб зробити команду ще сильнішою, ще конкурентноздатнішою. Коли я читаю пресу, не тільки італійську, але і зі всього світу, створюється враження, що Моуріньо хоче набрати в "Інтер" сотню футболістів. Це не так. Мені вистачить 21-го і 3-х воротарів. І все, що пишуть - нісенітниця. "Цей подобається, цей не подобається"... Дурниця. Я задоволений нинішнім складом "Інтера", я бачив багато їхніх ігор, мені подобається те, як взаємодіють гравці, командний настрій. Я вірю в цих футболістів. Дуже чекаю 15-го липня, коли ми зможемо почати тренуватися. Повторю - максимум прийде 3 нових гравця.

- Ви давно почали вчити італійську?

- Ви намагаєтеся запитати, коли "Інтер" вперше вів переговори зі мною?. Правда важлива, і я не брехатиму. Перший раз на мене вийшли через день після другого матчу Ліги Чемпіонів з "Ліверпулем". Але в той момент нічого не було вирішено. Й італійську я почав вчити не тоді, а всього тижні 3-4 тому. Адже вона пішла від латини, а я розмовляю португальською та іспанською. Нічого складного у вивченні італійської немає. Хавьєр Дзанетті мені сказав, що через місяць спілкування з командою я знатиму мову ідеально.

- Як Вам рівень чемпіонату Італії?

- Футбол в Італії прогресує. Я завжди говорю те, що думаю, і зараз впевнений, що Серія А - це не найсильніший чемпіонат в світі. Але тут дуже багато класних команд, всі вони підсилюються. Думаю, що зараз в Італії починається нова епоха. Серія А може повернути собі лідируючі позиції в Європі, як це було раніше. І це виклик для мене. Тренери, гравці, журналісти повинні допомогти створити турнір, який подобатиметься всім, а не тільки італійцям. Я дуже хочу зробити свій внесок. Я хочу зробити "Інтер" ще сильнішим. Команда виграла останній чемпіонат - довгий час йшла дуже добре, але останні місяці провела, відверто кажучи, не дуже. Але мені сподобалася психологічна підготовка. і я хочу працювати з тією ж командою, з тими ж гравцями, але трохи поміняти стиль гри. Так робить кожен тренер. Уявіть, якщо Манчіні раптом очолить "Челсі", він же теж багато змінить в плані тактики, багато в чому відмовившись від напрацювань попередників. Я дуже самовпевнений, я завжди говорю, що мої гравці - найсильніші в світі. Я так говорив, коли працював з маленькими командами в Португалії, коли працював з "Порту", з "Челсі". Зараз кращі в світі - футболісти "Інтера".

- Ваша сім"я переїде до Мілана?

- Моя сім"я зараз живе в Лондоні, і їм там дуже добре. Лондон - прекрасне місто, я закоханий в нього і в англійський футбол. Але така моя робота, моя доля. Я переїхав, і сім"я переїде до Мілана. Адже без сім"ї я не працюю, для мене це єдине, що важливіше за футбол.

- Тіффозі чекають від Вас перемоги в Лізі Чемпіонів.

- Про Лігу Чемпіонів мріють всі. На мою думку, 11 команд претендуватимуть на перемогу в наступному сезоні. 3 італійських, 4 англійських, 1 німецька і 3 іспанських. Яка третя іспанська команда? "Атлетіко" Мадрид. І тут важливі дрібниці. Коли я тренував "Порту", ми забили вирішальний гол у ворота "МЮ" на 90-ій хвилині, вийшли у фінал і виграли. А з "Челсі" ми програли 2 півфінали, один через гол, який ніхто не бачив, а другий по пенальті. Раз на раз не приходиться. Ліга Чемпіонів - зіткнення різних культур, і я думаю, що зможу принести щось нове в "Інтер", адже працював в Англії, Іспанії, Португалії. З упевненістю можу заявити, що "Інтер" - одна з 11 команд, що претендують на перемогу.

- 15 липня ви зустрінетеся з командою. Чого чекаєте?

- Перш за все, хочу поговорити з гравцями, адже спілкування дуже важливе. Чекаю не дочекаюся 15-го липня. Але, швидше за все, я не зможу цього дня зустрітися зі всіма - можливо, хтось з футболістів зі своєю збірною вийде в півфінал або фінал Євро, і йому буде необхідний відпочинок. Впевнений, що всі ви будете раді, якщо Матерацці приїде на збори через тиждень.

- Очолити "Інтер" - виклик для Вас? Адже команда вигравала скудетто 3 сезони, а коли ви прийшли в "Челсі", лондонці тільки мріяли про чемпіонство. І чи побачимо ми когось з гравців "Челсі" в "Інтері"?

- Минуле для мене не важливе. Я сам собі кидаю виклик - завжди хочу перемагати. Знаю, що завжди вигравати неможливо, навіть з найфантастичнішою командою, але стараюся. Так буде і в "Інтері". Гравці "Челсі"? Це може стати нормальним продовженням наших з ними стосунків. Майже всі футболісти, яких я тренував, хочуть зі мною працювати в майбутньому, як і я з ними. Не виключено, що хтось приїде до Італії, але я не хочу обговорювати з пресою можливі трансфери. Скажу так - якщо "Челсі" погодитися когось продати, ми будемо не проти.

- Креспо, Адріано, Фігу сказали, що "Інтер" вибрав кращого тренера світу. Напевно, вони чекають, що ви дасте їм шанс. Чи повернеться Адріано?

- Адріано... Я спостерігаю за всіма гравцями. Скоро я поїду до Бразилії на матч Селесао з Аргентиною, поспілкуюся зі своїми гравцями, а якщо Адріано гратиме - прекрасний шанс подивитися і на нього. Думаю, Дунга радий, адже Адріано дуже прагнутиме справити враження. Всі футболісти "Інтера" для мене в одному становищі. Чи то вони в оренді, в команді, чи залишився їм за контрактом рік або десять років - всі повинні старатися. Креспо я знаю добре, а він знає мої принципи. Хто працює - грає, хто не працює - не грає. Зі мною легко тим, хто вважає інтереси команди важливішими за свої інтереси, хоче допомогти. Ледачим зі мною дуже складно.

- Завдання на сезон - виграти всі 3 головних турніри?

- Звичайно, я старатимуся. Але виграти все практично неможливо, як я вже говорив. За останні роки мало прикладів, коли команда вигравала більше, ніж один турнір. Це дуже складно, мій досвід. Але за останні 6 сезонів я взяв 12 титулів, так що якась тенденція є. Потрібно прагнути до вершини, провести весь сезон на високому рівні і прийти до вирішальних матчів на піку форми. Не тільки фізичної, але і психологічної.

- "Інтер" знайшов нового тренера, "Челсі" все ще шукає. Чи порадите Абрамовичу Анчелотті?

- Ні. Анчелотті - великий тренер, "Челсі" - велика команда, але Абрамович зараз розбирається у футболі набагато краще, ніж коли купив лондонський клуб. Йому не потрібні поради. І взагалі, "Челсі" залишилося для мене у минулому. Воно в моєму серці, я завжди вболіватиму за цю команду і бажаю всього найкращого їх новому тренерові, але не хочу про них говорити. Зараз головне для мене - "Інтер".

Football.ua

Зараз ви читаєте новину «"Поважаю Роберто Манчіні, але я думаю інакше і змінюватиму його команду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути