субота, 30 січня 2016 12:00

"Луческу може замінити Вернидуб" - Андронов
10

"Отлично, будет лишний повод попрактиковаться в украинском", - говорить Олексій Андронов, гортаючи журнал "Країна".

Андронов – спортивний телекоментатор. Двічі визнавався найкращим в Росії у своїй професії. Працював на двох фінальних матчах Ліги чемпіонів з футболу – 2012 та 2013 років. Спеціалізація – чемпіонат Німеччини.

Уболіває за московський ЦСКА та німецьку "Боруссію" з Дортмунда. Симпатизує збірній України та київському "Динамо". Відпрацював близько 100 матчів киян і ще близько 30 – української збірної. Дружить з Анатолієм Тимощуком.

Зустрічаємося у кафе-барі "Хитрі люди" в центральній частині Москви, неподалік від Курського вокзалу. Говоримо півтори години.

Автор: facebook.com
 

"ДИНАМО"

Київське "Динамо" зіграє з англійським "Манчестер Сіті" в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Наскільки це важкий суперник для киян?

- Зрозуміло, що на цій стадії суперників собі не вибирають. Хоча, якби потрапив "Вольфсбург", оптимізму у всіх було б більше. Найбільш зручним для "Динамо" опонентом був би "Зеніт", але в нинішній ситуації про це говорити не доводиться. Але я б не назвав "МС" непереможним клубом.

Завдяки чому "Динамо" може пройти клуб, який вигравав чемпіонат Англії у 2012-му та 2014-му роках?

- Треба показати свій футбол. Кияни в 2015 році добре зіграли з англійськими командами, зокрема з "Челсі", у Лондоні. "Сіті" - взагалі команда-загадка. Я не дуже розумію, де там тренерська рука. Та й взагалі, не дуже її бачу. Поки що це набір футболістів дуже високого класу, у грі яких взагалі відсутній єдиний механізм. У "Баварії" чітко та ясно видно, чого хоче Гвардіола, "Барселона" - взагалі, по суті, на рівні ідеології грає в певний футбол. А завдання, які ставить тренер "МС" Пеллегріні перед гравцями, залишають дуже багато запитань.

Згадаймо відносно недавній матч з "Арсеналом", який обіграв "Сіті" з рахунком 2:1. Лондонці в цій грі повністю викрили проблеми "городян". Насамперед - в обороні. Якщо 35-річний Мартін Демічеліс - основний захисник, то це перша ознака того, що в команді не все гаразд.

Що стосується того, як "Динамо" діяти проти "МанСіті", то, швидше за все, доведеться внизу грати більше, ніж зазвичай. Тут теж свого роду ахілесовая п'ята англійців і вона дозволяє киянам розраховувати на успіх. Упевнений, що Сергій Ребров напевно вже розробив план з урахуванням усіх нюансів майбутнього суперника. У будь-якому разі, "Динамо" нічого вже не може втратити. Нинішнє досягнення команди - колосальний успіх.

Автор: dynamomania.com
 

Якщо киянам не вдасться виграти апеляцію до УЄФА і перший матч з "МанСіті" пройде за порожніх трибун, це сильно вдарить по "Динамо"?

- Не тільки по "Динамо", але й по репутації Ліги чемпіонів як турніру. Не пригадаю, щоб у плей-оф команди грали за порожніх трибун. Дуже б цього не хотілося. Тим більше, враховуючи, який у Києві стадіон, підтримка вболівальників.

Моуріньйо сказав, що "Динамо" краще було б вийти в Лігу Європи. Там більше шансів на перемогу.

- Моуріньйо, на мій погляд, занадто багато міркує по життю про те, що його абсолютно не стосується. Через це в нього маса проблем. І що значить "вийти в Лігу Європи"? Треба було "злити" останній тур "Маккабі"? Смішно.

Сергія Реброва уже порівнюють з Валерієм Лобановським. Це правильно?

- Я б вважав за краще піти від подібних порівнянь. Лобановського вже чотирнадцятий рік, як немає з нами, і щоразу починається одне й те ж. Спочатку Михайличенка порівнювали, потім Дем'яненка. У таких випадках весь час згадується історія про те, як з'явився шведський тенісист Матс Віландер і на прес-конференціях його весь час запитували про іменитого земляка Бйорна Борга. На що він сказав: "Я не Борг номер два, я - Віландер номер один". Сергій Ребров іде своїм шляхом, я дуже радий, що цей шлях зараз такий впевнений. Він дуже правильно вибудовує свою кар'єру і дійсно є багатообіцяючим тренером. Ми з Сергієм знайомі вже багато років, я вважаю, що багато в чому йому допомагають його людські якості.

Якби з Фоменком не продовжили контракт, можна було б розглядати варіант суміщення Ребровим посад в "Динамо" і в збірній?

- Це виключено. Кажу як громадянин країни, збірну якої зараз очолює тренер-сумісник (Леонід Слуцький одночасно тренує збірну Росії та московський ЦСКА. – Прим.)

Автор: plus7-db.com
 

ТРАНСФЕРИ

Гаразд, це вже в минулому. Зараз же, яка ймовірність відходу взимку Ярмоленка?

- Думаю, це неможливо. Андрій заграний за команду в Лізі чемпіонів. І сенсу переходити в інший клуб, який його все одно не зможе заявити, немає жодного.

Перехід Кравця в "Штутгарт". Що це дасть обом сторонам і як відіб'ється на "Динамо"?

- На "Динамо" ніяк. Артем - форвард, який більше підходить під контратаки. А кияни другим номером грають зараз, умовно кажучи, один матч з тридцяти. "Штутгарт", судячи з усього, зробив вибір на користь контратакувальної моделі гри, в яку більше вписується Кравець.

А яка гарантія того, що в "Штутгарті" Кравець впишеться в колектив і не буде сидіти на лаві запасних?

- Залізної гарантії ніхто не дасть. Але з позиції проблем з центральним нападаючим, імовірність того, що Артем буде стабільно грати, дуже висока. В "Штутгарті" ясно усвідомлюють, на якому місці вони перебувають зараз у таблиці і чудово розуміють, що в них немає часу на експерименти.

Автор: dynamomania.com
 

СЛУЦЬКИЙ

Ви згадували про тренера-сумісника у Росії. Як можна оцінити роботу Леоніда Слуцького?

- Неоднозначно. З одного боку, збірна дала результат, і Слуцького навіть визнавали "тренером року". З іншого - робота на два фронти все-таки позначилася. Досить подивитися, як закінчив рік ЦСКА. Так, поточне перше місце. Але при цьому сім матчів без перемог. Реально розриватися на два фронти важко. Не лише тренеру, але й футболістам.

Але збірну Росії вивів на Євро-2016 без стикових матчів.

- Думаю, після нашого італійського "друга" (Фабіо Капелло - Прим.) збірну підняв би будь-хто. Там достатньо було небагато, що називається, звільнити віжки й перестати виносити мозок гравцям.

З ким із українських тренерів можна порівняти Слуцького?

- З Ребровим та Маркевичем.

Чи готовий Леонід Вікторович працювати в західному топ-клубі?

- Ми не можемо цього дізнатися, доки не перевіримо. Ось, будь ласка, я коментував виїзний матч "Челсі" проти "Крістал Пелас". Лондонці виграли 3:0, ними зараз керує Хіддінк. Жодної такої перемоги за Моуріньйо в команди не було. І при цьому голландець примудрився "пролетіти" зі збірною своєї країни повз Євро-2016 після того, як кількість учасників розширили до 24-х.

Але назагал мені важко уявити Слуцького в західному топ-клубі. Адже в нас мало хто на такому рівні працював. Ну, Бишовець у Португалії, хоча він більше казок розповідає, ніж ми маємо реальної інформації. Карпін спробував трохи в Іспанії, його звідти швидко попросили. Якщо вийти за рамки Росії, то можна згадати й Україну, зокрема, Скрипника. Ну ще Грозного, щоправда, останній працював у Болгарії.

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ

Актуальна зараз тема в Україні - формат чемпіонату. Яким він повинен бути?

- За останньою інформацією зійшлися на дванадцяти командах. Хоча я, як і раніше вважаю, що їх має бути десять, які гратимуть у чотири кола. І нічого не треба більше мудрувати. У будь-якому разі, що дає українській прем'єр-лізі присутність в її лавах такої команди, як запорізький "Металург"?

Основна проблема української прем'єр-ліги?

- Вона не виконує ті функції, які має здійснювати, що називається, за визначенням. Її керівник не має авторитету в очах власників клубів. Тому ж Суркісу, судячи з усього, простіше зідзвонитися в Ахметовим і Коломойським і вирішити ті чи інші питання між собою, ніж займатися цим всередині прем'єр-ліги, яка незрозуміло де, що і як.

Автор: rusnovosti.ru
 

"ШАХТАР"

Які перспективи "Шахтаря" в плей-оф Ліги Європи проти "Шальке"?

- 55% на 45% на користь "Шальке". Німецький клуб невеликий фаворит на тлі того, що "Шахтар" не має зараз домашнього стадіону, літає в три рази більше за будь-яку іншу команду. Крім того, німці у лютому – практикуюча команда, в бундеслізі вже буде зіграно п'ять турів.

Водночас "Шальке" зараз - команда дуже нестабільна. Там молодий тренер Андре Братенрайтер, багато молодих футболістів.

Нинішній сезон в "Шахтарі" може стати останнім для Мірчі Луческу. Що чекає команду після румунського тренера?

- Невідомо, чи готовий "Шахтар" у разі чого до таких змін. Прикладів багато, що буває з командами після того, як там довго працював один тренер. Взяти той самий "Манчестер Юнайтед". Не виключаю, що в "Шахтаря" є вже ймовірний кандидат на заміну Луческу, навіть припускаю, хто це може бути.

Хто?

- Юрій Вернидуб. Його результати з "Зорею" показові. Команда, як і "Шахтар", не може грати вдома. На відміну від того ж Реброва, у розпорядженні Вернидуба немає гравців, яких можна вважати зірками європейського масштабу. Незважаючи на складнощі, Вернидуб не скаржиться. Зрозуміло, що тренером "Динамо" Вернидуб стати не може, а ось очолити "Шахтар" шанси досить великі.

Сергій Палкін нещодавно заявив, що "Шахтар" буде українізуватися.

- Не бачу сенсу обговорювати гасла, особливо палкінські. Він говорить одне, має на увазі інше, а насправді виходить третє. Якби вони реально хотіли українізуватися, ніколи не виникла б ситуація з Зінченком.

А що ви взагалі думаєте про цю історію?

- Я Сашка знаю дуже давно. Мені в цьому посприяв його колишній тренер Ігор Коливанов. Коли мені потрібно було інтерв'ю гравця "Уфи", він мені весь час приводив Зінченка зі словами "йди, поговори зі своїми". Натякаючи, тим самим, на мій інтерес до українського футболу. Сашко ніколи не ставив питання гри за збірну Росії. Інша річ, що тут робилися певні спроби зробити його росіянином, на тлі відсутності інтересу з української сторони.

Другу частину інтерв'ю, де Олексій Андронов говорить про збірну України, і наступника Фоменка після Євро-2016, скандал у ФІФА і можливість позбавлення Росії Кубка світу-2018, читайте на нашому сайті завтра.

Зараз ви читаєте новину «"Луческу може замінити Вернидуб" - Андронов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути