середа, 16 серпня 2017 17:51

Колишній тренер "Шахтаря" просить Путіна зупинити війну

Колишній тренер "Шахтаря" просить Путіна зупинити війну
Якщо вбили більше 10 тисяч людей – це АТО? І кінця-краю не видно — Валерій Яремченко

Колишній тренер "Шахтаря" Валерій Яремченко мешкає у Донецьку, на території "ДНР". Попри вороже оточення, він ніколи не приховував своїх проукраїнських поглядів.

– Ви мешкаєте на окупованій території. Стріляють щодня?

– Порівняно з недавнім часом, стріляти стали менше. Вчора, наприклад, було спокійно. Коли знову стрельнуть – зараз, завтра чи післязавтра – я не знаю. Хто дасть гарантію, що це все не розпочнеться у будь-яку хвилину? Ви не у мене запитуйте, а в Порошенка. Це проблема не моя – це проблема всієї країни. Один день стріляють більше, один день – менше. Сьогодні вбивають, завтра – ні. Одного вбили чи п'ятнадцятьох – шкода однаково.

– Як це – жити з постійним острахом, що шалений снаряд може прилетіти й на твоє подвіря?

– Вже немає ніякого страху. У мене є інший страх – ми не здатні навести лад у своїй країні. У нас стріляють, а ми кажемо, що це – АТО. Що таке АТО і що таке війна? Скажіть мені, будь ласка. Якщо вбили більше 10 тисяч людей – це АТО? І кінця-краю не видно. Тут люди увесь час ховають загиблих. А наш президент нічого не каже. Вмикаю телебачення – глухо. Порошенко навіть не з'являється. Де він?

Футбольні проблеми у порівнянні з тим, що робиться в країні, – це так, дрібничка. У Києві, у Львові не стріляють – і багато хто думає, що все нормально. Одного загиблого шкода, а тут – 10 тисяч! Ви знаєте, скільки людей поїхали звідси? Більше 5 мільйонів. В основному – молодь. Залишилися лише старці.

А наш президент нічого не каже. Вмикаю телебачення – глухо. Порошенко навіть не з'являється. Де він?

– Що у такій ситуації потрібно робити Порошенку?

– Я ж не Порошенко, але відповім вам. Якщо він відмовиться від Донбасу – його одразу закопають. І все ж я вважаю, що цю частину Донбасу потрібно віддати. Тут половина людей отримує пенсію в рублях. Росія це спеціально робить, щоб панував "русский мир". Якщо вони хочуть – нехай їдуть в Росію. Не потрібно загравати з людьми. Варто чинити жорстко, але справедливо. Якщо тут не хочуть визнавати Україну – то заради Бога, йдіть у Росію. Але потрібно відділити – перекрити кордон по тій території, яка захоплена. Нехай собі живуть, нехай Росія їх годує. А що, невже ви хочете, щоб цей конфлікт продовжував отак тліти? Щоб далі гинули люди? Ще 10 років так існувати?

– А які слова ви б хотіли адресувати Путіну?

– Зараз скажу, бо мені шкода загиблих людей як з України, так і з Росії. Моя мати – росіянка, а батько – українець. Для чого Путін хоче на все життя посварити два народи? Я не знаю. На його землі не вбивають людей. Не Україна ж пішла на Росію, а росіяни зайшли сюди. Увесь світ про це знає, і лише президент Росії каже, що він не знає.

Тільки одна людина може зупинити війну – це Путін. При всій ненависті до нього від українського народу, я попросив би його знайти у собі мужність і закінчити кровопролиття. Одне слово Путіна – і весь український народ скаже "спасибі". Хто ненавидить, той не скаже, але більшість подумки, у душі, подякує. На нашій території помирають наші люди – на це неможливо дивитися, це неможливо пережити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боляче дивитися на людей, які тупо зрадили Україну - Яремченко

Валерій Яремченко віддав донецькому клубу понад 25 років свого життя. В якості гравця "Шахтаря" здобував "срібло" та "бронзу" чемпіонату СРСР. На посаді головного тренера привів "гірників" до віце-чемпіонства Вищої ліги України, перемагав у фіналі національного Кубка.

Зараз ви читаєте новину «Колишній тренер "Шахтаря" просить Путіна зупинити війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути