неділя, 04 серпня 2019 20:11

Калеб Дрессел може перевершити досягнення Фелпса

Американський плавець Калеб Ремел Дрессел на останньому чемпіонаті світу з водних видів спорту виграв шість золотих і дві срібні нагороди. Цим він трохи не дотягнув до свого ж рекорду 2017 року, коли в Будапешті мав 7 золотих медалей.

22-річного Калеба вже називають спадкоємцем славнозвісного співвітчизника Майкла Фелпса. Того самого Фелпса, який виборов 28 олімпійських медалей.

Поки Дрессел - 13-разовий чемпіон світу - і це рівно половина шляху до рекорду Майкла Фелпса (26 перемог на ЧМ). Зараз 22-річний американець, без сумніву, кращий плавець світу.

  Фелпс і Дрессел
Фелпс і Дрессел

Два роки тому в Будапешті 20-річного Дрессела визнали найкращим плавцем першості світу.

На початку здавалося, що Дрессел виник нізвідки. Однак ще 17-річним він був зіркою університетської команди із Флориди. Тоді ж виграв шість золотих медалей на юніорській першості світу. На Олімпіаді в Ріо він став дворазовим чемпіоном, але в командних запливах.

Калеб Дрессел вийшов з тіні колег по збірній США на чемпіонаті світу в Будапешті. На нього дивилися в усі очі. Ось він стоїть на стартовому тумбочці, ось стрибає - у нього швидкий час реакції і потужний поштовх, а потім, як торпеда, прориває воду, ковзає по своїй доріжці, кожним гребком віддаляючись від суперників. Він торкається бортика, кидає погляд на табло, бачить переможні секунди, вдаряє кулаками по воді, щоб насолодитися хвилиною слави. Після цього він вилазить з басейну і в новому запливі повторює все те ж саме.

 

Фахівці впевнені, що дуже скоро Калеб Дрессел почне штампувати і особисті світові рекорди. Прогрес американця просто вражає. Він скинув зі своїх кращих результатів від 0,38 у кролів до майже секунди в батерфляї. Якщо він продовжить в тому ж дусі, то зможе побити досягнення на трьох олімпійських дистанціях - 50 та 100 м кролем і 100 м батерфляєм, хоча вони були встановлені ще в хай-тек-костюмах.

На користь Дрессела говорить і його вік. Спринтери набирають міць з роками. Бразилець Сезар Сьєло показав рекордні секунди на 50 і стометрівці вільним стилем (20,91 і 46,91 відповідно) в 22. Фелпсу було 24.

І ось вони приходять. У півфіналі чемпіонату світу в корейському Кванджу Дрессел проплив стометрівку за 49,50 секунди. Таким чином, він побив рекорд 23-разового олімпійського чемпіона Майкла Фелпса, який був встановлений на ЧС-2009 (49,82).

Один з найуспішніших британських плавців, Марк Фостер, побачив в Калебі Дресселі "Людину-блискавку" Усейна Болта. По-перше, обидва вони спринтери, а по-друге, на думку Фостера, Дрессел здатний не просто домінувати, як Фелпс, але і принести в басейн харизму, яку Болт незмінно демонстрував на легкоатлетичному стадіоні.

- Дрессел - однозначно нове обличчя світового плавання, - зазначив Фостер. - Очевидно, що з відходом Майкла утворилася порожнеча, і навряд чи її потрібно заповнювати. Але 50 м вільним стилем - це особлива дистанція. Це найбільш захоплюючий, динамічний, видовищний заплив. Той, хто фінішує першим, стає найшвидшим плавцем на планеті. Так що Дрессел буде домінувати, як Фелпс, але в той же час він буде найшвидшим, як Болт.

Але Фостер віддає належне і самому Дресселу, його феноменальному таланту. Особливо на старті. З цього приводу плавці вже жартують, що у Калеба іскри з-під ніг вириваються, коли він відштовхується від тумбочки.

- Його старт просто приголомшливий, нічого подібного не бачив. У мене колись був дуже швидкий старт, але Калеб просто відразу вбиває суперників, - визнав британець. - Всі будуть намагатися скопіювати його рухи, перевершити його. І я не кажу, що нічого з цього не вийде, але у Калеба є перевага - природний талант. Крім того, він дуже атлетичний, сильний і стрибучий.

 

Калеб не любить, коли з церемонії нагородження треба знову бігти в басейн, щоби взяти участь в новому запливі. Цей відрізок – єдиний час щоби віднайти нову мотивацію.

Перед кожним запливом Дрессел цілує невелику хусточку. Це річ його вчительки математики Клер Маккул. Вона померла від раку грудей 2018-ого. Свого часу Калеб збирався кидати плавання, але саме скромна вчителька відмовила його це зробити.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Романчук узяв срібло на чемпіонаті світу з плавання

Одного разу Дрессел загубив свій платок в басейні. Він негайно дав оголошення. реліквія знайшлася через 14 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Калеб Дрессел може перевершити досягнення Фелпса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути