Ексклюзиви
вівторок, 19 березня 2019 14:00

Переваги та недоліки запрошення Жуніора Мораєса до збірної України

Переваги та недоліки запрошення Жуніора Мораєса до збірної України
Жуніор Мораєс має вирішити проблему забивного форварда для збірної України

Жуніор Мораєс набув українського громадянства. Андрій Шевченко відразу викликав форварда "Шахтаря" до національної збірної України на матчі проти Португалії та Люксембургу.
Питання натуралізації Мораєса – дискусійне. Воно має в собі як переваги, так і недоліки. Gazeta.ua спробувала ретельніше розібратися в цій ситуації.

Збірна України має проблему забивного форварда. Часи Шевченка, Реброва, Вороніна вже минули. Сильні нападники не поспішають з'являтися в Україні. Це не проблема тільки каденції роботи Андрія Шевченка. Зі схожими проблемами стикався Михайло Фоменко під час своєї роботи.

В обоймі збірної є декілька форвардів, але стабільністю ніхто з них похвалитися не може. Бувають вдалі відрізки в того чи іншого нападника, але в довгостроковій перспективі ніхто похвалитися успішною грою не може.

Збірна України має проблему форварда вже не один рік

Роман Зозуля грає тільки в Сегунді. Це другий за силою дивізіон Іспанії. "Альбасете" Зозулі в лідерах. Сам Роман відзначився 7 м'ячами у 23 матчах за свою команду. Але в плани тренерського штабу збірної не входить. Вже доволі довгий час не отримує виклику від Андрія Шевченка.

Євгену Селезньову вже 33 роки. У Селезньова були проблеми в Туреччині із тренером " Акхісара" в цьому сезоні, через що він мало грав у першій половині сезону. Взимку змінив "Акхісар" на іспанську " Малагу", де поки не може похвалитися забитими м'ячами.

Артем Кравець мало грав у першій половині сезону "Кайсеріспор" в тій же Туреччині. У другій частині сезону почав стабільно грати та забивати. Спади форми та травми йому заважають бути стабільним гравцем та отримувати стабільно виклики до збірної.

В "Динамо" минулого сезону розкрився Артем Бесєдін, але в цьому сезоні він майже не грав через травми. В цьому сезоні вже навряд чи зіграє взагалі.

Інший вихованець "Динамо" Роман Яремчук в останніх матчах двічі забив за свій "Гент". Але проблема в тому, що до цього у нього була велика безгольова серія. В матчах Ліги Нації Андрій Шевченко робив ставку на цього форварда, але Роман так і не забив жодного разу.

Є декілька талановитих молодих гравців, але поки Борячук, Супряга, Ісаєнко, Сікан, Шуранов – ще дуже молоді та не сформовані до кінця футболісти, щоб вже зараз реально допомагати збірній.

На носі у збірної старт кваліфікації до Кубка Європи, де потрібно буде зіграти точно не гірше за чемпіонів Європи Португалію та завжди талановиту Сербію.

Звичайно, що запрошення Жуніора Мораєса зробить національну команду сильнішою. Допоможе розв'язувати кадрову проблему, яка вже не один рік була актуальною. До того ж Мораєс гарно зіграний із гравцями "Динамо" та "Шахтаря". Саме в цих командах Жуніор грав останні роки. Ніяких проблем з адаптацією в нього не буде взагалі. Мораєс готовий допомогти збірній із перших матчів. Не даремно Жуніор є лідером гонки бомбардирів УПЛ і забивав у Лізі Чемпіонів.

Мораєс готовий допомогти збірній із перших матчів

Але водночас є негативні моменти, які не підуть збірній на користь через натуралізацію Мораєса. Насамперед мова йде про вік. Жуніору влітку вже буде 32 роки. Для футболу – це вже серйозний вік. Особливо враховуючи, що латиноамериканці раніше починають, але і раніше завершують. Така у них фізіологія. Свого часу вже був досвід у збірній, коли натуралізовували вікових футболістів. Ні Девич, ні Едмар великої користі збірній не дали. За цей час Яремчук міг би отримати досвід на майбутнє.

Другий негативний фактор натуралізації Мораєса полягає в тому, що фактор національної ідентичності збірної серйозно втрачається. Інститут збірних взагалі започатковувався, як змагання шкіл кожної країни між собою. Що виростили – тим і граєте. Гроші тут не на першому місці. Окрім Мораєса в збірній вже є один натуралізований гравець - Марлос.

Запрошення Мораєса до збірної свідчить, що із підготовкою кадрів у нас великі проблеми. Свого часу Іспанія натуралізувала півзахисника Сенну та форварда Дієго Косту. В Італії, враховуючи кадровий голод, такі процеси дуже актуальні, коли запрошують бразильців чи аргентинців. Але вони знають мову, мають італійське походження. На противагу цьому ні Марлос, ні Мораєс публічно жодного разу не говорили не те що українською, але навіть російською. За таких умов збірна стає схожою на футбольний клуб, де проводиться трансферна кампанія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко викликав Мораєса до збірної України

Матч проти Португалії відбудеться у п'ятницю о 21:45.

Зараз ви читаєте новину «Переваги та недоліки запрошення Жуніора Мораєса до збірної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути