Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2012 12:20

"Коли вперше очолив "Динамо", "москаль" всіх влаштовував" - Сьомін

"Коли вперше очолив "Динамо", "москаль" всіх влаштовував" - Сьомін
Сьомін: "При мені "Динамо" постійно боролося за перше місце". Фото: fcdynamo.kiev.ua

Юрій Сьомін після відходу з поста головного тренера київського "Динамо" дав розгорнуте інтерв'ю. Зокрема, він розповів про...

Про розставання з київським клубом

На той момент розставання здалося мені несподіваним, хоча з іншого боку, якщо будь-який тренер зазнає поразки у двох важливих іграх поспіль, ще й з розгромним рахунком, цього можна чекати. Та й після будь-якого програшу київського "Динамо" "Шахтарю" можна чекати всяких змін - це принципові матчі, на результат яких гостро реагують як керівники клубу, так і вболівальники.

У моєму контракті було записано: якщо ми не виграємо чемпіонат України, то в Лігу чемпіонів повинні пройти через відбірковий цикл. Підготовка до нього вийшла зім'ятою. Тим не менше ми пройшли: на першому етапі виграли сім матчів, причому двічі перемогли "Фейеноорд", в гостях обіграли менхенгладбахську "Боруссію", яка перед цим зіграла внічию з "Баварією". Обидві - дуже хороші, кваліфіковані команди.

Психологічне напруження тоді не тільки для мене - для всіх гравців - було дуже високим. При цьому у нас було чимало травмованих, а рівень готовності був недостатньо високий, тому що нормального передсезонного збору не вийшло. І якщо брати матчі з "ПСЖ", то, об'єктивно кажучи, ми на той момент не в змозі були обіграти французів.

Коли Сьомін там був - команда завжди боролася за перше місце, а вже друге-то займала стабільно. Про те, що відбувається зараз, не можу нічого сказати.

Про "Шахтар"

На сьогоднішній момент "Шахтар" об'єктивно сильніший не тільки за київське "Динамо", але і за всіх на пострадянському просторі. Це одна з найсильніших команд на європейському континенті. Такої атаки, як у "Шахтаря", в Європі, думаю, ні в кого немає. Всі ми бачили тотальну перевагу гірників в матчах з "Челсі" - і домашньому, і виїзному, переконливу гру в Турині проти "Ювентуса". Вони справедливо пройшли до наступної стадії Ліги чемпіонів, ставши набагато більш впевненими в собі. Донецький клуб за всіма складовими може вважатися грандом європейського футболу і в Лізі чемпіонів здатний пройти далеко.

Про Алієва

В ефірі з'явилося висловлювання Алієва, скривдженого тим, що його не поставили на матч зі "Спартаком". Значить, хтось підслухав його розмову з Білялетдіновим. Хтось вів цілеспрямовану політику в цьому сенсі, а ми перебували на першому місці, і відрив від "Шахтаря" був чималим. Тоді, власне, і народилася опозиція, яка не хотіла, напевно, щоб "Динамо" стало чемпіоном. Почалися хвилювання: Алієву довелося пояснюватися, а Сьоміну говорити, що в команді все нормально, що це лише робочі моменти.

Саша може сьогодні одне стверджувати, завтра - інше. Він і мені говорив, що я його улюблений тренер, а тепер, очевидно, став нелюбом.

Про трансферну політику "Динамо"

Щоб весь час ставати чемпіонами, треба було, напевно, поменше гравців продавати, причому ключових, як, наприклад, Роман Єрьоменко. Чи не продали б - можливо, і першого місця не упустили.

Перед сезоном в нашу команду прийшло багато новачків, і, як зазвичай, їм потрібен був час на адаптацію. Хоча гравці прийшли кваліфіковані, як ніколи раніше, - Кранчар, Рафаел, Тайво.

Тренер не може колесити по світу в пошуках потрібного гравця: він бачить його лише в кінцівці процесу. А до цього футболіста відстежує спортивний директор укупі зі спеціальною службою. Михайличенко, наприклад, стільки наїздив за рік! І раптом заявляє: мовляв, ми ще тільки пристосовуємося. Він сам переглядав футболістів, когось рекомендував - і раптом він їх не знає. Значить, погано працював і не випадково програв "Металісту", "Дніпру".

Про стосунки з Блохіним

Абсолютно нормальні. Вони і до цього дня такі. Олег - історія українського футболу, ніяких висловлювань у відношенні один одного ми не допускали.

Що ж стосується інших колишніх футболістів, то з їхнього боку звучала тільки критика. Мовляв, ми раніше грали по-динамівські - бігли, забивали, а тепер... Я ж вибрав інший напрямок для своєї команди - тиск за рахунок володіння м'ячем. І воно було вірним: я двічі приходив, коли команда була на третьому місці, і один раз привів її до чемпіонства, другий - до срібла.

Щоб змінив, опинися знову в "Динамо"? Нічого! Вибрав би той же напрямок, крім одного. В перший раз вдалося створити в колективі обстановку єдності. У другій не вийшло.

Про відмінності футболу в Україні та Росії

Відмінностей чимало. По-перше, українські клуби - приватні. Там президент і власник - одна особа, яка сплачує власні гроші. Відповідно, і образ всяких менше. Той же Ігор Суркіс - господар-пан, футбольна людина. Вирішив розірвати контракт - які можуть бути претензії, за винятком того, що потрібно нормально розлучатися? Він так побачив ситуацію, напрямок розвитку клубу. У всьому цьому немає політики, на чолі кута - футбольні моменти.

Те ж саме відноситься до Рината Ахметова, Ігоря Коломойського. Вони будують стадіони, інфраструктуру, відповідають перед уболівальниками за результат. Тиску на них ніякого немає. Не звільнили в "Дніпрі" Хуанде Рамоса - і зараз команда мало не на друге місце претендує. Так вирішив власник, йому видніше.

У нас же певний тиск присутній. Команди зверху періодично лунають: того призначити, того прибрати.

По-друге, відвідуваність стадіонів на Україні, мені здається, вище, хоча точних цифр не знаю. Великий поштовх дало будівництво нових арен. Приїжджають в інші міста "Динамо", "Шахтар", Металіст "," Дніпро "- трибуни майже завжди повні. Та й вдома на ці команди народ ходить. Старт сезону - на" Динамо "57 тисяч! По ходу сезону - не менше тридцяти . Гра з "Дніпром" зібрала повний стадіон - 67 тисяч! У Донецьку менше сорока не буває. В Одесі, де арена схожа на Черкізівську, - 28 тисяч під зав'язку.

По-третє, конкуренція двох клубів в країні поступається місцем суперництву чотирьох команд, які динамічно розвиваються. А флагман, безумовно, "Шахтар".

І там, і тут ти комусь подобаєшся, комусь ні. Коли вперше очолив "Динамо", "москаль" начебто всіх влаштовував. У другій прихід перестав подобатися.

Про чемпіонат СНД

Думаю, це тільки ідея. По-перше, футбол в країні розвивають не тільки кілька найсильніших клубів. Більш того, ті, хто внизу, за рахунок масовості забезпечують його розвиток у більшому ступені. Якщо їх відсікти, не буде зацікавленості ні інфраструктуру створювати, ні дитячо-юнацькі школи містити. Треба розвивати футбол у себе, що, до речі, і відбувається.

По-друге, чомусь у нас вважають, що Україна хоче брати участь в передбачуваному турнірі. Сумніваюся, що це так. Ахметов, між іншим, зробив ясну і чітку обмовку: "Підемо в чемпіонат СНД, якщо це буде в інтересах українського футболу". Однак, навіть якщо чотири провідних клубу України погодяться на участь у такому турнірі, дванадцять інших проголосують "проти". Там навіть переноси матчів в календарі не роблять без згоди цих дванадцяти.

Як будуть відбирати учасників? За бюджетами? Якщо за спортивним принципом, то "Спартак", "Локомотив" і "Динамо", за положенням на сьогоднішній день, ризикують не бути включеними в новий турнір. Зате в ньому можуть виявитися "Терек" і "Кубань".

Відвідуваність, будь чемпіонат СНД створений, зросла б, хоча на ігри за участю клубів, які в нього не потрапили б, взагалі ніхто не ходив би. Але чи багато у нас заробляють на глядачах? Адже вартість квитків далеко не та, що в Англії або Німеччині. А на Україні квитки взагалі коштують копійки.

Залишається телебачення. Російське мільярд рублів все одно не дасть, а українське платити великі гроші просто не в змозі. Йому їх ніде взяти. Так звідки ж фінансова вигода? Якщо тільки пул створити силами Ахметова, Керімова, "Газпрому" і т.д. Скинулися - і давайте розігрувати грошовий приз.

Ось заснувати і розігрувати Кубок - реально. Тим більше що тепер сезони в Росії і на Україні проводяться за однією і тією ж схемою "осінь - весна". Добре б при цьому і високу мотивацію забезпечити. Скажімо, преміювати переможця путівкою на європейську арену. Поки ж розмови навколо проекту залишають враження, що ведеться якась гра.

Зараз ви читаєте новину «"Коли вперше очолив "Динамо", "москаль" всіх влаштовував" - Сьомін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути