понеділок, 18 лютого 2013 20:18

Оркестр, почесна варта, хризантеми від Маші - збірна України з біатлону повернулася додому
68

Фото: Фото: Ольга Каменева

Збірна України з біатлону 18 лютого повернулася до Києва з чеського міста Нове-Место, де з 5 по 17 лютого проходив чемпіонат світу. Досягненням нашої команди стали п'ять медалей та третє загальнокомандне місце. Повний комплект нагород завоювала тернополянка Олена Підгрушна - золото в спринті, срібло у естафеті разом з киянкою Юлією Джимою і сумчанками Вітою і Валею Семеренко. Бронзові медалі також в активі Віти Семеренко у спринті і Валі Семеренко в індивідуальній гонці.

За десять хвилин до прильоту термінал "D" бориспільського аеропорту заповнений журналістами й уболівальниками. У декого в руках квіти.

5-річна киянка Маша Зіліченко в спортивній курточці і зав'язаному на плечах жовто-блакитному прапору ховається за плечима тато. Той тримає у руках букет хризантем.

"Маша тримає кулачки за наших біатлоністок. Так? - питає у доньки. - Ми всі уболіваємо,і бабусі з дідусями теж. Дідусі наші з великого спорту - один суддя футбольний, інший баскетбольний гравець, я сам у футбол довго грав".

Маша займається гімнастикою в олімпійській школі.

"Біатлон любимо, бо так відчуваємо себе українцями, бо там усе щиро, по-справжньому, красива команда, один одному допомагають. Ще на грошах усе так не замішано. У зв'язку з перемогою дівчат купили Маші планшет".

"Коли виросту, буду гімнасткою, а може біатлоністкою. Медаль хочу, мені дають зараз ненастоящі - шоколадні", - дівчинка шаріється.

Біатлоністки виходять тільки через двадцять хвилин після прильоту. Одягнені в джинсах і курточках, худі, утомлені. До Віти Семеренко підходить молодий чоловік, обіймає, дарує квіти. На пальці - обручка.

"Віту і Валю знаю з дитинства, ми разом бігали ще в спортшколі. Ось приїхав їх привітати з тріумфом", - говорить Роман Шовкун, майстер спорту з бігових лиж.

Підгрушна та сестри Семеренко зупиняються, оглядають сумки.

"Передайте, щоб терміново принесли мою поклажу, там все медалі", - Олена звертається до розпорядника. Через пару хвилин багаж приносять, і дівчата одягають медалі.

Спортсменки по ескалатору піднімаються на другий поверх, де запланована прес-конференція.

"Ой, - Олена закриває рота рукою, побачивши, що для них розстелена червона доріжка.

Дівчата йдуть по  доріжці, вздовж якої - почесна варта з військовослужбовців внутрішніх військ. Духовий оркестр грає зустрічний марш.

"Все в свалку, по одному нельзя было подойти ? - вигукує голосно жіка у білій курточці. - "Я тоже хочу сфотографироваться".

Уболівальники завалюють дівчат квітами.

"Ви принесли в нашу країну радість, а нам приємно, адже ми не так часто зустрічаємо героїнь, - каже, відкриваючи брифінг, Голова Державної служби молоді та спорту Равіль Сафіуллін. - Мені вже сьогодні дзвонив і передав вітання Сергій Бубка, який у справах виїхав в Ріо-де Жанейро. Вам подякувати приїхали з усіх областей нашої Батьківщини. Золотої медалі у нас вже не було 11 років, п'ятимедальний урожай був аж 14 років тому. Хочу в вашій особі подякувати тренерському складу та особливо відзначити участь президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака, наше міністерство внутрішніх справ, товариство "Динамо".

Нагадав спортсменкам, що на спілкування з журналістами й уболівальниками у них мало часу.

"У вас сьогодні дуже насичена програма - прийом у прем'єр-міністра Микола Азарова, міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Отже не розслабляйтеся, у вас ще як мінімум напружений день. Ви віддали дуже багато сил, проявили мужність та героїзм. І особливо радує, що все це фактично напередодні Олімпійських ігор", - підкреслив він.

Його слова перекрикують вигуки з натовпу: "Браво, девочки! Молодцы!"

"Після оркестру взагалі важко щось говорити. Ми знали, що нас будуть зустрічати, але не очікували саме такої зустрічі. Дуже приємно здивовані, величезне спасибі всім, хто приїхав сюди, хто нас підтримував. Зараз, напевно, переживаємо більше, ніж перед стартом", - говорить Олена Підгрушна.

"Те ж саме, - приєднується Віта Семеренко. - Дуже хочемо подякувати вболівальникам, що так за нас переживають, ми дещо шоковані".

"Коли піднялися на червону доріжку, знову виникло відчуття, що стартуємо, що все тільки починається", - доповнила сестру Валя.

У минулому році збірна України завоювала тільки одну медаль - Віта Семеренко була третьою в спринті.

"Прорив вдався в першу чергу за рахунок наполегливої ??праці. Крім того, до нас прийшов новий тренер Володимир Королькевич. Та й взагалі нинішній успіх - результат багаторічної праці, а не останнього року. Адже кожна з нас вже більше 15 років в спорті. Плюс кадрові зміни, все це зробило свою справу", - говорить Олена Підгрушна.

На емоції суперників увагу не звертали.

"Ми перетиналися або на трасі, коли бачиш спину або на нагородженні, коли всі або радіють або ні. Хіба що перед естафетою, коли прийшли фотографувати журналісти, виникла думка, що нас бояться більше, ніж будь-кого. Це, звичайно, приємно", - посміхається Олена.

"Суми форевер!", - Вигукує губернатор сумської області, "регіонал" Юрій Чмир в кінці прес-конференції.

"Які Суми? Тернопіль! Слава Україні! ", - відповідає йому, усміхаючись, депутат-свободівець Олексій Кайда, екс-голова тернопільського облради.

Час, що залишився, дівчата присвячують автограф і фотосесії з уболівальниками.

Зараз ви читаєте новину «Оркестр, почесна варта, хризантеми від Маші - збірна України з біатлону повернулася додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути