субота, 25 грудня 2010 18:25

"Не горю бажанням залишати "Металіст" і Україну" - Девіч

"Не горю бажанням залишати "Металіст" і Україну" - Девіч

Форвард харківського "Металіста" і збірної України Марко Девіч в ексклюзивному інтерв'ю UEFA.com підвів підсумки 2010 року, згадав початок своєї кар'єри в Україні і поміркував про успіхи слобожан у внутрішній першості і Лізі Європи УЄФА, де в 1/16 фіналу вони схрестять шпаги з леверкузенським "Байєром".

Кар'єру в Україну ви почали в "Волині". Які найяскравіші спогади залишилися у вас від перебування в Луцьку?

Це була моя перша іноземна команда. А яскраві спогади у мене пов'язані перш за все з тренером лучан Віталієм Кварцяним. Всім відомо, що це дуже емоційний фахівець, але про нього я можу сказати тільки хороше. Я б побажав кожному футболістові, який починає кар'єру, пограти хоча б півроку під керівництвом такого наставника, як Віталій Володимирович, пройти, так би мовити, курс молодого бійця.

З ким із колишніх партнерів по "Волині" підтримуєте контакт?

Перебуваю на зв'язку із сербами, які там грали. А Папа Гуйе раніше грає зі мною - в Харкові. Часто телефоную Александру Трішовічу. А ось українських футболістів, з якими підтримую контакт, дуже мало.

У чемпіонаті України ви граєте вже шостий сезон. Як вважаєте, чи виріс його рівень за останні роки?

Безумовно. Українські команди показують дуже хороший футбол, а вдалі виступи на європейській арені красномовно свідчать про зростання рівня внутрішньої першості.

Як думаєте, "Металісту" під силу стати кращою командою Україні?

А чому ні? У нас міцний колектив, який набув великого досвіду. У цьому сезоні вже навряд чи вдасться взяти титул - донецький "Шахтар" відірвався на велику відстань. Але завдяки керівництву, яке розвиває клуб, і вболівальникам, налаштовують нас на перемоги, "Металісту" в майбутньому цілком під силу втрутитися в боротьбу за чемпіонство.

Ви пішли на зимову паузу чемпіонату друге снайпером ліги, маючи в активі десять голів. Що для вас важливіше: виграти гонку бомбардирів або стати чемпіоном?

Я без вагань виберу другий варіант - віддаю перевагу, щоб моя команда стала чемпіоном. Будь така можливість, поміняв би всі свої голи на командні очки.

Хто, на вашу думку, є найсильнішим захисником української прем'єр-ліги? Проти кого доводиться найважче?

Найсильніші - Мілан Обрадович та Папа Гуйє. На тренуваннях мені їх дуже складно обіграти. Щодо суперників, не можу виділити когось окремо, але в цілому рівень гравців оборони дуже високий.

Який матч 2010 запам'ятався вам найбільше?

У пам'яті залишилися поєдинки "Металіста" з кіпрською "Омонією" (раунд плей-офф Ліги Европи-2010/11, слобожани перемогли із загальним рахунком 3:2) і збірної України з командою Чилі (товариський матч, 07.09.10, 2:1 на користь українців). Ці матчі були просякнуті боротьбою.

Влітку 2008 року ви отримали українське громадянство і вже зіграли шість матчів за збірну. Ваші очікування виправдалися?

Це саме те, до чого я прагнув. Враження від головної команди країни непередавані. Тепер я хочу вдало зіграти в її складі на чемпіонаті Європи, а ще - показати гідні результати з "Металістом".

"Металіст" удруге долає груповий етап єврокубків. Коли було важче - в сезоні 2008/09 чи тепер?

В обох випадках було непросто. Ви ж розумієте, що в Європі виступати завжди нелегко. Вихід в 1/16 фіналу Ліги Європи - це великий успіх. Сподіваюся, тим не менш, ми зможемо повторити своє попереднє досягнення, коли "Металіст" дістався до 1/8 фіналу Кубка УЄФА. Докладемо для цього максимум зусиль.

Вам не здається, що "Сампдорія" цього разу не надто серйозно поставилася до турніру в порівнянні з позаминулим розіграшем, коли ваші шляхи перетнулися в 1/16 фіналу?

Я так не вважаю і переконаний в тому, що генуезці прагнули пройти далі.

Як оцінюєте шанси "Металіста" в поточному розіграші Ліги Європи? Наскільки далеко він може пройти?

Наш останній виїзний матч з ПСВ (0:0) показав, що "Металіст" може гідно грати з усіма командами Європи. Ми, звичайно, поважаємо своїх суперників, але не боїмося нікого.

Вашій команді пощастило з жеребкуванням плей-офф?

Навіть не знаю. Леверкузенський "Байєр" - сильна команда. Та й взагалі на цій стадії слабких суперників немає. Подивимося, що буде далі.

"Металіст" останнім часом почав запрошувати в команду все більше бразильців. Як думаєте, чому?

Бразильці - класні футболісти, і всім відомий їхній талант. Але це швидше питання до керівництва. Селекційна служба "Металіста" працює добре. Всі наші бразильці влилися в команду і допомагають їй працювати на результат.

Зараз з'являється багато чуток про ваше майбутнє. Вас відправляють то в один чемпіонат, то в інший. Ви самі налаштовані продовжити кар'єру в Україну?

Ми з керівництвом поки не прийшли до згоди з приводу нового контракту. Переговори просуваються повільно і шанси, що я залишуся - 50 на 50. Я не горю бажанням залишати "Металіст" і Україну, тому що тут досить високий рівень футболу. Не хочеться змінювати український чемпіонат на аби що.

Зараз період відпусток, футболісти роз'їжджаються відпочивати по всьому світу. А де ви любите проводити відпустку?

Віддаю перевагу набиратися сил в Сербії - зі своєю дівчиною та родиною. Протягом року я нечасто буваю в Белграді, тому відпочиваю там. Якщо у мене залишиться кілька вільних днів, може, поїду і в інше місце.

Що побажаєте уболівальникам в новому році?

Шанувальникам "Металіста" перш за все бажаю здоров'я. Хочеться, щоб вони підтримували нас не менш палко, ніж раніше. А ще - висловлюю їм вдячність від себе та від імені клубу. Шанувальникам збірної України хочу побажати терпіння. Сподіваюся, наша національна команда доб'ється великих успіхів.

За матеріалами УЄФА

Зараз ви читаєте новину «"Не горю бажанням залишати "Металіст" і Україну" - Девіч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути