середа, 08 квітня 2009 18:56

"До стартового свистка шанси обох команд рівні" - Сьомін

"До стартового свистка шанси обох команд рівні" - Сьомін

Напередодні чвертьфінального матчу Кубка УЄФА з Парі Сен-Жермен головний тренер київського "Динамо" Юрій Сьомін дав ексклюзивне інтерв"ю uefa.com.

Четвертий цикл "Динамо"

З часів свого першого тріумфу на міжнародній арені найтитулованіший клуб України і колишнього СРСР переживає періоди злетів із завидною періодичністю. Вигравши Кубок володарів кубків і Суперкубок УЄФА в сезоні 1974/75, біло-сині підкорили чергову європейську вершину через 11 років, а потім зупинилися за крок від фіналу Ліги чемпіонів УЄФА-1998/99. Якщо вірити статистиці, черговий цикл "Динамо" - на підході, і фактичне свідчення тому - виступ команди в поточному розіграші Кубка УЄФА, де вона вперше дійшла до чвертьфіналу.

Початок - на Парк де Пренс

Настрій 61-річного російського наставника киян і його підопічних говорять, що зупинятися на досягнутому "Динамо" не має наміру. Вже в найближчий четвер одноосібний лідер української прем"єр-ліги проведе розвідку боєм на Парк де Пренс - в гостях у одного з провідних клубів чемпіонату Франції.

Чи згодні ви з тими, хто рахує саме вашу команду фаворитом цієї пари? І чого ви чекаєте від майбутнього візиту до Парижа?

Юрій Сьомін: На мій погляд, до стартового свистка шанси обох сторін рівні. У чомусь перевага стоїть на боці господарів, в чомусь - на нашому, ну а сильного повинна виявити гра. Зрозуміло, за сумою двох матчів. Втім, вже в першому поєдинку ми прагнутимемо продемонструвати якісний футбол. Якщо у нас це вийде, якщо кожен футболіст зможе реалізувати свій потенціал - те, що було напрацьоване на тренуваннях, тоді, упевнений, прийде і результат. Але на перше місце я б поставив все-таки рівень гри. Саме він грає визначальну роль. Хоча і скидати з рахунку успіх також не варто.

Якими вам бачаться головні відмінні риси французьких клубів і, зокрема, ПСЖ?

Ю.С.: У чемпіонаті Франції культивується технічний, дисциплінований футбол з акцентом на колективні принципи гри. До речі, команда Поля Ле Гуена - одна з кращих представників цього стилю. При цьому вона не тільки охоче комбінує, імпровізує, але і приділяє велику увагу стандартним положенням. Крім того, у складі ПСЖ виступає немало гравців з великим міжнародним досвідом - Клод Макелеле, Людовик Жюлі, Жером Ротен... Вони розширюють можливості тренера під час гри. Отже, як бачите, у нас дуже серйозний суперник.

Але після драматичної перемоги над "Металістом" в 1/8 фіналу Кубка УЄФА ви говорили, що далі за "Динамо" вже боятися нічого...

Ю.С.: А ми і ні раніше чого не боялися. Просто в звітному матчі з харків"янами нам довелося двічі по ходу зустрічі відіграватися. Що було зовсім непросто. Так само, між іншим, як і до того - на полі "Валенсії". Але ми і в тому, і в іншому випадку добилися свого, що допомогло нашим футболістам знайти ще більше упевненості в собі. Вони переконалися, що здатні на багато що. Крім того, позитивний психологічний імпульс може повніше розкрити резерви команди. Вірніше, якусь їх частину.

Чи здатне нинішнє "Динамо", як говорять, затоптати, пресингувати суперника, як робило це в свої кращі роки?

Ю.С.: Дискусійне питання. По-перше, підбір наших виконавців не такий, щоб сміло йти в активний пресинг на чужій половині поля. Тому для вирішення поставлених турнірних завдань ми використовуємо інші методи. А, по-друге, в сучасному футболі накопичено достатньо засобів для виходу з-під пресингу, і класні команди володіють ними досконало. Словом, гра розвивається, вона вже пішла далі.

Що ви вважаєте головним успіхом "Динамо" за 15 місяців своєї роботи в Києві?

Ю.С.: Головне, чого вдалося досягти - це результатів. На початку сезону ми пробилися в груповий турнір Ліги чемпіонів, де на рівних билися з її нинішніми чвертьфіналістами - "Арсеналом" і "Порту". За вісім турів до фінішу чемпіонату України наш відрив від найближчого переслідувача складає 15 очок... На мій погляд, прогрес очевидний. Тепер у нас з"явилися можливості для вдосконалення гри, і ми прагнемо використовувати їх по максимуму. Хоча виходить не завжди. Наприклад, за 24 дні попереднього місяця ми зіграли вісім матчів. Додайте сюди тривалі перельоти і поєдинки високого напруження в збірній і в клубі. Звідси і травми - тільки за останній тиждень ми позбулися Тараса Михалика і Артема Кравця, двох футболістів "основи".

Втрати в складі і напружений графік матчів не перешкодять завоюванню 26-го титулу "Динамо"?

Ю.С.: Ні. Ми повинні виграти золоті медалі. У чемпіонаті країни все в наших руках. Крім того, в півфіналі Кубка України нас чекає зустріч з "Шахтарем". І ця дуель буде не менш принциповою, ніж та, про яку всі розпитують мене, але обговорювати яку я вважаю поки передчасно [у разі виходу в півфінал Кубка УЄФА "Динамо" і "Шахтар" зіграють і в цьому турнірі].

За матеріалами Football.ua, uefa.com

Зараз ви читаєте новину «"До стартового свистка шанси обох команд рівні" - Сьомін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути