Ексклюзиви
субота, 28 січня 2012 00:19

Мені вже 100 років обіцяють футболку Роберто Карлоса - бразильський журналіст побував у Махачкалі

Мені вже 100 років обіцяють футболку Роберто Карлоса - бразильський журналіст побував у Махачкалі

Де розміщені вимикачі у готелях Махачкали, чиєї футболки ще не має у колекції менеджера готелю "Петровськ", у якому місці ніколи не бував Ето'О, кому цікавий матч "Анжі" - "Крилья Совєтов". Про це та про багато іншого читайте у дагестанських записках бразильського журналіста Рафаеля Мараньяо.

"Зазвичай, пошуки вимикача не входять у категорію надскладних завдань. Допоки ви не опинетеся у кімнаті № 6 готелю "Петровськ" у Махачкалі. Якщо ви не володієте російською мовою, вам знадобиться перекладач. Він вам розтолкує, що вимикач знаходиться "десь там за шафою".

"Просто витягніть руку і ви його намацаєте", - додасть стара леді на ресепшині готелю. Пересувати своє тіло зі зручного стільця вона явно не налаштована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Форвард збірної Бразилії проміняв "Анжі" на катарський клуб

Ми з перекладачем вирішили діяти спільно і об'єднали наші зусилля. Навіть задіяли свої мобільні телефони, які використовували як факели. Але всі наші старання зазнали поразки. Якщо коли-небудь ви опинитеся у такій же ситуації, то можете зробити так як я — кинути це діло і користуватися настільною лампою.

Змінити кімнату? Не дуже вдала ідея. Перекладач Данило намагався це зробити. У його ванній кімнаті не виявилося раковини. До його послуг був тільки туалет і, власне, ванна.

Тільки я зібрався запитати, куди поділися інші мешканці готелю і чому він виглядає таким порожнім, як прибула група з 20 людей, одягнених у чорно-синю спортивну форму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екс-наставник Алієва очолив "Анжі"

Серед присутніх я запримітив лисого чоловіка середніх років з "пивним" животом. Його ім'я Нуруллар Курбанов. Він працює менеджером готелю. Чоловік привітав мене посмішкою, поцікавився чи все у мене "ok". Не встиг я відкрити рота, як мій новий знайомий показав на групу:

"Це "Крилья Совєтов", російський футбольний клуб із Самари. Вони зупиняться тут, а завтра їх чекає матч проти "Анжі". Кожна команда, яка прибуває в місто, зупиняється у готелі "Петровськ", - промовив з нотками гордості у голосі менеджер.

Звичайно, "Петровськ" - це далеко не єдиний готель у місті, але лише там вдалося забронювати номер на час свого перебування у Махачкалі, столиці Дагестану. Це республіка у складі Російської федерації, розташована уздовж західного узбережжя Каспійського моря на Північному Кавказі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Анжі" офіційно розлучився з Гаджиєвим

Якщо вірити Нуруллару, то готель "Петровськ" - "найкращий у місті". Він займає три верхні поверхи простого чотириповерхового будинку, який знаходиться перед заправною станцією. Та у свою чергу розташована на головній дорозі, яка веде у центр міста. Заходити у готель треба з чорного входу по сходах, які виведуть на другий поверх. Головна площа Махачкали знаходиться за 15 хвилин ходи від "Петровського". Стільки ж часу займе дорога від готелю до стадіону "Динамо", домашньої арени найбільшого дагестанського футбольного клубу.

Коли я сказав Нуруллару, що піду на матч, він знову посміхнувся:

"Тоді я маю щось тобі показати. Думаю, тобі це сподобається".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фанат "Анжі" впав до ніг Ето'О

Менеджер взяв велику зв'язку ключів на ресепшині і провів мене через коридор у щось на зразок додатка до основної будівлі. Він відчинив двері і увімкнув світло. Вимикач знаходився на тому місці, де і повинен бути.

Переді мною відкрилась цікава картина: громіздкий стіл зі стільцями, великий екран прожектора і біла дошка з ручками та магнітами. Цю кімнату наставники команд часто використовують для тактичних занять перед матчами. Зліва - великі вікна виходять на вулицю. Спереду і справа - дві стіни прикрашені десятками футболок. Чиясь турботлива рука акуратно розвішала їх на вішаки для одягу. Вражаюча колекція.

"Всі ці футболки від команд, які зупинялися у нашому готелі, - пояснює Нуруллар, - Дивись, ця належала Андрієві Аршавіну, коли він виступав за пітерський "Зеніт". Он та дісталася мені від бразильского форварда московського ЦСКА Вагнера Лава. А у цій грав португалець Данні із "Зеніта". Всі вони з автографами футболістів", - додає він, беручи в руки синьо-червону футболку армійця Вагнера Лава.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ето'О забив гол у першому матчі за "Анжі"

Свою улюблену футболку менеджер "Петровська" отримав у подарунок від дуже популярного у Дагестані колишнього футболіста. Омарі Тетрадзе презентував Нуруллару футболку "Роми" зі своїм підписом. Він грав за національну збірну Росії, два сезони провів в італійській Серії А. В "Анжі" Тетрадзе приїхав на заході своєї кар'єри. Пізніше він став успішним тренером і вивів команду у вищий дивізіон. У Росії він називається Прем'єр-лігою, так як і в Англії.

Тоді, "Анжі" інколи також мешкав у готелі "Петровськ". Але ситуація змінилася, коли клуб став власністю 45-річного олігарха Сулеймана Керімова, уродженця Дагестана зі статком у 7,8 мільярдів доларів США. Він займає 118-е місце у рейтингу найбагатших людей світу. Такі дані наводить "Forbes".

Як тільки Керімов придбав клуб, "Анжі" зробився лідером газетних заголовків. Футбольний світ сколихнули трансфери чемпіона світу 2002-го року бразильця Роберто Карлоса та камерунського форварда Самуеля Ето'О. Останній і взагалі став футболістом із найбільшою зарплатою у світі. За рік він заробляє 20,5 мільйонів євро. Вони переїхали в "Анжі", але не в Махачкалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ето'О став гравцем "Анжі" - офіційно

Команда живе і тренується у Москві. За день до матчу вона долає 2 тисячі кілометрів у південному напрямі. Після фінального свистка команда стрибає в автобус і вирушає в аеропорт. Літак повертає "Анжі" у столицю Росії. Самуель Ето'О ніколи не був у готелі "Петровськ", але його футболка з №99 та автографом також є частиною колекції.

Нуруллар Курбанов, палкий прихильник "Анжі", зізнається, що у кімнаті бракує однієї футболки...

"Завтра я отримаю футболку Роберто Карлоса. Вони мені вже 100 років її обіцяють, але у нас стільки бажаючих, що я досі без неї. Якщо я і цього разу нею не заволодію, то мені прийдеться чекати наступного приїзду команди. Але я не втрачу свого шансу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роберто Карлос став капітаном "Анжі"

Ще рік тому матч "Анжі" - "Крилья Совєтов" був цікавий тільки власним фанатам. Більшість, особливо за межами Росії, про нього взагалі нічого не чули. Можна навіть зробити припущення, шо команди вели боротьбу за збереження прописки у вищому дивізіоні. Тепер "Крилья" протистоятимуть одній із найбагатших команд на планеті. Ті самі гравці, які нанесли Махачкалу на футбольну карту світу, стали причиною переїзду команди в інше місто.

У цього клубу великі мрії. Він хоче досягти успіху в Європі. "Анжі" інвестує значні кошти, щоб боротися за трофеї. Це означає, що з часом він може виступати у єврокубках. Можливо навіть у Лізі чемпіонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Анжі" підписав гравця ПСВ і збірної Угорщини

Я озирнувся навколо. У цьому місці я збираюсь провести наступні три дні. Я постарався уявити Ліонеля Мессі у готелі "Петровськ". Чи шукатиме він у темряві вимикач так як я? Йому цілком може личити форма "Анжі" і він знову може грати разом зі своїм екс-партнером по "Барселоні" Ето'О. Чи побачимо ми скоро на екранах телевізорів прямі включення зі стадіону у Махачкалі? Можливо нам навіть покажуть столицю Дагестана з висоти пташиного польоту перед початком матчу? Чи "Анжі" гратиме свої домашні поєдинки в іншому місті також? Якщо успіх можна купити за гроші, то чи так виглядатиме новий футбольний світ?"

За продовженням історії слідкуйте на нашому сайті.

Переклад: "Gazeta.ua"

Зараз ви читаєте новину «Мені вже 100 років обіцяють футболку Роберто Карлоса - бразильський журналіст побував у Махачкалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути