неділя, 02 жовтня 2011 11:53

Помер кращий хокеїст в історії Швеції

У Стокгольмі помер легендарний шведський хокеїст Свен Тумба, повідомляє Associated Press. Тумбі, якого визнавали кращим хокеїстом в історії Швеції, було 80 років.

Спортсмен народився в Стокгольмі, а у віці 10 років переїхав до Тумби, на назву якого згодом змінив своє справжнє прізвище Юханссон. Він був одним з піонерів сучасного хокею і, зокрема, першим європейцем, який отримав запрошення до тренувального табору команди НХЛ.

Більшу частину хокейної кар'єри він провів у себе на батьківщині, 8 разів вигравши національний чемпіонат. За збірну Швеції Тумба грав на 14 світових першостях і чотирьох Олімпіадах.

Тумба крім хокею грав і в футбол, в 1959 році він став чемпіоном Швеції в складі клубу "Юргорден". Після завершення хокейної кар'єри Тумба став популяризатором гольфу в Швеції та СРСР, а також виступав як дизайнер гольф-клубів.

У 1997 році Свен Тумба був включений в зал хокейної слави ІІХФ. Через два роки його визнали кращим хокеїстом в історії Швеції, причому серед суперників Тумби в боротьбі за це звання виступили зірки НХЛ Пітер Форсберг і Метс Сундін.

Зараз ви читаєте новину «Помер кращий хокеїст в історії Швеції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути