четвер, 17 вересня 2009 16:19

"Гарний контроль м"яча та техніка відрізняють нас від "Брюгге"" - Луческу

"Гарний контроль м"яча та техніка відрізняють нас від "Брюгге"" - Луческу

У Бельгії відбулася прес-конференція за участю головного тренера "Шахтаря" Мірчі Луческу, присвячена майбутньому матчу "гірників" із "Брюгге" в 1-му турі Ліги Європи УЄФА. Наставник "гірників" вичерпано відповів на всі запитання.

–– Ми маємо брати участь у турнирі, який ми добре знаємо. Кілька разів ми вилітали з Ліги Чемпіонів, і продовжували участь в Кубку УЄФА. Зі зміною назви імідж змагань виріс. Вважаю, що цей турнір набагато сильніший за колишній Кубок УЄФА. Багато з груп Ліги Європи нічим не поступаються групам Ліги Чемпіонів, а деякі, може, і перевершують. Тому важко зайняти перше або друге місце в групі для того, щоб грати навесні в плей-офф. Звісно, цього року ми хочемо виправдати довіру й нашого президента, і наших вболівальників, які чекають від нас виходу з групи і участі в наступних етапах Ліги Європи.

–– Пане Луческу, що Ви можете сказати про "Брюгге"?

–– Ми дуже гарно вивчили цю команду, дивилися їхні останні ігри. "Брюгге" – це команда, що гарно атакує, особливо за підтримки своєї власної публіки. Суперник створює дуже багато моментів, але має деякі проблеми в обороні. Ми аналізували гру "Брюгге" в Лізі Чемпіонів з познаньским "Лєхом". Думаю, ми все ж таки маємо більше досвіду. Сподіваюся, що це вплине на гру. Не хотів би казати про конкретних гравців і тактичні задумки.

–– Кого Ви вважаєте головним конкурентом у боротьбі за вихід з групи?

–– Абсолютно всіх: "Партизан", "Тулузу" та "Брюгге". Це команди приблизно одного рівня, тому важко когось виділити. І у "Брюгге", і у "Партизана" є значна історія виступів в єврокубках, особливо в Кубку УЄФА. Останнім часом "Тулуза" дуже гарно виступає в своєму чемпіонаті.

–– Завтра на поле вийде найсильніший склад "Шахтаря"?

–– З тих, хто приїхав сюди і готовий до гри, ми виберемо оптимальний варіант. Є декілька травмованих гравців: Хюбшман, Ілсіньо та Чижов. Вони, звісно, не зможуть взяти участь у першій грі Ліги Європи..

–– П"ять років тому ви грали з "Брюгге". Чи змінився з тих пір стиль цієї команди?

–– Команди такого рівня практично не змінюють стиль гри. Можливо, змінюються тренери, які, звичайно, вносять щось нове. Але в цілому гра залишається такою ж самою. Стиль гри "Брюгге" базується на флангових передачах, що розраховані на міцних гравців. Таких футболістів у складі "Брюгге" дуже багато. Ми ж спробуємо диктувати гру за рахунок гарного контролю м"яча і техніки гравців. Це є ті властивості, що відрізняють нас від "Брюгге". В 2004 році все було вирішено у Донецьку. Матч-відповідь, по суті, був лише формальністю. Але ми не забули тиск глядачів на футболістів , і особливо, на суддю, який, якщо ви пам"ятаєте, відправив Стойкана з поля.

–– Ви не вважаєте, що з приходом Адрі Костера стиль гри "Брюгге" стане схожим на стиль "Аякса"?

–– Може, якісь атакуючи дії будуть варіюватися через те, що Костер працював у системі "Аякса". Ви ж знаєте, що "Аякс" полюбляє атакувати. Не будемо забувати, що школа цього голландського клубу випускає багато якісних гравців, одна з головних властивостей яких – техніка.

–– Люди, які "варяться" в футбольному середовищі вважають, що "Брюгге" зараз вже не та команда, якою вона була у 2002, 2004 році. Чи Ви згоді з тим, що "Шахтар" є безумовним фаворитом і має перемагати?

–– Не хотів би коментувати навколо футбольні балачки. Це розмови, що їх, мабуть, ведуть у барі за чашкою кави. А обидві команди виходять на поле з думкою обіграти суперника. І ми будемо ставити собі задачу здобути перемогу. Звичайно, таку ж мету буде переслідувати й "Брюгге".

–– Команди братимуть участь в експерименті: матч обслуговуватиме шість арбітрів. Як Ви вважаєте, чи піде розрізнення повноважень рефері на користь футболу?

–– мені важко коментувати, це, все ж таки, експеримент. Мабуть, головному арбітру буде важко чути з усіх боків різні думки про той чи інший епізод. До цього треба звикнути, і, мабуть, спочатку будуть виникати складнощі. Сподіваємося, що це допоможе футболу. Але не хотів би, щоб це нововведення призводило до постійних зупинок у грі. Ви знаєте, в сучасному футболі, особливо в штрафному майданчику йде жорстка боротьба за позицію, за місце, що дозволяє виграти м"яч. Не хотілося б, щоб за гру призначали п"ять-шість пенальті. Будемо сподіватися, що арбітри працюватимуть синхронно і трактуватимуть ігрові ситуації однаково. Хоча всі присутні бачать будь-яку ситуацію на футбольному полі зі свого ракурсу, і кожен може по-своєму її інтерпретувати. Звичайно, було б гарно, якщо б рішення приймав один арбітр. Але він без сумніву буде під впливом швидко обмірковувати і приймати те рішення, що йому підкажуть. Або не буде його приймати. Для журналістів це, мабуть, неприпустимо. Тепер ви будуте критикувати не трьох арбітрів, а шість. Повторюю, спочатку можуть виникнути складнощі. Але потім буде легше. Головне, щоб зберігалася динаміка гри.

–– Чи можете Ви назвати тих, хто завтра вийде на поле?

–– Звичайно, конкретні думки про це в мене є. Але склад на гру назвати поки не можу.

–– До Бельгії прилетіли два молодих гравця: Віценець та Ракицький. Чи може хтось з них потрапити в заявку?

–– Подивимось. Незважаючи на те, що Віценець тренується в загальній групі, ми привезли його сюди, щоб він відчув цю атмосферу. Останнім часом він один з кращих гравців, яких виховала Академія. Будемо сподіватися, що Віталій буде й надалі рости і виправдає довіру.

ФК "Шахтар"

Зараз ви читаєте новину «"Гарний контроль м"яча та техніка відрізняють нас від "Брюгге"" - Луческу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути