середа, 04 листопада 2015 17:23

Небезпека номер 1 - навіть неоптимальний Азар може дошкулити київському "Динамо"

Небезпека номер 1 - навіть неоптимальний Азар може дошкулити київському "Динамо"
Фото: reuters.com

В одного з ще недавніх лідерів у складі лондонського "Челсі", півзахисника Едена Азара зараз у кар'єрі далеко не райдужний період. Найкращий футболіст АПЛ минулого сезону за версією не лише ліги, але й Асоціації футбольних журналістів Англії, зараз публічно критикується самим головним тренером "аристократів" Жозе Моурінью. Крім того, в ключовому матчі проти "Ліверпуля" тренер першим відправляє гравця на лаву запасних.

У причинах спаду бельгійця розбирався блогер порталу sports.ru Вадим Лукомський. Він виділив кілька моментів.

Відсутність компактності в обороні

Азар змушує партнерів страхувати його зону, що веде до появи вільного простору в інших зонах. Разом із тим, подібну роль відводить йому сам головний тренер, якщо судити за його словами. "Я даю йому навіть більше свободи, ніж раніше, але для того, щоб дати йому свободу, мені потрібно компенсувати цю свободу роботою інших гравців. Він з тих гравців, що виграють матчі, але, щоб вписати такого гравця в команду, потрібна тактика, яка дозволить не програвати через нього деякі матчі. За кар'єру я програв чимало окремих матчів через своїх найкращих гравців. Так, ці гравці принесли мені так багато перемог, але ті матчі були програні саме через них", - характеризує дії Азара сам Моурінью. Формулювання достатньо розпливчате і наскільки в цій ситуації винуватий сам футболіст - велике питання.

Конфлікт з головним тренером

Захисник "Реала" Альваро Арбелоа зазначає, що Моурінью ніколи не буде критикувати гравця, який викладається повністю, навіть якщо матч склався невдало. Але якщо гравець зменшує оберти, тренер намагається струсити його публічною критикою.

"Я залишив Азара в запасі, тому що ми пропускаємо дуже багато голів. Для того, щоб краще оборонятися, півзахисники повинні турбуватися лише про свою зону, а не робити подвійну роботу, компенсуючи свободу флангових гравців. Коли грають Педро та Вілліан, центральні півзахисники не повинні додатково контролювати фланги", - так охарактеризував одного разу Азара Моурінью. Взагалі ж, давати гравцям багато свободи дій - не стиль "Обобливого". Через це в нього були конфлікти навіть із Кріштіану Роналду в "Реалі".

Ще однією причиною конфлікту є версія про те, що Азар всі подробиці проблем у роздягальні "Челсі" "зливав" журналістам провідних видань. Але, знову ж, це лише версія.

Неефективність в атаці

Різкий загальний спад неможливий без відчутного фізичного спаду. Однією з передумов до цього експерт вважає залежність Азара від форми Сеска Фабрегаса, в зв'язці з яким Азар практично постійно діяв в минулому сезоні. Спад Фабрегаса привів до значно меншої кількості передач на бельгійця, плюс важливу роль зіграла необхідність регулярно відтягуватися в опорну зону для початку атак. Таким чином, Азар на своїй половині поля не просто позбавляє "Челсі" найкращого гравця в атаці, але позбавляє самого бельгійця сил, які могли бути використані в ситуаціях біля чужих воріт.

Травма Оскара

Основне, чим допомагає Азару Оскар, коли він здоровий - здатність відтягуватися в опорну зону замість Едена, при цьому нівелюючи багато оборонних недоліків Азара. Коли ж Оскар і Азар діють у звичних ролях, досі на непоганому рівні працює налагоджена схема - рух Оскара створює Азару більше ситуацій 1 в 1, отже, допомагає йому частіше йти в дриблінг, а не, наприклад, віддавати пас назад, і самі обведення теж частіше закінчуються успіхом.

Разом з тим, ми з жалем змушені констатувати, що навіть за умови свого нинішнього спаду, Азар був і залишається потенційно найбільшою загрозою для київського "Динамо". Нагадаємо, матч групового раунду Ліги Чемпіонів між "Челсі" і "Динамо" відбудеться сьогодні, на "Стемфорд Брідж". Початок о 21:45.

Зараз ви читаєте новину «Небезпека номер 1 - навіть неоптимальний Азар може дошкулити київському "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути