четвер, 10 грудня 2020 20:23

Паоло Россі перед тріумфом відсидів у в'язниці

Паоло Россі перед тріумфом відсидів у в'язниці
Паоло Россі в протиборстві із Сократесом в знаменитому матчі з бразильцями. Фото Рейтер

Вчора на 65-ому році життя помер найкращий бомбардир Кубка світу, володар "Золотого м'яча-82" італієць Паоло Россі.

Коли Паоло було лише 15, чутки про його обдарованість рознеслися далеко за межі округи, і сам "Ювентус" надіслав емісара - Італо Аллоді, який, не замислюючись, виклав за нього гроші. Але цей факт зовсім не означав, що відтепер Россі забезпечувався ситим і стабільним життям в надрах "Старої Синьйори". Вийшло якраз навпаки. У Паоло почалася серія хитромудрих переміщень в італійському футболі.

Три роки він провів за юнаків "Юве". А потім у нього з'явилися болі в колінах. Хлопцю зробили три операції, видалили два хряща з лівого коліна і один з правого. 17-річному таланту впору було засумніватися в тому, що йому світить серйозна футбольна кар'єра. І Паоло наліг на навчання.

"Ювентус" справді втратив віру в нього і в жовтні 1975 роки віддав в "Комо", який виступав тоді в Серії А. Від "Комо" потрібно було тільки перевірити його в справі і після закінчення сезону повернути.

Паоло провів шість матчів. Провів, м'яко кажучи, погано. "Тільки батько продовжував вірити в мене, і його віра змусила мене продовжувати спроби", - згадує Россі.

В "Ювентусі" місця для нього, ясна річ, вже не було. Клуб продав половину прав на нього "Віченці", в Серію В.

Тільки у "Віченці" доля йому, нарешті, посміхнулася. Паоло пощастило зустріти там "свого" тренера - Джанбаттісту Фаббрі. Фаббрі зробив парадоксальний, але, як потім виявилося, вірний хід: він не подивився на статуру хлопця і поставив його на позицію центрфорварда. Раніше Паоло використовували частіше як інсайда - лівого або правого.

У сезоні-76/77 Россі став найкращим бомбардиром серії В (21 гол) і допоміг "Віченці" піднятися в еліту. Тим часом "Ювентус" займався пошуками нового центрфорварда на зміну Бонінсеньї, що завершив кар'єру. Кандидатур було троє: Вірдіс, Пруццо і Россі. Керівництво "Старої синьйори" зупинилося на Вірдісі - і помилилося. Майбутнє показало, що серед цієї трійки Вірдіс - найменш талановитий (хоча і непоганий, в принципі) форвард.

Тільки батько продовжував вірити в мене, і його віра змусила мене продовжувати спроби

Ювентусу" вистачило півсезону, щоб зрозуміти, що він дав маху. Россі почав забивати голи, а в Турині тим часом кусали лікті.

Мотивуючи тим, що клуб має рівні з "Віченцою" права на нього, "Ювентус" звернувся до неї з проханням поступитися йому другою половиною. "Віченца" навідріз відмовилася. У ситуації, коли два клуби спільно розпоряджаються гравцем і не можуть досягти згоди, проводиться таємний продаж. Процедура така: кожен клуб поміщає в запечатаний конверт суму, за яку він згоден викупити другу частку.

Мало хто очікував, що скромна "Віченца" переб'є гранда. Але сталася сенсація. Коли конверти розкрили, з'ясувалося, що "Ювентус" запропонував 1,5 мільйона доларів, а "Віченца" - удвічі більше! До кінця чемпіонату у Россі набралося 24 голи, і він знову очолив список бомбардирів. Відкриттям сезону став не тільки він, а й "Віченца", яка з місця в кар'єр стала віце-чемпіоном!

Незважаючи на каскад голів в серії А і дебют в "Скуадрі Адзуррі" в грудні 1977-го, Россі не особливо вірив, що зможе виступити на Кубку світу в Аргентині: "В команді було багато досвідчених і обстріляних форвардів. Савольдо, Пруццо, Новелліно і Граціані вже проявили себе там, і я думав, що вони мають кращі шанси. Себе ж зараховував до третіх запасних".

Енцо Беарзот міркував інакше: він бачив, що саме Россі краще за інших підходить для його моделі гри. Тому вже в першому матчі з Францією, коли Граціані діяв не дуже вдало, він випустив його на поле. Россі забив переможний гол, потім ще два в інших матчах і був визнаний відкриттям Кубка світу. Після Аргентини його стали називати на іспанський манер - Пабліто. У той же рік Россі визнали і гравцем року в Італії.

У 1979 році Пабліто знову виявився об'єктом трансферу. "Віченца" з другого місця скотилася відразу на 14-е і, незважаючи на 15 голів своєї суперзірки, вилетіла з Серії А. Россі був відданий в борг "Перуджі".

Людям не вкладалося в голові, для чого потрібно було Россі погоджуватися на змову за хабар, розмір якого був меншим його тижневої зарплати

Репутація Россі як лідера атак збірної Італії продовжувала міцніти, як раптом в сезоні-79/80 в кальчіо розігрався грандіозний скандал з договірними іграми і підпільним тоталізатором. Коли серед гравців, що вляпалися в махінації, вперше згадали ім'я Россі. Всі відмовлялися в це вірити. У списку шахраїв, які, як правило, нічого особливого собою не представляли, прізвище Россі стояло окремо. Людям не вкладалося в голові, для чого потрібно було Россі погоджуватися на змову за хабар, розмір якого був меншим його тижневої зарплати.

Йшлося про матч "Перуджі" з "Авелліно", який сторони домовилися зганяти внічию. Умова Россі полягала в тому, щоби йому дозволили "забити два м'ячі". Гра закінчилася з рахунком 2:2.

Федерація дискваліфікувала Россі на три роки. Форвард навіть відсидів кілька місяців у в'язниці. Пізніше термін дискваліфікації скоротили до двох років. Вона закінчувалася 30 квітня 1982 року.

Ціна на нього різко впала: ніхто не знав, як Россі покаже себе після такого тривалої бездіяльності. У цій ситуації "Ювентус" зробив дуже мудро, викупивши його у "Віченци" всього за мільйон доларів.

Россі не падав духом, тренувався двічі на тиждень, а з наближенням Кубка світу-82 збільшував навантаження. Він встиг застати кінцівку сезону-81/82, провівши за "Ювентус" три матчі.

В Італії сперечалися, чи варто робити ставку на Россі на чемпіонаті світу в Іспанії. Країна і так мала декілька нападників високого класу, які жадали проявити себе. Граціані і Пруццо як і раніше залишалися в силі, в "Інтері" відмінно розкрився Альтобеллі.

Але найавторитетніші фахівці стверджували, що варто. "Клас Россі не міг зазнати змін за дворічний період відносного відпочинку", - говорив Джованні Трапаттоні. "Майстерність Россі необхідна збірній, - услід йому казав Еленіо Еррера. - У нього будуть легкі ноги, тоді як у інших м'язи можуть виявитися забитими після виснажливого сезону".

Беарзот був тієї ж ж думки. Поради колег тільки зміцнили його в ній. Він включив Россі спочатку в "список 40", а потім, на початку травня, коли Пабліто ще жодного разу навіть не зіграв, - в остаточну заявку, залишивши поза нею забивного Роберто Пруццо.

"Навіть якби я забив 30 голів, він би мене не взяв", – заявив ображений Пруццо.

"Скуадра Адзурра" дебютувала нульовою нічиєю з поляками. Крім небезпечного удару головою на 39-й хвилині, Россі за 90 хвилин нічого не створив. У наступній грі з Перу (1:1) він і зовсім виглядав гнітюче. Паоло довелося після першого тайму поміняти на Каузіо. Заключна зустріч з Камеруном - і Россі знову пробігав вхолосту.

З великим скрипом Італія продерлася з першої групової стадії в другу. Чи треба говорити, який ураган критики довелося вислухати Беарзоту за свою пристрасть до Россі, скільки терпіння йому довелося проявити! Але він відчував, що момент, коли свіжі ноги Пабліто повинні зіграти свою роль, обов'язково настане. Потрібно тільки дочекатися цього, не вилетіти раніше!

У групі другого етапу з Аргентиною і Бразилією італійців визнавали аутсайдерами. А вони візьми та почни з перемоги над Аргентиною. Россі знову не забив, але, незважаючи на це, зіграв продуктивно. Це був перший матч, за який його не ганьбили. На пару з Конті він оголив слабкості в обороні суперника постійними проривами по центру і флангах.

"Таємна зброя" Беарзота зводила курок. І вистрелила тоді, коли це і було потрібно, в поєдинку з бразильцями - з ансамблем могутніх корифеїв, яких, здавалося, в принципі, обіграти було неможливо.

5 липня Россі забив "чарівникам м'яча" три голи - рівно стільки, скільки було необхідно для перемоги (3:2). Його голи вийшли абсолютно різними, хоча зазвичай різноманітністю їх виконання він не балував. У першому випадку Паоло прокрався повз Луїзіньо і своїм фірмовим легким "доторком" замкнув навіс зліва Кабріні. У другому - покарав гарматним ударом в кут захисників, які припустилися помилки. У третьому - зробив артистичний пірует, якому позаздрили б майстри балету.

Россі зумів стати королем снайперів Мундіалю, почавши забивати тільки з п'ятого за рахунком матчу

У 1978 році в Аргентині Маріо Кемпес ухитрився стати кращим бомбардиром, не забивши нічого в перших трьох іграх. У 1982 Россі пішов ще далі. Це і справді фантастичне досягнення - зуміти стати королем снайперів Мундіалю, почавши забивати тільки з п'ятого за рахунком матчу!

Россі вже ніщо не могло зупинити. 8 липня – дубль у ворота поляків. 11 липня – перший з трьох голів у ворота Німеччини у фіналі були пророблені ним одним і тим же способом: вмілою підстановкою ноги під простріл або голови під навіс. В результаті голів у нього набралося шість. Румменігге залишився на другому місці з п'ятьма. Про бідолашного Пруццо забули всі. Здається, він сам про себе забув.

Россі ще чекала відмінна клубна кар'єра в "Ювентусі", з яким він виграв безліч трофеїв, включаючи Кубок чемпіонів. Але ніколи більше він не забивав так багато, як раніше. Тому була об'єктивна причина - важка травма коліна, яку так і не вдалося залікувати.

У 1985 році "Юве" відправив форварда, що втратив результативність форварда в "Мілан", де він зовсім скис, забивши лише два голи за сезон. Проте знову опинився в заявці на Кубок світу-86. Всі розуміли, однак, що Беарзот зробив це виключно з моральних міркувань. На поле в Мексиці Пабліто не виходив.

Останній сезон (86/87) він провів у "Вероні", останній гол забив "Наполі". "Верона" розгромила майбутнього чемпіона країни - 3:0, і м'яч Россі був його прощальним привітом.

Офіційно він оголосив про свій відхід з футболу в кінці 1987 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паоло Россі змусив повірити у диво

Років за 20 після матчу з командою Сантани Паоло Россі поїхав на відпочинок у Бразилію. В аеропорту викликав таксі. Водій одразу впізнав його.

"Я не повезу вас, синьйоре, – сказав ввічливо. – Занадто багато горя ви принесли моїй батьківщині".

Зараз ви читаєте новину «Паоло Россі перед тріумфом відсидів у в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути