понеділок, 21 грудня 2015 15:00

"Платіні сказав мені: я трохи дорогий, коштую мільйон на рік" - Блаттер
10

Фото: Reuters

"Довічно! Дискваліфіковані довічно! У тому числі і Платіні. Що ми зробили? Забрали всі гроші ФІФА і втекли? Убили когось?". Зепп Блаттер знімає піджак, на якому все ще красується емблема ФІФА, з-під сорочки (краватки на ньому немає) видніється золотий хрест. "Я - не диявол. Я вірю в Бога. Але, якщо Бог існує, то існує і пекло. А значить, і Диявол". Він посміхається.

Блаттера і Платіні відсторонили від футболу на вісім років

Блаттеру майже 80 років, понад 40 з яких він віддав ФІФА, де вже 17 років є президентом. За день до виступу перед Комітетом з етики він дає інтерв'ю La Gazzetta dello Sport.

- Ви коли-небудь могли уявити щось подібне?

"Я шокований. Мене відсторонили на 90 днів і навіть не слухали. Тепер я з моїм чудовим адвокатом збираюся захищатися. Хочу, щоб судді мене почули. У Швейцарії тобі не можуть винести довічний вирок, не давши права захистити себе, це суперечить правам людини. Я написав у всі федерації, так що вони теж в курсі".

- Що написали?

"Що в моєму житті я жодного разу не взяв грошей, які не заробив. Що я завжди платив свої борги. Я запевняю вас, два мільйони франків, передані Платіні - це законні гроші. Таке враження, що на мене полює Інквізиція".

- Представники Комітету з етики вже заявили, що Платіні буде відсторонений. Що ви думаєте про це?

"Я не розумію. Не має сенсу і те, що я читаю в пресі - мовляв, мене теж відсторонять або я буду повинен заплатити 600 тисяч франків штрафу! Це порушує принципи конфіденційності, Дисциплінарний комітет ФІФА повинен втрутитися. Ми відправили їм лист, але вони навіть не відповіли, чи отримали його. Небачене ставлення".

- Ви вважаєте, що вас зрадили?

"Мені здається, що президенти багатьох федерацій все ще підтримують мене: європейці, африканці, південноамериканці, карибці - навіть незважаючи на те, що мене вже передчасно назвали винним. А один швейцарський депутат запитав у Парламенту, чи не хочемо ми випадково продати ФІФА США" .

- Ви думаєте, що США впливає на рішення Комітету?

"Я в це не вірю, але якщо це так, то Швейцарія повинна поставити мене до відома, адже я громадянин цієї країни. Хоча, як відомо, немає пророка у своїй вітчизні".

- Ви опинилися в центрі нової Холодної війни між Росією і Штатами?

"Ох! Зараз мова йде про протистояння швейцарського правосуддя та американського. Не знаю, чи варто говорити про геополітичне протистояння двох наддержав. Зрештою, війну виграє футбол, адже Кубок світу пройде в Росії та Катарі".

- А ви за кого голосували?

"Не скажу, але ви зрозумієте самі (США). Але хіба ви не згодні, що одного разу Кубок світу має пройти в арабській країні? Я говорив королю Саудівської Аравії Абдуллі, що його можна провести на півночі".

- Вам не здається, що було б правильно змінити країни-господарів?

"А чому? Їх обрали. Америку не цікавить Катар, вони звинувачують швейцарську систему юстиції. Але вони - не світова поліція, хоча і думають, що нею є. А хіба у США немає військової бази в Катарі?".

- Тобто, вся справа в політиці?

"Справа завжди в політиці. Пам'ятаєте, як Обама цілував свою дружину в Копенгагені, коли вирішувалася доля Олімпійських ігор? Якби все пішло так, як повинно було, чемпіонати світу пройшли б в Росії і США. Але почалися політичні втручання. Чому, на вашу думку, всі арешти відбулися в п'ятизірковому готелі в Цюріху?"

- Так, а що за історія з Платіні та двома мільйонами франків?

"Наприкінці 1998-го року Мішель сказав, що хоче зі мною працювати. Я з радістю погодився. "Я трохи дорогою, мільйон на рік", - додав він, а я відповів, що подивлюся, що можна зробити. Це був, по суті, контракт, усна домовленість. До нього не було проекту "Гол", щоб допомагати бідним країнам, ніякого міжнародного календаря - Платіні добре попрацював. Потім він, на мій подив, був обраний в ФІФА та УЄФА - на подив, бо в Європі його не любили, бо він неповторний, як і я. Я взагалі-то більше не займаюся виплатами, але дав вказівку заплатити йому. Цей запит пройшов через Комісію з фінансів і Конгрес".

- Франко Карраро каже, що в бюджеті ця сума не вказана.

"Він тоді був ревізором. Перша частина суми є в бюджеті, другої немає, але я - не бухгалтер ФІФА. Можливо, в бюджеті був якийсь борг, який потрібно погасити".

- Кажуть, що ви з Платіні домовилися перед виборами в 2011-му році. Він голосує за вас, а в 2015-му займає ваше місце.

"Це неправда! Нічого такого не було. Я був єдиним кандидатом, а він мене просто привітав. Не знаю, чи було це зроблено, щоб перешкодити Платіні стати президентом, щоб навісити мені на шию камінь або і для того, і для іншого. Тепер наші долі в будь-якому випадку пов'язані".

- Хто повідомив в поліцію про гроші?

"Міжнародний банк. Пройшов платіж, а вони повідомили про нього тим, хто вів розслідування. Ніяких секретів, все на виду".

- Ви ризикуєте залишитися осторонь від футболу?

"Немає ніякого певного звинувачення. Комітет з етики втручається, коли президент не справляється зі своїми обов'язками, але є ж Конгрес, який його вибирає. Сподіваюся, що обійдеться без маніпуляцій, але не надто в це вірю".

- Що думаєте про п'ятьох кандидатів, які можуть вас замінити?

"Я нічого не буду говорити про їхні здібності, але в травні я впевнено обійшов одного з них, принца Алі. Я не можу виділяти когось: його відразу звинуватять...".

- А що скажете про Джанні Інфантіно?

"Він не такий хороший, коли мова про жеребкування, як я (сміється)... У мене на Кубку світу 1990-го року в ньому брали участь Софі Лорен, Лучано Паваротті і ця чудова актриса, як її звати... Орнелла Мутті! У мене з Інфантіно хороші стосунки, між нашими рідними країнами вісім кілометрів, коли ми зустрічаємося, то обіймаємось".

- Кажуть, ви збираєтеся залишитися на чолі ФІФА, керуючи через "вашу" людину, яку виберуть новим президентом.

"Нісенітниця".

- Боляче йти у відставку?

"Я не пішов у відставку, я склав повноваження, це інше. Щоб врятувати ФІФА, бо почався хаос. Говорили, що ФІФА - це мафія, але я вважаю, що вона - жертва. Але я все ще президент, і вони повинні змусити мене піти".

- Це так, але враховуючи все, що сталося...

"Все почалося в американському відборі до Кубка світу. ФІФА не може знати про контракти всіх федерацій".

- Так у чому ж зараз ваша проблема з ФІФА?

"Там існує анти-блаттерівський вірус, який потрібно побороти. Він з'явився в УЄФА, поширився на британців. Їх прем'єр-міністр стверджує, що я не можу бути президентом ФІФА. Це виключно політична спекуляція. Платіні повинен був стати моїм послідовником, це логічно, але все пішло не так. Його вразив той же вірус. У 1998-му році УЄФА хвилювався, що я виступаю за проведення Кубка світу кожні два роки. Тепер вони об'єдналися, щоб атакувати мене".

- Яка у вас думка про Платіні?

"Він - людина честі, трохи примадонна. Але зараз його підтримує не вся Європа, багато хто зі мною і проти нього".

- BBC повідомляє про лист, написаний Авеланжем, в якому він пише, що ви знали про те, що компанія ISL заплатила представникам ФІФА сто мільйонів доларів.

"Тут я чистий".

- Ви боїтеся, що від ФІФА відвернуться спонсори?

"Кока-Кола з нами сорок років, як і Адідас, це настільки довірчі стосунки, що деякі контракти дійсні до 2026-го року. Вони лояльні до ФІФА, адже немає кращої платформи для реклами, ніж футбол, який дивляться шість мільярдів людей, а триста мільйонів у нього грають".

- Але зараз у ФІФА така криза, якої не траплялося ніколи.

"ФІФА не може рухатися вперед, немає курсу, немає адміністративного управління. ФІФА дрейфує".

- Що ви думаєте про Доменіко Скелі, який відповідає за реформи?

"Давайте про нього не будемо. Що стосується реформ, то я про них говорив давно. Найважливіше - контроль недоторканності виконавчого органу, але УЄФА виступає проти, бо не хоче, щоб ФІФА його контролював. Їх хвилює термін президентських повноважень, а не те, хто займе посаду. Дехто забуває, що Комітет з етики створив я, що в УЄФА його немає".

- Ви пишаєтеся чимось з виконаної роботи?

"Я ніколи не зробив нічого, що могло б мене скомпрометувати. Але їм майже вдалося усунути мене. Першого листопада я опинився в лікарні - якби я був не в Цюріху, то зараз ви б писали епітафію, а не інтерв'ю. А побічні ефекти? У двох працівників ФІФА серйозні проблеми з нервами - вони постраждали від того, що відбувається. І моє прізвище в тому числі: мою внучку гноблять в школі".

- Шкодуєте про щось?

"Можливо, я занадто довіряв деяким людям. Я був секретарем, а став президентом - змістив свого начальника, комусь це могло не сподобатися. А ще я не слухав родину, яка радила мені зупинитися після Кубка світу в Бразилії".

- Ви спілкуєтеся з Платіні?

"Ні. 24-го вересня на допит ми йшли друзями, але люди нас розділили".

- Як ви бачите життя без футболу?

"Я присвячу себе сім'ї, але не можу забути те, чим був для мене футбол протягом сорока років. Чудові знайомства - наприклад, Манделла, подорож до М'янми, куди ніхто не хотів їхати. Мене як і раніше впізнають на вулиці, але зараз ритм життя швидший, ніж раніше, тих, хто вмирає, швидко забувають. Але мене будуть пам'ятати".

- За що?

"За ідею міжнародного футболу. Не європейського або американського, як було при Авеланджі. За розвиток футболу в бідних країнах. За те, що зробив ФІФА багатим, продаючи права на трансляції матчів, дозволяючи всім у світі дивитися футбол. За те, що провів Кубок світу в Африці. Я був близький до смерті, згадав все своє життя. Нерозумно витрачати час на щось поверхневе".

- Ви хочете бути присутніми на церемонії вручення Золотого м'яча?

"Звичайно! Я вірю, що так і буде. Але не знаю, хто переможе: Мессі або Роналду".

- А чим ви займаєтеся зараз?

"У мене багато часу. Читаю журнали, книги про політику, стежу за тим, що відбувається у світі. Я переживаю, ніколи ще тероризм не погрожував футболу. А ще пишу маленьку автобіографію".

- Маленьку?

"Ну... не дуже...".

Інтерв'ю La Gazzetta dello Sport

Переклад та адаптація Юрія Шевченка

Зараз ви читаєте новину «"Платіні сказав мені: я трохи дорогий, коштую мільйон на рік" - Блаттер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути