четвер, 25 грудня 2014 14:10

Ні Путін, ні Лавров ніколи не говорили, що будуть приєднувати Донбас до Росії - російський коментатор

Ні Путін, ні Лавров ніколи не говорили, що будуть приєднувати Донбас до Росії - російський коментатор
Фото: footballtransfer.ru

Спортивний коментатор телеканалу "НТВ Плюс" Олексій Андронов у інтерв'ю sports.ru відверто висловив свою думку про Петра Порошенка, війні на Донбасі, анексії Криму, Майдані.

"Хтось може назвати себе другом Порошенка? Я ось один раз з ним спілкувався - ну і що? Це був ювілей української федерації футболу: 2012 рік, величезний банкет, багато різних гостей, в тому числі успішний бізнесмен Петро Порошенко. Це була коротка розмова. Але він на мене завжди справляв враження освіченої людини. Не знаю, який з нього буде президент, але в усякому разі це точно не Янукович. Режим Януковича дійшов до такої міри, що він став натуральним грабунком. А каталізатором стало просте: своїм громадянам він розповідав, що ми йдемо в Європу, а потім брав гроші у Володимира Володимировича і йшов у інший бік. Потрібно вибирати щось одне", - вважає Олексій.

"Майдан - це добре. Добре не те, що це сталося. І, звичайно, не те, що загинули люди. Добре, що дочка мого друга щодня варила суп в величезній каструлі і возила його на Майдан годувати людей. Добре, що для мене очевидні зміни в суспільстві, в першу чергу - в Києві. Знову ж автомобільний приклад. Київ не набагато менше місто щодо заторів, ніж Москва. Люди перестали виїжджати на середину перехрестя - це було раніше, цього немає зараз. Вони стали набагато більше думати один про одного, ніж раніше", - упевнений він.

На думку Олексія, протистояння з "Беркутом" почалося не на Майдані, а значно раніше.

"У 2005 році, коли "Динамо" Йожефа Сабо грало в Лізі чемпіонів, була грандіозна бійка між уболівальниками і "Беркутом". Можливо, це навіть збережено в архівах "НТВ-Плюс": беркутівцю відкривають забрало, засовують туди палаючу петарду і закривають назад. Протистояння силової структури і народу почалося не на Майдані. Свою репутацію "Беркут" заробляв не там. Тому все, що відбулося було очікуваним. Хоча й трагічним. Ставлення наших громадян (особливо - футбольних ультрас) до ОМОНу приблизно таке саме, як в українців до "Беркуту". І ОМОН повинен це пам'ятати. Всі вони повинні розуміти, що одного разу можна зустрітися без форми і кийки", - вважає журналіст.

Висловився Олексій Андронов і про причини проколів української армії на Донбасі.

"Чому влучають в житлові будинки та школи? Тому що вони не вміють воювати інакше. Українська армія - це те, чого взагалі не існувало. Те, в якому стані вона була на початку цього року, - сюжет для фільму жахів. Що вона не готова була захищати саму себе, показав Крим. Ми ж пишаємося тим, що забрали Крим без єдиного пострілу - ось вам і вся українська армія. Люди, які навіть без бою зраджували свою країну і міняли кольори. Зараз українська армія - виключно добровольці. Позавчора в Києві я спілкувався з двома з них: один повернувся через поранення, інший - за так званої ротації. У цих людей до червня було якесь своє життя, але потім вони вирішили: якщо не ми, то хто? Залишати це на 18-річних хлопчиків або старих генералів, які безумовно були частиною механізму Януковича, значить програти - причому будь-якому лісовому загону, а не тільки регулярно діючій армії. До того ж по мирних жителях і їх поселенням - там стріляють усі. Там так зване ополчення регулярно не може між собою щось поділити. Там немає війни в класичному розумінні - там хаос", - стверджує Андронов.

"Причини війни на Донбасі? Там ми бачимо небаченого розміру провокацію. Туди прийшли люди, які мали нахабство стверджувати: Росія вам зараз допоможе, вставайте на бій священний, ми з вами. Всі ці люди - Стрєлков, Бородай, Козіцин - вже виїхали звідти. Я не знаю, хто дав їм таку відповідальність. Офіційна позиція Росії не змінилася: ні Путін, ні Лавров ніколи не говорили, що вони будуть приєднувати Донбас. Людей спровокували. А якщо ми копнемо глибше в батальйон пана Захарченка, то дізнаємося, що дуже багато тих, хто воює - зі Слов'янська. Слов'янськ по-любому залишається українським, відвоювати його вони не зможуть, повернутися в свої будинки теж не зможуть. Що залишається цим людям? Тільки воювати".

Анатолій Тимощук, який виступає за пітерський "Зеніт", жодного разу не висловив свою позицію щодо подій в Україні.

"Не можна підтримувати Донбас, тому що ти не знаєш, кого ти підтримуєш. Стрелкова? Бородая? Збуджену групу осіб південноосетинської національності, які грабують ринки? Тих, хто отримує гуманітарну допомогу від Росії, а потім продає її за гроші? Толя багато разів висловлювався, що він за мир. Коли спортсмен лізе в політику, часто виходить не дуже добре. Що він може висловлювати? Він однозначно за мир", - вважає Андронов.

"Жителям Донбасу нелегко живеться і завжди нелегко жилося. Коли "НТВ-Плюс" ще показував чемпіонат України, ми приїхали коментувати золотий матч до Донецька - я досі пам'ятаю, який шок випробував колега Батурин (Владислав Батурин - Ред.). Ніколи в житті і ніде ми не бачили такого контрасту між багатими й бідними. 7-8 відсотків еліти і всі інші, середнього класу там практично немає. Це біда. Думаю, Рінат Ахметов несе за це пряму відповідальність. Я бачу величезну різницю між тим, що робить Коломойський і тим, що робить Ахметов. Чому в Дніпропетровську немає хвилювань, стрільби та грабежів. Бо якщо ти їси бутерброд з ікрою, ти повинен думати, що люди хочуть отримати хоча б хліб. Думаю, Ахметов не думав про це. І до того ж він підтримував Януковича. Взагалі, думаю, найцікавіший сюжет, який зараз міг би зняти Lifenews, якби у них вистачило совісті: походити по містах Донбасу і розпитати у них про ставлення до Януковича".

Олексій Андронов обурений поведінку актора Михайла Пореченкова.

"Він приїхав у чужу країну, взяв у руки чужу зброю - і вже зовсім неважливо, куди він стріляв. У тих людей, які воюють з цією зброєю щодня, є певна міра відповідальності; вони знають, що їхнє життя може закінчитися в будь-яку секунду. Актор Пореченков влаштував флеш-моб, знаючи чудово, що його товста дупа повернеться в Росію і буде тут у безпеці", - упевнений журналіст.

Він не бачить нічого страшного в тому, що син Петра Порошенка знаходиться у Верховній Раді.

"Він всього один, а депутатів - близько 500. Проблема Олександра Януковича була не в тому, що він був при владі. А в тому, що він займався рекетом. Під прикриттям свого тата. Дуже сумніваюся, що сім'я Порошенка ризикне займатися тим самим", - вважає Андронов.

Журналіст упевнений, що українці для нього - брати.

"Зараз у мене в Україні тисячі друзів. Я стою на позиції: ми завжди будемо братами. Всі можуть дивитися по телевізору, як люди беруть в руки портрет Бандери, але далеко не всі в Україні цей портрет готові взяти. У нас ультрас теж беруть різні портрети, а фанати "Спартака" вивішують фашистський прапор. Найголовніше: на відміну від нашого сучасного журналістського співтовариства, я залишаю за країнами право робити те, що вони вважають за потрібне. Якщо Естонія вважає, що Бронзовий солдат повинен бути кудись перенесений, то це їхня справа. Не повинен сидіти Михайло Леонтьєв, Володимир Соловйов або Аркадій Мамонтов і розповідати, що їм робити - це не їхня країна, не їхні проблеми. Це не заважає мені приїжджати до Естонії 9 травня і бачити все місто в георгіївських стрічках, в тому числі й молодь. Це не заважає мені проїхати всю Прибалтику і не побачити жодного поганого ставлення до росіян. Це не заважає мені з'їздити у Львів і не зустріти там ніяких бандерівців. Ще раз: ми завжди будемо братами. Ніщо і ніхто не зможе перешкодити мені любити Україну", - резюмував Олексій Андронов.

Зараз ви читаєте новину «Ні Путін, ні Лавров ніколи не говорили, що будуть приєднувати Донбас до Росії - російський коментатор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути