понеділок, 19 листопада 2018 11:09

Маріо Лем'є 3 роки не грав у хокей через рак спини

Маріо Лем'є 3 роки не грав у хокей через рак спини
Маріо закінчив грати у 2006 році

19 листопада 1997-го змучений раком спини суперфорвард хокейної команди "Піттсбург Пінгвінз" Маріо Лем'є оголошує про завершення кар'єри гравця. Робить коло пошани льодовим стадіоном.

Франкомовний уродженець Монреаля Лем'є з дитинства мріє про светр легендарних "Канадієнс". Має всі підстави – у дитячих та юнацьких лігах б'є рекорди самого Вейна Гретцьки. Однак 1984-го його, як безсумнівного першого номера драфту, обирає команда, яка не має ні слави, ні традицій – "Піттсбург". Мало того, клуб ледь животіє на межі фінансової прірви. Розлючений Маріо на церемонії вибору новачків не тисне руку Едді Джонсону. Саме цей менеджер відмовився від спокусливих пропозицій "Квебек Нордікс". Ті пропонували за Лем'є 3 братів Штястни – не останніх хокеїстів у НХЛ.

У новому клубі Лем'є вибирає 66 номер – на противагу 99 Вейна Гретцьки. Відразу отримує прізвисько – "Антихрист".

Йому було важко нагнутися, аби зашнурувати ковзани

У перший сезон Лем'є набирає 100 балів за системою гол плюс пас. У наступному закидає 50 шайб. Далі – більше. 70 закинутих шайб. Згодом новий рекорд – 85 голів. Здавалося, усі рекорди Гретцьки будуть биті.

31 грудня 1988-го у матчі з "Нью-Джерсі" закидає 5 різноманітних шайб: у рівних складах, у більшості, у меншості, реалізовує булліт і насамкінець у порожні ворота на останніх секундах гри.

Однак уважні глядачі стали помічати, що форвард, якому немає і 25 років, довго не сідає на лаву запасних. В очікуванні зміни він залишається на ногах. Після закінчення чергового сезону травмовану спину прооперували. Лікарі заявили про вдале оперативне втручання. Однак біль лише посилився. Добру половину наступного сезону Маріо просидів на лікарняному. Йому було важко нагнутися, аби зашнурувати ковзани. К півфіналі Кубка Стенлі прямим ударом ключкою йому ламають руку. Повертається за 5 матчів. Допомагає своїй команді виграти другий поспіль трофей.

Громом серед ясного неба в січні 1993-го прозвучав справжній діагноз – лімфома Ходжкіна, рак спини.
– Йдеться про моє майбутнє в спорті? – перепитує Лем'є.
– Ні, про ваше життя.

Хокеїсту призначають сеанс променевої терапії. У березні він отримує останню дозу, а за 5 год. виходить на лід у матчі з "Філадельфією". І не просто виходить, а закидає шайбу й віддає результативний пас. Арена відзначає повернення бурхливими оваціями, а лікарі – розпачем.

Маріо грає ще 5 сезонів і нарешті вирішує попрощатися з хокеєм.

"Хочу, аби ви пам'ятали мене, як людину, яка підняла команду з останнього місця та зробила її чемпіоном", – каже уболівальникам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Федотенко їв з Кубка Стенлі морозиво (ФОТО)

Однак 20 грудня 2000-го повертається. Рятує рідний клуб від фінансової катастрофи, ставши його новим власником. Насамперед, списує борг самому собі в розмірі $30 млн. Розпродує всіх зірок. Згодом підпускає талановиту молодь на чолі із Сідні Кросбі. Маріо сам виходить на лід і виграє Олімпіаду 2002-го. Вішає ковзани на цвях 2006-го. Посідає 7 сходинку в списку бомбардирів ліги – 690 шайб і 1033 передачі. І хтозна, яке б місце було справедливим, якби не хвороба, яка ледь не позбавила його життя.

Зараз ви читаєте новину «Маріо Лем'є 3 роки не грав у хокей через рак спини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути