пʼятниця, 12 січня 2018 11:09

Месхі хотів скопіювати фінт Гаррінчі

Месхі хотів скопіювати фінт Гаррінчі
У 21 рік Михайло Месхі дебютував за збірну СРСР й відразу відзначився забитим м'ячем

12 січня 1937 року в Тбілісі народився один із найкращих форвардів збірної СРСР і тбіліського "Динамо" Михайло Месхі. Чемпіон Європи 1960 року, чемпіон СРСР 1964 року.

У дитинстві Михайло вчився координації, ганяючись за метеликами.

– Це спершу здається, що в цьому нічого важкого немає. Насправді метелики різко змінюють траєкторію руху, й до цього треба неабияк призвичаїтися, – казав Михайло Шалвович.

Згодом юний грузин грав сам проти чотирьох суперників на обмеженому просторі. Відточив рідкісну техніку. Дебютував за "Динамо". У 21 рік дебютував за збірну СРСР й відразу відзначився забитим м'ячем. Після подачі кутового, Месхі спіймав м'яч майже на лінії й відправив його у ворота майже під нульовим кутом.

Того ж року Месхі побачив у кінотеатрі гру бразильця Гаррінчі і його неповторний фінт. Спробував повторити трюк, але не зміг через відсутність вибухового спурту.

Але свій фінт він таки винайшов. Якось партнер по команді Елошвілі показав йому фінт, який підгледів у Болгарії в одного із місцевих гравців. Месхі повторив фокус, але перекинув м'яч в інший бік. Це було абсолютно несподівано. Згодом фінт назвали "фінтом Месхі".

У Грузії вболівальники навмисне купували квитки не на центральні сектори, а кутові. Так хотіли побачити, як Михайло "возить" на фланзі своїх опонентів

У Грузії вболівальники навмисне купували квитки не на центральні сектори, а кутові. Так хотіли побачити, як Михайло "возить" на фланзі своїх опонентів . Згодом у перерві прямували по діагоналі на протилежний фланг.

1960 року один із тренерів збірної СРСР Андрій Старостін кричав на Месхі, який, мовляв, зупинився у фіналі Євро в матчі проти Югославії. Але Михайло несподівано включився. Віддав пас на Віктора Понедельника, а той провів переможний гол - 2:1.

У "золотому" матчі проти "Торпедо" 1964-го в Ташкенті Месхі забив дуже важливий м'яч, і рахунок став 3:1. До кінця гри грузини забили, ще й виграли перше чемпіонство.

1966 року Месхі не взяли на Кубок світу до Англії. Відтоді він не виступав за збірну СРСР. А 1969-го провів прощальний матч проти уругвайського "Насьоналя". Після першого тайму тбілісці взяли Месхі на руки й понесли колом пошани.

– Месхі йде? – дивувався тренер гостей. – А решта залишається?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таран залишив "Динамо" через сварку з Лобановським

Михайло Месхі помер 1991 року від серцевого нападу. Йому було 54 роки. За тбіліське "Динамо" згодом грав його син Михайло.

Зараз ви читаєте новину «Месхі хотів скопіювати фінт Гаррінчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути