Ексклюзиви
пʼятниця, 09 березня 2018 22:27

"Він зробив єдину і фатальну помилку: в усьому підтримував Гітлера"
36

"Уболівальники "Лаціо" збираються тут, на площі Венеції, святкують перемоги своєї команди. Їх дуже небагато, в основному приїжджі з найближчих районів. Основна маса вболіває за "Рому". Я, наприклад, теж сьогодні бажаю удачі "Динамо", - каже Барбара, гід української делегації в Римі.

 

Крім її слів, мало що нагадувало про майбутній матч в Лізі Європи. Хіба що коротка інформація в ранковій пресі, в тому числі - відвертий ляп авторитетного спортивного видання, згідно з яким Сергій Ребров досі тренує "Динамо".

Одна з визначних пам'яток площі - Венеціанський палац. У центрі фасаду - балкон, з якого виступав Беніто Муссоліні. Під ним дуже часто домовляються про зустрічі молоді люди.

 

У ставленні до особистості диктатора відбулася серйозна переоцінка.

"Він зробив єдину і фатальну для себе помилку - у всьому підтримував Гітлера. В решта моментів зараз його згадують по-іншому, особливо в контексті напруженої ситуації з емігрантами. Тут, в центрі туристи цього не помічають, а у віддалених районах міста реально небезпечно, особливо нам жінкам. Не дарма на останніх парламентських виборах перемогла права партія, яка пообіцяла серйозно зайнятися цим питанням", - зазначає Барбара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Грати 8 березня - додатковий стимул, не треба бігати, шукати подарунки" - як "Динамо" готувалося до матчу в Римі

Основне життя Риму вирує в центральній частині, починаючи з Колізею - знаменитого стародавнього амфітеатру. Потік туристів нескінченний. Хто забув узяти селфі-палицю, можна купити на місці, просять 10 євро, але охоче поступаються, конкуренція серед продавців велика.

Перед відвідуванням амфітеатру видають навушники і мінірадіостанціі. інакше почути гіда неможливо через сильний шум натовпу. Після закінчення огляду апаратура здається. Щоб потрапити всередину Колізею, потрібно купити квиток за 14 євро і вистояти величезну чергу.

 
 

Поруч із Колізеєм нудьгують візники на конях. Охочих скористатися їхніми послугами небагато, кусає ціна - 140 євро. Також багато живих манекенів у формі римських імператорів, джентльменів без голови, різних історичних і казкових персонажів. Просто так сфотографувати не дають, тільки бачать спрямований на них фотоапарат або гаджет - відразу ж підбігають, вимагають гроші.

 
 
 
 

Частина території посеред площі огороджена парканом, через Колізей збираються прокласти третю лінію метро, зараз їх в Римі дві. Будівництво затягнулося, коли закінчиться - питання риторичне. "Копали тунель, наткнулися на якісь давні мозаїки. І все заглохло, адже за законом це витвір мистецтва, просто так не знищиш. Мої діти, можливо, ще застануть фінал всього цього, я вже навряд чи" - зітхає гід. Українські журналісти посміхаються, кліпаючи очима один одному. "Ну прямо як у нас метро на Троєщину", - говорить один.

Сам день 8 березня в Римі пройшов під знаком страйку транспортників. Багато хто не виїхав на маршрути, метро працювало лише з 17.00 до 20.00, хоча стандартний графік - з 05.30 до 24.00. Причина - власники компаній не хочуть продовжувати контракти з діючими співробітниками, бажають зекономити на більш дешевій робочій силі.

 

Навколо багато циган-кишенькових злодіїв, і важливо не втрачати пильність. Що дуже непросто, від вишуканості архітектурних шедеврів італійської столиці розбігаються очі.

 
 
 
 
 
 
 

В самому центрі Рима мало хто живе постійно, будинки в більшості перероблені під хостели, готелі для туристів і тих, хто приїжджає по роботі на пару днів. У середньому оренда квартири в місті коштує 1000 євро.

Сувенірна продукція найрізноманітніша, особливою популярністю крім традиційних філіжанок, магнітиків користується лялька Піноккіо, прототип Буратино. Вартість 3-8 євро в залежності від розміру.

 

Слова про відсутність мегапопулярності клубу "Лаціо" знаходять своє підтвердження, у центральних магазинах і кіосках клубну атрибутику годі й шукати - тільки перед матчами на розкладках біля "Стадіо Олімпіко". Шарф обійдеться в 10-15 євро, футболка коштує близько 70 євро.

Перший матч 1/8 фіналу Ліги Європи між "Лаціо" і "Динамо" відбувся 8 березня і завершився внічию, 2:2. Гра у відповідь пройде в Києві на НСК "Олімпійський" 15 березня. Початок о 20:00, текстовий онлайн проведе наш сайт.

Зараз ви читаєте новину «"Він зробив єдину і фатальну помилку: в усьому підтримував Гітлера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути