четвер, 19 листопада 2020 06:11

Збірна СРСР програла півфінал через швейцарську монету

Збірна СРСР програла півфінал через швейцарську монету
Капітани команд перед матчем Італія – СРСР. Фото rusteam.permian.ru

УЄФА не виключає варіант, коли переможця матчу Швейцарія – Україна визначать жеребкуванням. Можуть запропонувати три варіанти: перемога Швейцарії з рахунком – 1:0, нічия – 0:0 і перемога України – 1:0. За першого варіанту в дивізіоні "А" залишиться Швейцарія. За інших двох – Україна.

Найвідоміше футбольне жеребкування сталося у півфіналі Євро-1968 між господарями турніру італійцями та збірною СРСР.

З 1966 по 1968 роки чемпіоном СРСР тричі ставало київське "Динамо". Однак у цьому матчі на полі був лише один киянин – форвард Анатолій Бишовець. Інші десять були представниками московських клубів.

З 1966 по 1968 роки чемпіоном СРСР тричі ставало київське "Динамо". Однак у цьому матчі на полі був лише один киянин – форвард Анатолій Бишовець

У ті часи дозволялося міняти лише воротаря. Тому, коли в другому таймі травмувався Рівера, господарі залишилися вдесятьох. Радянські газети, до речі, рідко згадували про цей факт. Маючи чисельну перевагу, збірна СРСР не змогла дотиснути італійців ні в основний, ні в додатковий час. Пенальті ще не били. Переможця мав визначити жереб. У кімнату, де відбувалося жеребкування, таємно пробрався тренер збірної СРСР Михайло Якушин. Мали кидати десятифранкову монету. Якушин, який знався на іграх у гроші помітив, що вона була занадто випуклою з одного боку. Почав кричати капітану збірної СРСР Альберту Шестерньову: – Обирай "фігуру".

Того ніби заціпило. Зрештою Якушина почув капітан Італії Джачінто Факетті. Він вибрав "фігуру" і мав рацію. Італія вийшла до фіналу, а СРСР мала зіграти у матчі за 3 місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очікую рішення на нашу користь - директор збірної Швейцарії

У підсумку Італія у серії з двох матчів здолала Югославію – 1:1 і 2:0 і стала чемпіоном Європи. У матчі за третє місце СРСР без варіантів програв Англії – 0:2.

Зараз ви читаєте новину «Збірна СРСР програла півфінал через швейцарську монету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути