Ексклюзиви
пʼятниця, 13 червня 2008 20:55

"Не відмовилися б від Роналду і хотіли б повернути Шевченка"

Головний тренер "Динамо" Юрій Сьомін відповів сьогодні на питання під час веб-конференції на сайті "РБК-Україна" (www.rbc.ua).

- Юрію Павловичу, чи вважаєте Ви що в "Динамо" давно вже потрібно припинити безглузді покупки сумнівних гравців із сумнівних клубів і зосередитися виключно на придбанні невеликого числа (максимум 2-3) виконавців, але дуже високого класу? Тобто, я говорю про те, що в команді до цих пір немає реального авторитетного лідера.

- Я з цим питанням згоден повністю. Дійсно, не завжди вдається купівля висококласного гравця - не тільки тому, що "Динамо" не може купити, а ще і від небажання самого гравця приїхати грати в чемпіонаті України. І у виборі, образно кажучи, Італії, Іспанії або України - гравець завжди вибирає Іспанію або Італію. Абсолютно правильно поставлено питання, і цього року ми на кожну позицію прагнемо придбати по одному гравцеві. Наприклад, покупка центрального півзахисника Вукоєвіча (до речі, гравця національної збірної Хорватії). Це гравець дуже серйозного рівня, і цей футболіст ще достатньо молодий для того, щоб розвиватися далі. Також ми взяли нападаючий Окодуву, оскільки у нас не вистачає габаритних гравців, і повернули з оренди центрального захисника Сабліча. На цю ж позицію хочемо придбати ще одного гравця - зараз ведуться переговори з одним з бразильських клубів. Велика кількість придбань ми робити не будемо, а будемо точково вести поповнення складу.

- Який Ваш найулюбленіший сучасний футболіст, якого Ви хотіли б побачити у складі Вашого клубу?

- Сьогодні всі хочуть бачити Роналду, і ми теж хотіли б його бачити. Непогано було б, якщо б повернувся Шевченко, тим більше що він українець. У цьому плані у нас була б хороша обойма.

- У мережі з"явилася інформація про перехід Шацьких. Це правда? Хто ще може покинуть/поповнити команду в міжсезонні?

- Про поповнення я вже сказав. За другу команду тренується велика група молодих хлопців. На перший збір до Кравця у нас додадуться Ярмоленко, Зозуля, Морозюк. Ми вважаємо їх гідними обойми основного складу. З приводу Шацьких... У нього є пропозиція з "Крильєв Совєтов", але зараз він знаходиться у збірній Узбекистану, тому мені складно коментувати. Коли він повернеться, ситуація проясниться.

- Шановний Юрію Павловичу, чи знають гравці і президент клубу про необхідність вигравати прийдешній чемпіонат України в світлі реформ УЄФА за системою потрапляння клубів у Лігу чемпіонів? І, якщо не секрет, розкажіть, будь ласка, що ви збираєтеся робити з позицією лівого бровочника?

- Ми знаємо, що з наступного сезону чемпіон потрапляє безпосередньо в Лігу чемпіонів, і всіх чекає жорстка боротьба за цю єдину путівку. На позиції лівого захисника у нас є три гравці - це Несмачний, Ель Каддурі і Федорів. Хто з них краще пройде передсезонну підготовку, той і почне сезон у стартовому складі. Це кваліфіковані гравці - два достатньо досвідчених і третій молодий. Я вважаю, що ця позиція укомплектована, і вона непогано виглядає.

- За часів Лобановського "Динамо" вміло грати в пас. Зараз це уміння розгубили. Навіть у іграх чемпіонату України, коли суперник дає силу-силенну часу на ухвалення рішення, відсоток браку у виконанні передач дуже високий. У чому причина?

- Напевно, причина в тому, що гравці в тому складі були досвідченіші. Саме тому "Динамо" виграли багато міжнародних кубків, дуже часто ставало чемпіоном. Але ми до цього йдемо, ми хочемо грати у футбол, який був би швидший, і в якому було б мінімум втрат. Той, який проповідував Валерій Васильович Лобановський.

- Коли "Динамо" виграє Лігу чемпіонів або, на худий кінець, Кубок УЄФА? І що для цього потрібне?

- Для цього потрібен певний час. І не тільки для "Динамо", а для всієї Східної Європи. Ми ще в радянські часи не могли виграти Лігу чемпіонів - це особливий турнір, в якому команди укомплектовані гравцями світового рівня. Але ми повинні ставити завдання, ми повинні до цього прагнути, повинні добре працювати, робити точні покупки, які б укріплювали наш склад. Природно, командний дух грає важливу роль в досягненні результату.

- Чи будуть ще у "Динамо" серйозні придбання перед стартом Ліги чемпіонів?

- Цілком можливо. Адже бувають і несподівані придбання. Якийсь гравець раптом звільнився, і захотів грати в "Динамо". Якщо футболіст буде високого класу, то, звичайно, ми його візьмемо.

- А слабо Шеву назад викупити?

- Це питання до самого президента і, власне, до Андрія. У нього продовжується ще контракт з "Челсі", і яка буде подальша ситуація, мені сказати складно.

- Наскільки забезпечений середній футболіст Вашої команди? Я маю на увазісередню заробітну плату, якщо, звичайно, це не таємниця.

- Гравці достатньо забезпечені, адже у футболістів вік достатньо короткий - вони грають по 10-12 років. Це затребувана професія, тому зарплати у них достатньо високі. Але про контракти, напевно, я не маю права говорити. На сьогоднішній момент це достатньо забезпечені люди.

- Яким чином йде підготовка до Ліги чемпіонів?

- 10 червня команда приступила до дворазових тренувань на своїй базі в Конча-Заспі. З відпустки футболісти виходитимуть трьома групами. Перша група - це більшою мірою молодь і ті гравці, хто не грав за національні збірні. Вони працюють з 10-го числа. Інша група приступить до тренувань 16-го числа, і третя група футболістів, які виступають за свої африканські збірні, почнуть підготовку тільки з 1 липня. Як бачите, є проблеми - необхідно сумістити ці групи, підвести під спільний знаменник, щоб їх функціональний стан був однаковий і дуже хороший.

- Чи розраховуєте Ви потрапити в груповий турнір Ліги чемпіонів?

- Так, звичайно, ми ставимо таке завдання. Багато що залежатиме і від жеребкування. Ми не потрапили в число сіяних команд, тому можемо потрапити і на "Ліверпуль", і на "Барселону". Проте, президент поставив це завдання, а ми його повинні вирішувати всі разом.

- Як Ви думаєте, чи готове підростаюче покоління зайняти гідне місце в основному складі?

- У нас хороше підростаюче покоління. Звичайно, потрібен ще певний час. Але можу виділити Кравця, в останніх матчах непогано зіграв Морозюк. Також ще є гравці, яких ми зараз підпускаємо до основного складу, - це Ярмоленко і Зозуля, які складуть конкуренцію в атаці.

- Чи подобається Вам працювати в Україні?

- Так, мені подобається.

- Чи складно працювати з українськими футболістами?

- Добре працювати завжди складно. Я думаю, ми знаходимо спільну мову. Вони працелюбні - це дуже важливо. Також вони, в принципі, достатньо дісципліновані, і з ними працювати цікаво.

- Невже Каддурі і Марковіч відповідають рівню команди "Динамо"? Що це за крайні захисники, які не можуть за всю гру зробити гостру, осмислену передачу в штрафний майданчик суперника?

- Напевно, ідеальних гравців не буває. У кожного з них є свої хороші якості. Каддурі грає за національну збірну Марокко, причому грає цілком стабільно. На мій погляд, окремі ігри цього сезону він добре і за нас проводив. Звичайно, є проблеми з останньою передачею як у Каддурі, так у і Марковіча. Марковіч, очевидно, повинен піти в оренду наступного року або перейти в іншу команду. Пропозиції у нього є. І у нас на цій позиції є гравці, щоб його замінити.

- Чи використовуєте Ви матч-трекінгові системи, такі як Prozone, Castrol<>Performance<>Index, ОРТА? І взагалі, як Ви думаєте, такого роду статистика чи може допомагати в тренерській справі? Чи отримає вона масове розповсюдження в майбутньому?

- Ми використовуємо свою статистику - статистику, яка напрацьована роками. У нас хороша наукова група, яка робить статистику по кожному матчу. На мій погляд, зараз є ще хороша система, яка використовується на чемпіонатах Європи. Вона заміряє об"єм руху, об"єм фізичної роботи гравців, зокрема бігову роботу. Ми ще не застосовуємо подібну технологію, але нам необхідно обов"язково ввести її в свій арсенал. Це достатньо складна система, але я думаю, що найближчим часом ми її вводитимемо в експлуатацію.

- В інтернеті ходили багато чуток про переходи Шовковського, Шацьких і Ващука. Яка доля їх чекає?

- По Шацьких я відповів, по Шовковському, на мій погляд, - це тільки чутки. Що стосується Ващука - ми з ним провели бесіду, і багато що залежить від його рішення. Звичайно, та ситуація, яка склалася в другій частині чемпіонату, коли він провів дуже мало ігор, його не влаштовує, так само не влаштовує і нас. Тому найближчим часом буде ухвалено рішення. Цілком можливо, що Влад знайде іншу команду, і піде, оскільки у нього закінчується контракт.

- У матчі за Суперкубок гратиме основний склад або найближчий резерв?

- Мені зараз складно відповісти на це питання, тому що повинні зібратися всі гравці. Зберемося ми всі тільки 1 липня. Я повинен подивитися, в якому вони стані, і лише тоді ми визначатимемо склад на гру.

- На чемпіонаті Європи за яку збірну вболіваєте? Як Вам гра новачка "Динамо" Вукоєвіча?

- Зрозуміло, я вболіваю за збірну Росії. Вукоєвіч вийшов на заміну всього на 10 хвилин в матчі з австрійцями, але вийшов дуже добре. Гравець цей більш оборонного плану, і на сьогоднішній день йому дуже складно конкурувати за місце в складі з Модрічем і Ніко Ковачем. Але це гравець, я ще раз говорю, дуже хорошого рівня, гравець з великою перспективою і це хороше придбання нашої команди.

- Якщо уявити, що Ви можете впливати на правила і суддівство у футболі, які були б внесені першочергові зміни?

- Напевно, одну зміну я вніс би. Поставив камеру на лінії воріт, яка визначала б, - був гол чи ні. Решту залишив би, як є.

fcdynamo.kiev.ua

Зараз ви читаєте новину «"Не відмовилися б від Роналду і хотіли б повернути Шевченка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути