четвер, 07 жовтня 2021 21:00

Петраковщина: що потрібно знати про кризу "Барселони"

Петраковщина: що потрібно знати про кризу "Барселони"
Рональд Куман очолює "Барселону" із серпня 2020 року.Фото:REUTERS

Каталонська "Барселона" провалила старту сезону. У семи матчах чемпіонату Іспанії команда Рональда Кумана здобула тільки три перемоги та перебуває на дев'ятому місці. У Лізі чемпіонів каталонці двічі поступилися "Баварії" та "Бенфіці" із рахунком 0:3.

Крісло під наставником команди Куманом відверто захиталося. Нідерландський тренер може бути звільненим після кожного матчу.

Футбольний експерт Всеволод Кевлич спеціально для гGazeta.uaпояснив причини кризи "Барселони".

В чому причини кризи "Барселони"?

У тренері. Куман не відповідає стилю "Барселони". У каталонців філософія, де всі вікові команди вчаться грати у креативний, домінуючий футбол із контролем м'яча. Куман у всіх своїх командах не грав у такий футбол. У "Евертоні", "Саутгемптоні", "Феєнорді", "Валенсії", збірній Нідерландів Куман будував вертикальну гру через фланги. Такий стиль міг би бути близьким для київського "Динамо", але він не підходить для "Барселони". Вони не грають в те, що їх вчили із дитинства.

Це питання петраковщини. У тренера є своє бачення гри від якого він не хоче відступати попри наявних гравців та їхні сильні сторони. У Петракова є схема у три захисники, яку він знає досконало, а іншої не бачить та не розуміє. Гравці намагаються виконувати цю схему, але виходить у них це гірше, ніж те що звикли із дитинства. В цьому проблема. В Кумана може вийти в інших командах. Але з "Барселоною" він був не сумісний з самого початку. Тренер не підходить команді і не може мінятися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луческу розкритикував перехід Мессі в ПСЖ

На довго Куман затримається в "Барселоні"?

Його відставка – перспектива найближчого часу. Хотілося, щоб до матчів із "Динамо" він залишився.

Чому президен каталонців Жоан Лапорта залишив Кумана влітку?

Повага до персоналії. Куману дали шанс, бо він легенда "Барселони", як гравець. Також питання грошей, які потрібно буде платити після звільнення. Клуб зараз повинен рахувати кожну копійку. Але головна причина - немає заміни.

Хто може замінити Кумана?

Найбільше оптимальна кандидатура Хаві. Але він зайнятий роботою на Близькому Сході. Підійшов би тренер збірної Бельгії Роберто Мартінес. Не став би виключати появу Луїса Енріке, який зараз очолює збірну Іспанії.

З провідних тренерів зараз вільний Зідан. Можливе його призначення?

Я не виключав появи Зідана. Хоча він теж тренер іншого стилю, але зміг би підлаштуватися під модель гри каталонців. Питання моральних якостей, бо працював із "Реалом".

Одним із варіантів називають Андреа Пірло?

Ні. Він сезон провчиться ще і результат буде аналогічним як у "Ювентусі",

Хаві, Роберто Мартінес та Луїс Енріке - найбільше оптимальні кандидати на посаду тренера "Барселони"

Арсен Венгер може стати тимчасовим наставником до кінця сезону?

Не впевнений. "Браселоні" потрібна енергетика. Коли ти знаходиться в стресі, потрібні емоції. Новий тренер має бути максимально позитивно енергетичний. Навряд чи Венгер може зараз це дати.

Повернення після травми "нового Мессі" Ансу Фаті зможе допомогти вийти і кризи?

Так. Він має додати швидкості та індивідуального класу. Але іншим гравцям буде важко, якщо Фаті стане лідером. В першу чергу Менфісу Депаю, який не може бути на другорядних ролях.

Втрата Мессі вплинула на команду?

Ні. Ніхто не думав, що він там буде грати вічність. Аргентинця не вистачає в ролі гравця, який буде брати на себе відповідальність у вирішальний момент. Лідера завершення атак в "Барселони" зараз немає.

Які перспективи команди у цьому сезоні?

Ще нічого не втрачено, ні в ЛЧ, ні в чемпіонат. Склад доволі збалансований. Про перемогу в ЛЧ мова не йде. В чемпіонаті не впадуть нижче четвертого місця. Молоді і так в команді вистачає.

"Барселона" є суперником "Динамо" у Лізі чемпіонів. Команди зіграють між собою у третьому та четвертому турі. Перша гра відбудеться 20 жовтня в Іспанії. За два тижні команди проведуть матч в Києві.

17 жовтня "Барселона" проведе домашній матч чемпіонату Іспанії проти "Валенсії". Початок гри о 22:00.

Зараз ви читаєте новину «Петраковщина: що потрібно знати про кризу "Барселони"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути