Ексклюзиви
пʼятниця, 02 червня 2017 14:44

"Лобановський зателефонував Щербицькому і сказав: "У Москві свавілля"

"Лобановський зателефонував Щербицькому і сказав: "У Москві свавілля"
Анатолій Коньков знав всі пісні Висоцького напам'ять — лікар збірної СРСР з футболу Савелій Мишалов

Легендарний лікар Савелій Мишалов пропрацював тридцять років у збірній СРСР з футболу і двадцять у московському "Локомотиві". Сьогодні йому виповнюється 85 років.

У штабі Валерія Лобановського, якого Савелій Овсійович називає своїм учителем, лікар відпрацював 16 років.

Як 1975 року на базі збірної з'явився Володимир Висоцький?

- Півзахисник Анатолій Коньков знав його пісні напам'ять і запитав мене: "Як би нам дістати Висоцького?" Я звернувся до Бориса Федосова, заступника головного редактора "Известий", і водночас - голови Федерації футболу, і той влаштував нам зустріч із Володимиром Семеновичем, який приїхав з іншим актором із Таганки Веніаміном Смєховим. Деякі пісні він виконував вперше, тому попросив відключити магнітофони: хотів спочатку випробувати пісні на публіці, а потім записувати. Виступивши, зайшов до мого номеру: "Лікарю, напевно у тебе щось є?" - "Аякже". - "Наливай". За дві години у Висоцького була вистава.

Наступного дня він зайшов до нас у роздягальню перед грою з Італією. Ми подарували йому м'яч з автографами, а він дав настанову: "Хлопці, макаронників треба обіграти". Ми перемогли - 1:0, а переможний гол забив Толя Коньков, натхненний знайомством із кумиром.

Через рік я зустрів Висоцького і Марину Владі в універмазі Монреаля, під час Олімпіади-1976. Я піднімався на ескалаторі, а вони спускалися, але ми помітили один одного і домовилися зустрітися. "Володя, приходь в олімпійське селище. Хлопці будуть щасливі". - "Там партійна влада. Мені там робити нічого". Навіть бачити її не хотів.

Ще Висоцького обожнював Лобановський. Особливо йому подобалися "Кони привередливые", переслуховував кілька разів на день.

З чого почалася ваша співпраця з Лобановським?

- Наприкінці 1975-го в Ізмірі ми програли Туреччині останній матч відбіркового турніру. Одразу після гри повинні були летіти в Румунію, але в аеропорту дізналися: літак застряв у Бургасі, полетіти не вийде. "Ну, ви хоч щось зробили?", - з'ясовували телефонічно у помічника Лобановського Олега Базилевича. - "Зробили. Відправили начальника команди Петрашевського за пляшкою".

Турецька федерація нам запропонувала: раз все одно залишаєтеся, пропонуємо товариський матч із "Фенербахче". З нас - розміщення в готелі та дублянки в подарунок. З вас - нічия. Як же замучився Лобановський під час гри, коли турки не могли зрівняти і наші дублянки опинилися під загрозою!

А перед останнім матчем відбору-1984 з Португалією о дванадцятій ночі в наш готель прийшов словацький тренер Йозеф Венглош. Він підняв комір плаща, щоб його ніхто не впізнав, і сказав Лобановському: "Валеро, у вас немає шансів. У французького судді Конрата завтра остання гра в кар'єрі. Йому відвалили стільки грошей, що йому вистачить до смерті". Назавтра ми програли через гол Жордана з пенальті.

Після тієї поразки наші чиновники хотіли заборонити Лобановському тренувати не те що збірну, а клуби вищої ліги. Почувши це, Валерій Васильович піднявся в кабінет Колоскова і подзвонив Щербицькому, главі України: "В Москві свавілля". Коли Лобановський спустився до футбольних чиновників, йому сказали: "Ви нас неправильно зрозуміли. Ніхто вам нічого не забороняє".

Чому тренера Малофєєва зняли за три тижні до Кубка світу-1986?

- Київські гравці були страшенно незадоволені Малофєєвим і говорили: "Його потрібно прибирати". Під час збору в Криму ми програли сімферопольській "Таврії", і Едуард Васильович зрозумів: "Все ясно. Вони мене плавлять".

Учень Лобановського Павло Яковенко допомагав собі таблетками?

- У Києві в Яковенка був друг-фармаколог, які підбирав йому біологічно активні добавки (хоча він і без них грав класно). Одного разу Яковенко приніс мені мішечок таблеток, які йому прописали. "Пашо, це що таке?" - "Я довіряю людині, яка мені їх дала, і добре почуваюся після прийому". Я до Лобановського, він мені: "Нехай п'є, тільки щоб це не було допінгом". У підсумку Яковенко забив вже на другій хвилині стартового матчу Кубка світу-1986 з угорцями.

Чому збірна Лобановського відмовлялася залишати Італію після вильоту з Кубка світу-1990?

- Гравцям повинні були заплатити по дві тисячі доларів за рекламу комп'ютерної фірми, але перед відльотом чиновник федерації Тукманов сказав: "Гроші в сейфі ФІФА. Заберемо і віддамо". - "Це не наші проблеми. Без грошей ми звідси не полетимо". Бунт очолили Безсонов, Дасаєв і Хідіятуллін: "Ми зберемо прес-конференцію і розповімо про обман". Гроші були, але з Москви прийшла команда: раз збірна провалилася, нічого їм не платити. Ми з Симоняном прийшли до Лобановського: "Валеро, якщо команда не полетить, буде скандал на всю Європу". - "А я підтримую хлопців. Залишаємося". В результаті гроші роздали в автобусі, але обіцяні хлопцям комп'ютери стояли потім в кабінетах Федерації футболу.

В 1/8 фіналу Кубка світу-1986 Лобановському стало зле з серцем. Які ще на тому турнірі були стресові епізоди?

- Відносна вологість повітря в Мексиці була дуже низька, і ми змушували гравців багато пити. У нас були заготовлені пакети з водою, які ми кидали хлопцям під час ігор. Один з них кинули півзахисникові Івану Яремчуку. Але гра поновилася, він не встиг відкрити пакет і бігав полем, тримаючи його в руці. А потім біля наших воріт призначили кутовий, до Яремчука підбіг Ален Жиресс, відібрав воду і випив.

Жили ми в Ірапуато, який називають полуничним містом. Хлопці об'їдалися полуницею, я був не проти - все-таки вітаміни, але Дасаєв не знав міри, і прийшов до мене весь із висипкою. Я зробив йому укол в дупу. Не допомогло. "Лежи в номері" - "Ні, піду на тренування". Потренувався обсипаний, прийняв душ, розчесав і став весь червоний. Я повіз його в госпіталь, поклав під крапельницю, і прямо на очах його шкіра набула природного вигляду. Зустрівши нас у готелі, Лобановський запитав Ріната: "Ну, що, може, полунички зі сметаною?"

Блохін, граючи в Австрії, травмував великий палець ноги, відмовився лікуватися у тамтешніх лікарів і прилетів до мене в Москву. Для уколу в суглоб потрібна найтонша голка, і Блохін довірив цю операцію тільки мені. Так вийшло, що 1972-го я привів його в збірну.

Як це вийшло?

- Півзахисник київського "Динамо" Володимир Трошкін порадив Блохіна тренеру збірної Пономарьову: "Син легкоатлета. Бігає, як електричка. Подивіться його". Пономарьов був зайнятий, так що відправив до Києва мене. Я побачив Блохіна в грі з "Дніпром" і отетерів - порівняно з ним інші ніби пішки ходили. Після цього Блохін поїхав зі збірною у Фінляндію і забив у першій грі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три найкращі матчі команд Валерія Лобановського: 15 років тому помер видатний український тренер

2011 року Савелій Мишалов представив книгу під назвою "Чего не видит зритель".

Зараз ви читаєте новину «"Лобановський зателефонував Щербицькому і сказав: "У Москві свавілля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути