середа, 29 квітня 2020 21:00

Півфінал Ліги чемпіонів та перемога на Кубку світу – згадуємо найбільші успіхи українського футболу за 28 років

Півфінал Ліги чемпіонів та перемога на Кубку світу – згадуємо найбільші успіхи українського футболу за 28 років
Збірна України напередодні першого матчу в історії. Фото ootclub.com.ua

Сьогодні в Україні відзначають всеукраїнський день футболу. Цього дня 1992 року збірна України зіграла свій перший матч в історії.

В Ужгороді наша збірна програла дебютну товариську гру збірній Угорщини – 1:3. Єдиний м'яч за нашу збірну забив Іван Гецько.

Відтоді минуло 28 років. Згадуємо найвидатніші успіхи українського футболу за ці роки.

1999-ого київське "Динамо" вийшло до півфіналу Ліги чемпіонів. У чвертьфіналі кияни обіграли чинного володаря призу мадридський "Реал" – 1:1 і 2:0.

У півфіналі кияни могли перемагати мюнхенську "Баварію". Динамівці вели 2:0 і 3:1. Але підопічні Лобановського зарано повірили в перемогу. "Баварія" зрівняла рахунок – 3:3, а у матчі-відповіді перемогла – 1:0.

Наступний великий успіх прийшов у 2006 році. Збірна під керівництвом Олега Блохіна пробилася у фінальну частину Кубка світу, вийшла з групи й в 1/8 фіналу обіграла по пенальті збірну Швейцарії. Таким чином українці вперше в історії пробилися до чвертьфіналу найпрестижнішого футбольного змагання світу. В чвертьфіналі наша збірна поступилася майбутнім тріумфаторам збірній Італії.

У фіналі наші хлопці перемогли команду Південної Кореї – 3:1 і стали чемпіонами світу

Ще через три роки прийшли аж дві великі перемоги. Спочатку донецький "Шахтар" виграв Кубок УЄФА, здолавши у вирішальній грі бременський "Вердер" – 2:1, а потім юнацька збірна України під керівництвом Юрія Калитвинцева виграла чемпіонат Європи, що проходив у Донецьку й Маріуполі. У фіналі наші хлопці перемогли збірну Англії – 2:0.

Але найбільший тріумф чекав Україну минулого року. Молодіжна збірна до 20 років виграла світову першість у Польщі. У фіналі наші хлопці перемогли команду Південної Кореї – 3:1 і стали чемпіонами світу. Готував команду до змагань Олександр Петраков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко кращий футболіст, ніж Блохін

Окрім цього Україна спільно з Польщею приймала фінальну частину Євро-2012, а в 2018 році Київ став місцем проведення фіналу Ліги чемпіонів. Тоді "Реал" обіграв "Ліверпуль" – 3:1.

Зараз ви читаєте новину «Півфінал Ліги чемпіонів та перемога на Кубку світу – згадуємо найбільші успіхи українського футболу за 28 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути