пʼятниця, 09 травня 2008 12:53

Іванчук має наміри виграти престижний софійський турнір

У столиці Болгарії Софії розпочався турнір M-tel masters, що є одним з чотирьох турнірів великого шлему поряд з Вейк Ан Зеє, Морейла/Лінарес та Мехіко сіті. Переможці цих турнірів грають між собою на фінальному турнірі у Більбао у вересні.

Участь у церемонії відкриття турніру брав президент Болгарії Георгій Прванов.

Окрім двох місцевих гросмейстері Веселіна Топалова та Івана Чепарінова, організатори запросили Левона Ароняна з Вірменії, азербайджанського гросмейстера Теймура Раджабова, китайця Бу Сянджи та українця Василя Іванчука.

Турнір має високу 20-ту категорію. Середній рейтинг гравців - 2737. Шахісти зіграють по 10 партій: білими та чорними з кожним суперником.

Турнір грається за так званими "софійськими правилами", які покликані боротися з гросмейстерськими нічиїми. Шахістам не дозволяється пропонувати нічию безпосередньо своїм опонентам, всі переговори на цю тему ведуться через головного арбітра. За минулі три роки ці правила стали досить популярними, поступово ФІДЕ бере їх на озброєння.

Ще одна цікава деталь - учасники турніру грають у спеціальному звуконепроникному десятитонному скляному куполі, встановленому у центрі зали.

Головний фаворит турніру - Веселін Топалов (4-й номер у рейтингу ФІДЕ), що тричі перемагав на цьому турнірі. Перемога в M-tel masters важлива для Топалова не лише як продовження красивої серії (чотири з чотирьох), але і з точки зору підготовки до півфінального матчу за звання чемпіона світу з Гатою Камським.

Цілком успішну конкуренцію Топалову може скласти 6-й номер у рейтингу ФІДЕ Левон Аронян.

Василь Іванчук (13-й у рейтингу ФІДЕ) також має реальні шанси поборотися за перемогу. Основна проблема українського шахіста - нерівна гра. Львівський гросмейстер може зіграти геніальну партію і блідо виступити наступного дня. Але коли, як кажуть, "гра пішла", зупинити його дуже і дуже непросто.

До того ж Іванчук після командного чемпіонату Росії зробив невелику паузу (пропустивши Гран-прі ФІДЕ в Баку), щоб відпочити і краще підготуватись до болгарського турніру.

"Чемпіон"
Зараз ви читаєте новину «Іванчук має наміри виграти престижний софійський турнір ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути