Ексклюзиви
неділя, 21 січня 2018 20:11

"Король біатлону" залишився без Олімпіади

"Рішення таке, яке є. Але я все ще впевнений, що зміг би завоювати медаль на Іграх", - говорить норвезький біатлоніст Уле-Ейнар Бьорндален.

  Уле-Ейнар Бйорндален — восьмиразовий олімпійський чемпіон, має 20 золотих медалей
Уле-Ейнар Бйорндален — восьмиразовий олімпійський чемпіон, має 20 золотих медалей

43-річний спортсмен не зумів потрапити до складу збірної Норвегії на Олімпіаду в Пхенчхані. Він показав дуже низькі результати і не зумів пройти кваліфікацію. У поточному сезоні біатлоніст жодного разу не зумів піднятися вище 18-го місця в особистих гонках на етапах Кубка світу

"Це заподіює біль. До початку Олімпіади залишається близько місяця, я б встиг набрати форму. У Норвегії зібралася сильна команда. Вони збираються боротися за медалі. Сподіваюся, вони приїдуть у своїй найкращій формі і зроблять це", - заявив Бьорндален.

Уле - восьмикратний олімпійський чемпіон і 20-кратний чемпіон світу. Ігри в Пхенчхані могли стати для нього сьомими в кар'єрі. Він брав участь в кожній зимовій Олімпіаді з 1994 року.

"Перед сезоном біатлоністам виставили чіткі вимоги, які потрібно було виконати. Результати Уле Ейнара Бьорндалена в індивідуальних гонках Кубка світу (18, 31, 18, 28, 46, 52, 36, 42) недостатньо гарні. На жаль, він не виконав вимоги, і є інші спортсмени в команді, які виступили краще і відповідають критеріям", - пояснює представник НОК Норвегії Туре Евребе.

"Особисто я вважаю, що дуже шкода, що Бьорндален не виконав критерії олімпійського відбору і що ми не зможемо побачити його на старті сьомих для нього Олімпійських ігор. Як видатний представник зимових видів спорту він завжди буде займати важливе місце в історії норвезького спорту", - розповів Евребе.

На жаль, він не виконав вимоги, і є інші спортсмени в команді, які виступили краще і відповідають критеріям

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) спростував інформацію про те, що Бьорндален може отримати персональну квоту для участі в Пхенчхані-2018.

"Не існує квот для участі в зимових Олімпійських іграх", - заявив представник медіа-служби МОК в листі норвезькому телеканалу TV 2.

Замість Олімпіади Бьорндален виступить на непрестижному чемпіонаті Європи в Італії. Турнір пройде 24-28 січня в італійській Валь-Ріданна.

Здається, це кінець епохи і повернення карми. Справа в тому, що перед домашньою Олімпіадою - Ліллехаммері-1994 - норвежцю Ейріку Квалфоссу виповнилося тридцять чотири. Він був олімпійським чемпіоном Сараєво-1984, триразовим чемпіоном світу, володарем ще десяти нагород світової першості.

  «Час бере гору над усіма нами», - Ейрік Квалфосс коментує непотрапляння Уле до складу на Пхенчхан-2018
«Час бере гору над усіма нами», - Ейрік Квалфосс коментує непотрапляння Уле до складу на Пхенчхан-2018

Але на Зимові Ігри титулованого біатлоніста не взяли. Замість нього до складу збірної Норвегії увійшов 20-річний спортсмен, який в підсумку посів 36-е місце в індивідуальній гонці, 28-е в спринті і 7-е в естафеті. Ним був якраз Уле Ейнар Бьорндален.

"Досягнення Бьорндалена захоплюють. Можливо, йому допоміг саме той досвід, який він отримав в Ліллехаммері", - каже тепер Ейрік Квалфосс.

Тепер замість Бьорндалена на Олімпіаду їде 27-річний Ерлен Бьонтегор, найкращим особистим результатом якого було п'яте місце пасьюта в Преск-Айлі в 2016-м. Для Бьонтегора Олімпіада в Пхенчхані - перший і, можливо, єдиний шанс потрапити на головний турнір чотириріччя.

Але Бьорндален може поїхати на Олімпіаду-2018 в іншій якості - допомагати дружині Дарії Домрачовій.

  Уле-Ейнар Бьорндален і Дарина Домрачова виховують доньку Ксенію
Уле-Ейнар Бьорндален і Дарина Домрачова виховують доньку Ксенію

"Чи поїде він на Ігри підтримувати мене? Ми вирішимо це в найближчі дні, але, швидше за все, так", - сказала білоруська біатлоністка.

16 липня 2016 року Бьорндален і Домрачева зіграли весілля в Осло. 1 жовтня 2016 в Мінську у подружжя народилася дочка Ксенія.

Це другий шлюб біатлоніста. З 2006 по 2012 рік він був одружений з італійською біатлоністкою Наталі Сантер. Дітей у пари не було.

Бьорндален настільки піклується про чистоту і своє здоров'я, що возить з собою пилосос і рідко вітається за руку.

"Особливе місце в моєму житті займають і пилососи, - зазначив спортсмен. - Я всюди беру з собою цю річ".

Уле-Ейнар народився 27 січня 1974 року в норвезькому містечку Драммен в сім'ї фермерів. Навчанням цікавився мало, досить багато часу проводив в спортивних секціях. Грав у футбол, ходив на тренування з гандболу, метал спис, брав участь в змаганнях з велоспорту та легкої атлетики в бігу на 3000 метрів. У нього є два брати і дві сестри. Старший брат - Даг - найпершим в сім'ї почав займатися біатлоном. За ним пішов і Уле-Ейнар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали біатлоністів на Олімпіаду від України

Зимові Олімпійські ігри в Пхенчхані пройдуть з 9 по 25 лютого 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «"Король біатлону" залишився без Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути