Ексклюзиви
понеділок, 30 листопада 2020 11:09

На Кубку світу-86 Лінекер грав із поламаною рукою

На Кубку світу-86 Лінекер грав із поламаною рукою
Перед Кубком світу-86 Гарі зламав руку. Фото Рейтер

Сьогодні виповнюється 60 років англійському форварду, а нині ведучому передачі "Матч дня" Гарі Лінекеру.

Лінекер народився в Лестері в родині торговців овочами. І якби не футбол, швидше за все, продовжував би справу багатьох поколінь. Але, наполегливий у тренуваннях, він уже в 17 років був покликаний у команду свого міста. Гарі був сором'язливим хлопецем, тому розкрив свій талант лише в 23 роки, коли вперше виграв гонку бомбардирів.

1984-го його купує за £800 тис. "Евертон", який у ту пору на рівних боровся з "Ліверпулем". На Лінекера звертає увагу тренер збірної Робсон і бере з собою на Кубок світу-1986 в Мексику. Форвард лікує зламану руку й виходить на поле в бандажі. До певного часу Англія грає невдало: програє Португалії – 0:1 і зводить унічию матч з Марокко – 0:0

Лише в матчі з Польщею Лінекера прорвало – 3:0, і всі голи на рахунку форварда "Евертона". В 1/8 проти Парагваю – знову 3:0 і дубль Лінекера. А потім була "рука Бога" і "гол століття" від Марадони – 1:2. Єдиний гол англійців знову на рахунку Лінекера. Відтак 6 голів і "Золота бутса" Кубка світу. Він випереджає Марадону на 1 м'яч.

Він випереджає Марадону на 1 м'яч

Лінекер переходить до "Барселони", добре починає, а потім травмується та скисає. Провалює Євро-1988. Кройф, що прийшов на тренерський місток "Барси", сплавляє його в "Тоттенгем".

На Кубку світу в Італії Лінекер двома ударами рятує для Англії програний матч з Камеруном - на 80-хвилину англійці поступалися – 1:2. У півфіналі вирівнює ситуацію з німцями – 1:1, але команда поступається в серії пенальті. Таким чином у фіналах Лінекер забиває 10 голів.

Гарі тягне команду до Євро-1992, бореться із лейкемією сина й безгрошів'ям "шпор". Проваливши головний турнір у Швеції, їде в Японію, де грає ще кілька років. Він зупиняються на позначці 46 голів за збірну й не дотягує до рекорду Боббі Чарльтона - 47.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірна СРСР програла півфінал через швейцарську монету

Згодом Лінекер стає ведучим програми "Матч дня". Потрапити на ефір до Гарі мріють багато футболістів.

Зараз ви читаєте новину «На Кубку світу-86 Лінекер грав із поламаною рукою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути