Ексклюзиви
субота, 29 лютого 2020 11:09

Мати не дозволила Йожефу Сабо стати комуністом

Мати не дозволила Йожефу Сабо стати комуністом
Йожеф Сабо міг зіграти на позиції центрфорварда

Сьогодні виповнюється 80 років видатному футболісту київського "Динамо" середини 60-х років, колишньому тренеру Йожефу Сабо.

Він народився на Закарпатті, яке тоді було Угорщиною, 29 лютого. Мати записала сина 1 березня, бо тоді всім, хто був народжений цього дня, правитель Угорщини Хорті обіцяв солідні гроші на повноліття.

Після війни село, де жив Сабо, стало частиною СРСР. Йожеф ходив до школи разом із переростками, які часто знущалися над меншими. Однак Йожеф не зважав. Він захопився футболом і вже у 17 років грав за команду Калуша. Ще рік зіграв за ужгородський "Спартак", де встиг забити 10 м'ячів. А потім його запросило київське "Динамо", де він грав 10 років. З "Динамо" Йожефа взяли до збірної СРСР на Кубок світу-1966. У складі команди він виборов 4 місце.

Сабо діяв на правому фланзі, був швидкий, непоступливий у єдиноборствах, мав сильний удар, гарно виконував пенальті. Щоправда, не міг стримати себе на полі. У 1963 році отримав річну дискваліфікаціюю за те, що в програному (1:7) матчі з московським "Торпедо" зламав ногу захиснику Сидорову.

Гравці збірної Угорщини в чвертьфінальному матчі Кубка світу-66 дражнили його "зрадником"

Йожефа повернув Віктор Маслов і угорець став основним гвинтиком "Динамо"-машини, яка тричі виграла чемпіонат СРСР в 1966-68 роках.

Сабо не раз діставалося за його національність. Багато гравців з інших команд, знаючи його запальний характер, провокували його, називаючи "фашистом". А гравці збірної Угорщини в чвертьфінальному матчі Кубка світу-66 дражнили його "зрадником".

Сабо був фанатом спортивного режиму, не дозволяв собі напиватися, підтримував донус. Грав до 32 років. Після київського "Динамо" рік виступав за "Зорю" і два – за московське "Динамо". Ніколи не вступав до КПРС.

"Мати казала, як стану комуністом – не пустить на поріг", – згадував.

Тренувати почав наприкінці 70-х, але особливого успіху не мав. Повернувся до роботи в 1994 році. Тренував "Динамо" і збірну України. Вболівальники завжди пам'ятатимуть два матчі, які виграла команда Сабо – гру Ліги чемпіонів проти "Спартака" з неймовірним камбеком у другому таймі – 3:2 і матч збірної проти Росії, де нас влаштовувала нічия й Шевченко приніс її ударом на 87-ій хвилині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бей, Хохлов, спасай Россию" - історія Євро-2000

У 2007 пережив серцевий напад, відтоді припинив тренерську діяльність. Свій день народження святкує лише раз на чотири роки. Інші дні не визнає.

Зараз ви читаєте новину «Мати не дозволила Йожефу Сабо стати комуністом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути