субота, 15 серпня 2020 21:00

Назвали причини, чому розвалилася "Барселона"

Назвали причини, чому розвалилася "Барселона"
"Барселона" має комплексні проблеми. Фото Рейтер

Вчора "Барселона" зазнала найбільшої ганьби за всю історію. Каталонський суперклуб програв в чвертьфіналі Ліги чемпіонів німецькій "Баварії" з рахунком – 2:8. Що призвело до такої катастрофи?

– Є три причини, через які "Барселона" потрапила в таку ситуацію, – каже 34-річний Леон Вургафт, журналіст ua-football.com. – Це фінанси, футбол і етика.
2010-го попри гучні успіхи клуб був збитковий і залежний від кредитів. Потім усе змінилося. "Барселона" щороку б'є рекорди доходів. Це перший футбольний клуб, у якого бюджет сягнув мільярда доларів. Але й витрати чималі – проєкт модернізації клубної інфраструктури, зарплати гравців. За деякими оцінками, на це йдуть 80 відсотків доходів. А Європейська спілка футбольних асоціацій вимагає 70. Загальний борг вийшов у діапазон 460–880 мільйонів доларів. Клуб повернувся на 10 років назад.

Бракує стратегії та ієрархії. Спортивний директор Андоні Субісаррета привів у клуб Неймара, Луїса Суареса, Марка-Андре Тер Штегена, Івана Ракітича. Після його відходу клубом керують чиновники й бухгалтери. Такі, як президент Хосеп Марія Бартомеу. Ці люди не розуміються на футболі й не поважають етики. Крадуть футболістів в інших клубів, коли ті вже мають підписані контракти.

Віддати 125–150 мільйонів доларів за Усмана Дембеле і Коутіньйо, які не входять навіть у двадцятку кращих футболістів світу – ознака некомпетентності й відсутності такту.
Ще один важливий чинник – легендарна академія клубу "Ла Масія" вже років сім не виховувала гравців рівня першої команди. Продаж до "Роми" в січні Карлеса Переса вболівальники на форумах назвали смертю Ла Масії. При тому, що Перес – аж ніяк не Мессі, Хаві, Андрес Іньєста, Карлес Пуйоль або Серхіо Бускетс.

Ґвардіола може повернутися, коли в команді не буде Мессі й Суареса

Екс-футболіст "Шахтаря" Віктор Грачов погоджується з Вургафтом:

"Якщо команда потрапляє у фінансову кризу, невдало працює на трансферному ринку, має скандали в керівництві, у соцмережах і безпосередньо у футбольній команді, то це означає одне: президент клубу не на своєму місці. Бартомеу поставив невдалий менеджмент, ті ухвалили неправильні рішення – й проблема з маленької за принципом снігової лавини стала величезною. Тепер вона здатна поставити під сумнів майбутнє "Барселони" як одного з найсильніших клубів планети.
Вирішити проблему заміною лише наставника вже не вдасться. Все занадто запущено. І тренерська лава – тільки вітрина, з якої помітно, що в клубі великі негаразди. Після Ґвардіоли працювали кілька фахівців, але кожен виявлявся менш успішним і дрібнішим, порівняно з попередником. Логічно, що за таких обставин команда дійшла до Кіке Сетьєна. Очевидно, рівень нинішнього наставника влаштовує теперішніх босів клубу.

У "Барселоні" є своя філософія і стиль. Тут ніхто не чекатиме три роки, доки тренер побудує команду. В "Ліверпулі" можуть зачекати, у "Манчестер Сіті" – теж. А в "Барселоні" часу не дадуть. Тому завдання президента ще більше ускладнюється, бо треба результат просто зараз.
Ґвардіола може повернутися, коли в команді не буде Мессі й Суареса. А йти в "Барселону", де качає права Мессі, цьому тренерові не дозволить самолюбство. Крім того, керівництво "Манчестер Сіті" добре розуміє, що без Хосепа їхня команда перетвориться на ще один "Тоттенгем", який спалахує раз на 10 років. "Сіті" просто так його не відпустить.

Ми спостерігаємо за кінцем великої "Барселони". Мессі й Суаресу вже 33. Їхні найкращі часи позаду. Попереду складний і болісний період перебудови й пошуку нових зірок. Із цим буде ще складніше. Бо такі, як Мессі, народжуються раз на 100 років".

Тренер юнацької збірної України Сергій Нагорняк вважає, що "Барселону" треба рятувати.

"Невдалим трансфером виявився прихід Грізманна. Він був лідером в "Атлетіко", а в "Барселоні" це місце ніколи не було вакантним. Грізманн видається блідим, навіть гіршим за 17-річного Фаті. Почалася криза гри, що спровокувала решту проблем. Ще раніше те саме було з Коутіньйо.
Прихід Ґвардіоли був би ідеальним варіантом. Але він навряд чи повернеться. Хосеп прийде, коли вважатиме це новим викликом. У нинішньої "Барселони" ще вистачає гордощів не кликати рятувальників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Барселона" обирає тренера із трьох кандидатів


Востаннє "Барселона" пропускала 8 голів у 1946 році в матчі проти "Севільї".

Зараз ви читаєте новину «Назвали причини, чому розвалилася "Барселона"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути