неділя, 23 липня 2017 20:11

"Ніякого покращення в суддівстві не помітив": як Колліна розчарував український футбол
9

"Або система не працює, або не маєте хороших арбітрів", - сказав Gazeta.ua під час інтерв'ю президент Польського футбольного союзу Збігнєв Бонек.

На матчах Євро-2016 працював поляк Шимон Марчиняк. Українські арбітри дивилися чемпіонат Європи у Франції по телевізору.

Тоді за це багато критики дісталося куратору суддівського корпусу України П'єрлуїджі Колліні. В останні роки італієць взагалі рідко чув від українців щось хороше про свою роботу у нашому футболі.

На початку цього тижня стало відомо, що Колліна розірвав контракт з ФФУ.

Італієць був відсутній на передсезонних зборах українських арбітрів, пропустив тестування, інструктаж і семінари.

Колліна скористався пунктом контракту, який дозволяє будь-якій зі сторін припинити партнерство без виплати компенсації. Свої повноваження він передав голові комітету арбітрів ФФУ Лучано Лучі.

П'єрлуїджі Колліна в Україні до розірвання контракту працював вже сьомий рік. Розпочав ще в липні 2010 року, коли ФФУ керував Григорій Суркіс. За останніми даними ЗМІ, зарплата італійця зросла з 600 тисяч євро до 1 млн євро на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Колліна сказав, що я неправий. Треба було давати пенальті" - Сергій Лисенчук

"Колліна додав більше професіоналізму в нашу роботу. В 29 років тести давалися мені важче, ніж зараз, у 42", - сказав Gazeta.ua в інтерв'ю 2015 року арбітр прем'єр-ліги Сергій Лисенчук.

"Колліна дуже строгий, але справедливий. Великий успіх, що ми маємо змогу працювати з ним. Я вважаю, що немає сильнішого фахівця за нього. Всі новинки, психологія дається на найвищому рівні. Для нас, арбітрів, це щастя.

Будь-який український гравець був би радий попрацювати з таким тренером, як Жозе Моурінью. Те саме тут", - це слова рефері Євгена Арановського за 2014 рік.

"Усю критику Колліна бере на себе. Суддя має готуватися і проводити ігри. Якщо ти зробив помилку, то розбірки будуть серйозними. В розмові сам на сам П'єрлуїджі висловлює ті претензії, що вважає за потрібне. Колліна створив комітет арбітрів як футбольну команду. Тобто, він є тренером, а ми — гравцями. Такого чудового мікроклімату в колективі раніше не було. Ми всі — однодумці", - говорив досвідчений Юрій Мосейчук того ж 2014 року.

Ейфорія від приходу Колліни в Україну розвіялась дуже швидко. Якщо на початку всі безапеляційно вірили в італійця, то тепер прийшло похмілля. Один з найкращих арбітрів в історії футболу не зміг виховати в Україні жодного місцевого Колліну. Втім, він цього ніколи і не обіцяв зробити. Просто він став заручником свого імені і наших очікувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колліна виконав свою місію

"Ніякого покращення у суддівстві не помітив. Стали більше бігати, але на якості роботи це не позначилося. Зникли арбітри з харизмою. Суцільна сіра маса – виокремити нікого", - різко висловився колишній футболіст збірної України Сергій Нагорняк.

Без роботи Колліна точно не залишиться. Він глава суддівського комітету УЄФА, консультант Італійської асоціації арбітрів.

У січні він очолив суддівський комітет Міжнародної федерації футболу (ФІФА).

От тільки прощання з Україною вийшло якимось англійським. Колліна пішов, не прощаючись. Вийшло якось некрасиво.

З Колліною чи без, але українські арбітри і далі судитимуть матчі. Час покаже робитимуть вони це гірше чи краще без італійця. Очевидно одне – помилки були, є і будуть. Навіть з відеоповторами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Раніше діти мріяли про кар'єру футболіста, а тепер – арбітра

Україні тепер треба виховати хороших арбітрів, або змінити систему. Тоді наші рефері теж судитимуть Євро і Лігу чемпіонів.

Зараз ви читаєте новину «"Ніякого покращення в суддівстві не помітив": як Колліна розчарував український футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути