субота, 29 грудня 2007 17:54

"Найсильніші гравці світу в "Динамо" поки не поїдуть"

"Найсильніші гравці світу в "Динамо" поки не поїдуть"
Президент київського "Динамо" Ігор Суркіс в рамках проекту "Постав запитання" українського щотижневого журналу "Кореспондент" і з сайту "Кореспондент.net" на питання читачів сайту.

- "Динамо" - суперкоманда з минулим і майбутнім. Як, на Ваш погляд, зробити дух команди таким, який був в 1985-1986 роках? Зарплатою, схоже, це зробити неможливо.

- На жаль, нам попадаються в більшості легіонери, які приїжджають тільки заробити гроші. Заробляють - у них пропадає мотивація. Не вдається створити команду однодумців. Я і карав - не один раз, але, на жаль, це погано діє. Тепер ми залишатимемо в команді хлопців, які виходитимуть на полі, і розумітимуть, за яку команду вони грають.

У нас є хороші легіонери, однозначно - той же Юссуф, Клебер, Рінкон, Папа Діакате. Це хороші іноземці високого рівня, яких продати в хороший європейський клуб немає жодної проблеми. Але складно їх об"єднати з українськими хлопцями.

- Скажіть, чи пропонувалася Олегу Блохину посада головного тренера "Динамо"?

- Зрозумійте, він працював в національній збірній країни і, закінчивши відбірковий цикл, він не написав заяву, а продовжував вести переговори, щоб залишитися в національній команді. Тому навіть якщо б не мій брат був президентом Федерації футболу, це було б нетактовно з мого боку звернутись до нього з якою-небудь пропозицією.

Тому я вступив в переговори з декількома тренерами і дав добро Юрієві Павловичеві Сьоміну. Я не міг впливати на настрої Олега Володимировича - хоче він залишитися чи ні.

Олег Володимирович зараз попрацює тренером у ФК "Москва", покаже себе в цій ролі, і ми, може, повернемося до цього питання.

- Ви згодні з думкою футбольного агента Шандора Варги в тому, що "найслабкіша ланка всього східноєвропейського футболу - менеджмент"?

- Природно, менеджмент у нас бажав би бути краще. Зверніть увагу, у нас в клубі зараз працює Резо Чохонелідзе, який пропрацював до цього 16 років в "МіланіN. Напевно, це теж не від хорошого життя. Сабо Йожеф Йожефовіч був хорошим гравцем, хорошим тренером, але, може, він не зумів донести до футболістів своїх ідей і добитися великих перемог. Також і Буряк. Але вони не функціонери.

Ми повинні по-іншому дивитися на менеджмент - чому на наш футбол не ходять глядачі, чому телебачення за наші матчі в чемпіонаті України не платить практично жодної копійки, чому в Росії футбольна Прем"єр-ліга заробляє величезні гроші, а ми ні. Дотації хороші на початковому етапі, а нашому футболу вже 16 років. Вчитися ніколи не пізно - і я сподіваюся, що наш менеджмент з приходом Чохонелідзе працюватиме відладжено і чітко.

- У команді дуже багато зайвих людей, яких не так просто вигнати або продати чи сдати в оренду. У зв"язку з цим: які варіанти "розвантаження" команди застосовуватимуться, враховуючи наявність у гравців контракту? Чи не дешевше просто дати статус вільного агента?

- Надання футболістові статусу "вільного агента" - тут повинна бути домовленість клубу з футболістом - згода, що футболіст приймає цей статус, йде і сам працевлаштовує себе в інший клуб. Але якщо футболіст відчуває, що за такі гроші, як він отримує, він не знайде собі клуб, він, природно, не приймає цей статус і не розриває контракт. А я не можу розірвати в односторонньому порядку контракт - він підписаний на п"ять років, і я повинен його дотримуватися..

Ми зараз працюємо з юристами - як цю проблему вирішити. Ми хотіли зробити сильну команду - ми запрошували легіонерів - у нас на п"ять команд зараз вистачить футболісти на контрактах. Ні у одному клубі пострадянського простору немає такої кількості футболістів. Але які це гравці - це питання як до мене, так і до селекціонерів і тренерів.

- Коли ж "Динамо" почне купувати хороших зарубіжних гравців, які гратимуть, а не будуть ходити по полю? І найголовніше, де наше підростаюче покоління? Невже в Україні нікому грати у футбол?

- У нас в Україні є кому грати у футбол. І я сподіваюся, що ви це побачите вже цього року. Що стосується придбання - хорошими футболістами я вважаю Рональдіньо, Мессі, Кака, Шевченка, Каладзе. Але такі гравці, що відбулися, в київське "Динамо" не поїдуть сьогодні, як і в клуби колишнього пострадянського простору.

Треба ростити своїх хлопців. А ми, запрошуючи легіонерів, - а вони не набагато сильніші - не даємо можливість грати нашим українським хлопцям, тому що хочемо сьогодні потрапити в Лігу, виграти чемпіонат - все відразу. А треба почекати і ми будемо це робити, і більше довірятимемо нашим молодим хлопцям. І одна з вимог до менеджменту тепер буде, щоб в команді грали патріоти.

- Ігор Михайлович, будь Ви уболівальником, а я президентом що втратив всяку гідність футбольного клубу "Динамо", яке питання Ви б мені задали? І що хотіли б почути у відповідь?

- Я б поставив таке питання: скільки потрібно часу, щоб створити бойову здатну команду. І я б на його місці відповів, що вони є і будуть, і, працюючи в такому клубі, по-іншому мислити не можна. Я хочу протягом двох років створити нову сильну команду.

- Де Ви зустрічатимете Новий рік і з ким? Чого Ви чекаєте від нового року для себе і своєї сім"ї?

- Я зустрічатиму Новий рік тільки з своєю сім"єю - з своїми батьками, братом і двома дочками. Ніякого великого гуляння не буде, буде сімейне свято. Як завжди, випивши по фужеру шампанського, подивимося телевізор. Відпочинемо першого числа, і другого числа почнемо працювати і готувати команду на збори до Ізраїлю.

Від нового року я чекаю, щоб всі були здорові, щоб була стабільність в нашій країні, щоб просувалося Євро-2012, щоб наш чемпіонат ставав сильнішим і, природно, щоб київський клуб "Динамо" вийшов на якісно новий рівень.

Джерело: "Футбол"
Зараз ви читаєте новину «"Найсильніші гравці світу в "Динамо" поки не поїдуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути