Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2021 15:38

Матч Швейцарія - Україна: експерт оцінив перспективи суду в Лозанні

Матч Швейцарія - Україна: експерт оцінив перспективи суду в Лозанні
Андрій Шевченко очолює збірну України із літа 2016 року. Фото: УАФ

Українська асоціація футболу(УАФ) оскаржує у спортивному арбітражному суді Лозанни рішення дисциплінарного комітету УЄФА про технічну поразку в матчі 6 туру Ліги націй Швейцарія – Україна.

16 лютого відбулося засідання суду. Рішення мають оголосити протягом найближчих тижнів.

Спортивний юрист Юрій Юрченко розповів Gazeta.ua подробиці справи.

"Після початку пандемії коронавірусу УЄФА та місцеві представники національних федерацій прийняли певні тимчасові правила та обмеження, пов'язані із карантином. УЄФА прийняла дивне рішення, що команди протягом доби мають забезпечити заміну складу в разі відсутності достатньої кількості гравців для заявки. Це було б логічно в рамках національних чемпіонатів, коли є можливість оперативно змінити склад завдяки молодіжним командам.

Коли мова йде про національну збірну та гру в гостях, то за добу забезпечити новий склад не реально. Карантин діє не тільки в межах УЄФА, але і в транспортних сполученнях, переміщеннях із країни в країну. Футбольні чиновники елементарно не врахували цих моментів. Тож порушили спортивні норми - держави не можуть впливати на спортивні події. Рішення державних структур вище правил УЄФА. Місцеві лікарі здатні скасовувати міжнародні матчі.

За кількістю здорових гравців Україна могла грати, але її зобов'язували привезти інший завідомо слабший склад. Нових гравців доставити у Швейцарію було нереально

Це стало проблемою для нашої збірної. Команда Андрія Шевченка потрапила в обставини, які дали змогу швейцарцям скасувати гру національних збірних. За кількістю здорових гравців Україна могла грати, але її зобов'язували привезти інший завідомо слабший склад. Нових гравців доставити у Швейцарію було нереально.

Це нененормально, коли є положення закону, яке неможливо виконати. В юриспруденції є поняття "мертва норма". Вона є, але реалізувати її неможливо. Вона просто не працює. УЄФА створив такі проблеми сам для себе.

Скасування футзального матчу між збірними України та Данії через спалах коронавірусу в скандинавів показав, що спортивний принцип має бути головним. Якщо не можна забезпечити участь команди, то потрібно шукати спортивне вирішення питання. Тобто, переграти поєдинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно знати про нового тренера збірної України

Позиція УАФ по матчу зі Швейцарією є логічною. Було достатньо гравців для гри. Привезти нову команду було неможливо через карантинні обмеження. Є медичні та транспорті моменти. Протестувати за день потрібну кількість гравців неможливо. Певні речі пришвидшити не можна. Потрібен певний час, щоб привезти нових гравців та вони отримали результати тестів на коронавірус. Кожній збірній таким чином потрібно викликати по 2 склади. Щоб 1 летів, а якщо щось не так, то інший має бути готовий вилітати. Зараховувати технічну поразку є несправедливо по-суті, а по регламенту незаконним.

Лікар Кантону Люцерн скасував матч. За спортивними показниками ми мали грати, а за місцевими правилами - ні, тому що держава Швейцарія не дозволяє провести гру. Відбулося втручання держави Швейцарія в спорт, що є нонсенсом
.
УЄФА має зрозуміти, що це відкриває поле для зловживань. Команди будуть використовувати таку ситуацію на власну користь, щоб отримати технічну перемогу. Ми не просимо поразку супернику. Ми хочемо вирішити долю гри на футбольному полі.

Варто пригадати справу "Ман Сіті" проти УЄФА стосовно фінансового феєрплей. Рішення було на користь англійського клубу

Під час слухань в Лозанні українська сторона мала надати можливі дати проведення поєдинку. В разі задоволення апеляції української сторони суд має прийняти спортивне рішення без конкретної дати. Розуміючи, що є "вікна", де можна зіграти. Зобов'язати УЄФА зі збірними погодити дату. Або рішення має бути альтернативним – скасувати поразку або провести жеребкування.

Не варто хвилюватися, що УЄФА та суд в Лозанні дислокуються в одній країні. Судді там не всі місцеві, а представляють різні країни. Цю справу мали розглядати мінімум 3 судді із різних країн. Варто пригадати справу "Ман Сіті" проти УЄФА стосовно фінансового феєрплей. Рішення було на користь англійського клубу.

З моменту матчу пройшло понад 3 місяці. Ігрова форма гравців змінилася, плюс травми, вік окремих гравців. Є ситуації, які не залежать від когось. Олімпіаду перенесли на рік. Спортсмени підходили до піку своєї форми влітку 2020, але потрібно було перенести ще не рік. Факт часу завжди буде в спорті. Комусь пощастить, а комусь - ні. Час повернути неможливо".

Матч між збірними Швейцарії та України мав вирішити долю збереження місця в дивізіоні А Ліги Націй. Швейцарців влаштовувала перемога 1:0, або із різницею у 2 м'ячі, бо у Львові вони програли - 1:2. Команді Шевченка достатньо було просто не програти. Переможцем групи стала команда Іспанії.

Наприкінці березня національна команда стартує в відборі до Кубка світу. 24 березня українці в гостях зіграють проти Франції. Протягом наступних 6 днів будуть приймати Фінляндію та Казахстан.

Зараз ви читаєте новину «Матч Швейцарія - Україна: експерт оцінив перспективи суду в Лозанні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути