пʼятниця, 20 квітня 2018 09:00

Чому Євген Макаренко потрібен Андрію Шевченку

Чому Євген Макаренко потрібен Андрію Шевченку
Євген Макаренко дограє у "Кортрейку" останній сезон

Колишній футболіст київського "Динамо" Євген Макаренко перейшов до бельгійського "Андерлехта". Нинішній сезон він закінчить у "Кортрейку", після чого перебереться до табору столичного гранда.

Євген Макаренко - корінний киянин. Таких гравців в складі першої команди "Динамо" за останній час було не багато. Починав в молодіжних динамівських командах. За потенціалом вважався не гіршим від Гармаша чи Рибалки. Набирався досвіду в оренді, виступаючи за "Говерлу". Саме тоді Олександр Севідов, тодішній тренер ужгородської команди, поставив центрального півзахисника Макаренка на лівий фланг оборони. На цій позиції Макаренко розкрився по –новому: особливо вразило уміння долучатися до атаки. Повернувся після оренди до "Динамо". З часом в команді Олега Блохіна витіснив з "основи" багатомільйонного Бенуа Тремулінаса. За Сергія Реброва тільки закріпив своє місце в складі. Але в восени 2014 року в матчі проти "Карпат" отримав розрив ахіллу. Повернувся на поле в лютому 2016 під матчу Ліги Чемпіонів проти " Манчестер Сіті". Макаренко вибув на 5-6 місяців, але ніяк не міг остаточно залікувати травму та набрати форму майже два роки.

Почав конкурувати за місце в складі лівого захисника із португальцем Антунешем, але стабільної ігрової практики в команді Реброва не мав. Відмовився продовжувати контракт із київським клубом. Ходили розмови про інтерес із боку португальського " Спортингу", іспанської " Сельти", німецького "Шальке", повернення до "Динамо" та навіть переходу до доволі скромного " Маріуполя", де тоді працював знайомий по спільній роботі в Ужгороді Олександр Севидов.

Макаренко вибув на 5-6 місяців, але ніяк не міг остаточно залікувати травму та набрати форму майже два роки

Проте залишався без клубу аж пів року, допоки в минулого літа не підписав річний контракт із бельгійським " Кортрейком" - нинішнього сезону клуб посів сьоме місце у регулярному чемпіонаті.

" В "Динамо" Макаренко був доволі успішним. Довгий час був основним лівим захисником не в самі гірші часи для клубу. Його вклад в розвиток клубу – доволі значний. До того ж, він грав не на своїй рідній позиції", – каже коментатор телеканалів "Спорт 1" та "Спорт 2" Андрій Шахов.

Починав Євген в Бельгії на позиції лівого захисника. Не все в нього виходило. Навіть "вхопив" чимало критики від тренера в пресі за провалений матч проти " Андерлехта". Після серії невдалих матчів почав грати в середині поля. На цій позиції став одним із найкращих гравців команди. За це його і взяли до "Андерлехту". Сума трансферу, за оцінками преси, склала 1-1,5 млн. євро.

"Найсильніша сторона Євгена Макаренка –це футбольний інтелект, – каже Олександр Севідов, який працював разом із Макаренком в "Говерлі". -Техніка, бачення поля, відчуття гри. Можливо йому більше подобається грати в центрі поля, бо там частіше зустрічається із м'ячем. Але не менше він цікавий і в грі на лівому фланзі оборони, де я його і використовував під час спільної роботи. Саме завдяки грі на цій позиції потрапив до збірної України"

Обнадіює той факт, що Макаренко став першим новачком команди. Отже, на нього розраховають, бачать перспективу

"Андерлехт"-це високий рівень, один із грандів бельгійського футболу. Команда періодично здобуває золоті медалі, грає в Лізі чемпіонів. Слугує вітриною для клубів із топ –чемпіонатів або рівня Ліги чемпіонів. Звичайно, існує велика конкуренція. Зараз в опорній зоні в "Андерлехті" грають: Свен Кумс, Пітер Геркес, Леандер Дендокер. Кумсу вже тридцять років, а Геркес та Дендокер можуть бути продані до сильніших клубів. На лівому фланзі один Іван Обрадовіч. Влітку будуть зміни, але свої шанси Макаренко повинен мати.

" В Бельгії в Макаренка почало краще виходити, коли він став грати в центрі поля. Можливо тут причина не в позиції, а в тому, що Євген доволі довгий час був без клубу, ігрової практики, тренувався самостійно. Був потрібен час щоб набрати форму, адаптуватися в новій країні, звикнути до нових вимог. В " Андерлехті", напевно, буде використовуватися його універсалізм. Поки немає сенсу розмірковувати як його будуть використовувати в бельгійському гранді, бо поки не зрозуміло яке місце посяде " Андерлехт" в чемпіонаті, в якому з двох єврокубкових турнірів буде грати, та які зміни будуть влітку. Просто українцеві не буде. Але обнадіює той факт, що Макаренко став першим новачком команди. Отже, на нього розраховають, бачать перспективу", – продовжує Андрій Шахов.

" Андерлехт" підписує гравця, а його так і не запросили до збірної

Кваліфікований гравець не завадить і збірній України. Дивно - " Андерлехт" підписує гравця, а його так і не запросили до збірної. На лівому фланзі в Андрія Шевченка є Матвієнко та Соболь. За необхідності там може зіграти і Зінченко. А от в середині поля не все так просто. Особливої альтернативи в Степаненка зараз немає. Макаренко може бути цікавий на цій позиції, виходячи із бажанням тренерського штабу грати в через контроль м'яча. Також Макаренко може конкурувати із Малиновським, Зінченком, Коваленком за позицію атакувального півзахисника.

"Макаренко потрібен збірній, перш за все, як живий приклад для молоді. Півроку без футболу, жахливий початок у новій команді, перехід на нову позицію, друге народження – і швидкий шлях до гранда бельгійського футболу. Один із лічених українських легіонерів в історії, другий клуб якого статутніший за перший. Зазвичай навпаки. Що стосується професійного аспекту – на лівому фланзі оборони він провалився, у центрі грає спокійно, динамічно, технічно, розумно пасує. Але дива не творить, наприклад, воротам загрожує здалеку та зрідка", – каже оглядач зарубіжного футболу сайту ua-football.com Леон Вургафт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти розповіли про сильні та слабкі сторони героя матчу "Шахтар" - "Динамо"

21 травня Євгену Макаренку має виповнитися 27 років.

Зараз ви читаєте новину «Чому Євген Макаренко потрібен Андрію Шевченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути