середа, 17 травня 2017 11:09

Майбутній виконавець ролі Тарзана став олімпійським чемпіоном

Майбутній виконавець ролі Тарзана став олімпійським чемпіоном
Джонни Вайсмюллер выиграл в Амстердаме два олимпийских "золота". Фото: vokrug.tv

17 травня 1928 року відкрили ІХ Олімпійські ігри в Амстердамі (Нідерланди. - ред.). Вперше над стадіоном запалав олімпійський вогонь. Його підпалив не спортсмен, а працівник газового господарства. Також уперше команда Греції очолила олімпійський парад на церемонії відкриття.

Легкоатлет із Великої Британії із символічним іменем і прізвищем – Джек Лондон виграв забіг на дистанції 100 м. Саме він уперше застосував стартові колодки. Решта бігунів відштовхувалися від землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шёл бы ты в ж..." - росіяни відреагували на заяву Путіна про Олімпіаду

Все "золото" на середніх і стаєрських дистанціях вибороли бігуни з Фінляндії на чолі із Пааво Нурмі. Уперше до змагань допустили жінок. Першу золоту медаль у легкій атлетиці виборола Галина Конопацька із Польщі. Але більшість жінок на 800-метровій дистанції так виснажилися, що організатори скасували цю дисципліну.

Дві золоті медалі в Амстердамі виграв американський плавець Джонні Вайсмюллер – майбутня зірка кінематографа, виконавець ролі Тарзана. Він тріумфував на дистанції 100 м і в естафеті 4×200 м.

1929 року 25-річний Джонні завершить спортивну кар'єру непереможним. Ніхто й ніколи не вигравав у нього заплив на 100 м. 1932 року він почне зніматися у фільмі "Тарзан".

Вайсмюллер народився в румунській Тімішоарі. Згодом батьки емігрували до Пенсильванії. Щоб виступати під прапором США, Вайсмюллер вдасться до хитрощів – він подасть документи свого молодшого брата, який народився в Штатах.

Джонні був надто хворобливий у дитинстві – перехворів на поліомієліт й мав уроджену ваду – курячі груди. Лікарі порадили йому зайнятися плаванням. Саме там Вайсмюллер досяг неймовірних успіхів. Кажуть, що досі нікому не вдалося скопіювати його стиль – він плавав над водою.

Актор і спортсмен помер 1984 року. Заповів поховати його в мексиканському Акапулько – місті, де знімали серіал "Тарзан".

Найбільше нагород в Амстердамі вибороли спортсмени із США – 22. Другими були німці, третіми – фіни.

Зараз ви читаєте новину «Майбутній виконавець ролі Тарзана став олімпійським чемпіоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути