понеділок, 04 січня 2021 11:09

Канада – СРСР. Сталася найзапекліша бійка в історії хокею

Канада – СРСР. Сталася найзапекліша бійка в історії хокею
На матч проти Канади з СРСР навмисне викликали тренера Анатолія Тарасова. Фото ТАРС

4 січня 1987 року сталася одна з наймасовіших і найтриваліших бійок в історії хокею - між молодіжними збірними СРСР і Канади.

В останній день молодіжного чемпіонату світу, що проходив у Чехословаччині, збірна Канади в 2-му періоді вигравала в команди СРСР із рахунком 4:2. Канадцям потрібна була перемога з різницею в 3 шайби. СРСР вже ні на що не петендував. Раптом на 14 хв. 2-го періоду нападник збірної СРСР Павло Костічкін з 2 рук рубонув ключкою по лідеру суперника Тео Флері. Між ними спалахнула бійка. На допомогу Костічкіну прийшов Євген Давидов, який вистрибнув із лави. І тут почалося. Флері, утім, і сам був хлопець не промах: відкривши рахунок в матчі, майбутнє "могутнє мишеня" зробило не найкрасивіший жест, "розстрілюючи" лавку радянської збірної з ключки, уявляючи, що це автомат. Пізніше канадці визнали, що подібне підбурювання було абсолютно марним, а сам Флері пояснив скоєне емоціями.

Нападник збірної СРСР Павло Костічкін з 2 рук рубонув ключкою по лідеру суперника Тео Флері

На льоду спалахнула бійка, у якій взяли участь обидві збірні в повних складах. Судді намагалися привести бійців до тями, але зрештою були змушені тікати з майданчика. Як екстрений захід у Палаці спорту вимкнули світло, але і в суцільній темряві битва тривала ще майже 20 хв.

"Я не встиг зрозуміти, у чому справа, як всі стали в бойову стійку, а з лави росіян висипали гравці. Це було дико", - згадував Стів Чейссон, захисник збірної Канади. - Ти намагався однією рукою стягнути з росіянина шолом, наскільки можливо безперервно молотячи іншою рукою. Вони були посередніми бійцями - дряпались і штовхалися.

Міжнародна федерація хокею з шайбою дискваліфікувала всіх гравців матчу СРСР-Канада на 18 місяців, а тренерів команд - на 3 роки. Пізніше дискваліфікація була зменшена до 6 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець встановив "вічний рекорд"

Обидві команди були дискваліфіковані. Але якщо канадці претендували на "золото", то радянська збірна однаково вже не могла піднятися вище 6-го місця. Чемпіоном світу стала збірна Фінляндії.

Зараз ви читаєте новину «Канада – СРСР. Сталася найзапекліша бійка в історії хокею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути