четвер, 24 січня 2008 17:52

Історія і правила гри в поло

Поло - одна з найбільш аристократичних спортивних ігор в історії людства. Щоб в неї грати, потрібний великий рахунок в банку, оскільки екіпіровка гравця і кінь коштують тисячі фунтів.

Кінне поло також називають однією з найстародавніших ігор з м"ячем. Вона була відома ще персам за п"ять сторіч до нашої ери. Коли Великобританія підпорядкувала собі Індію, з поло познайомилися і європейці. Саме англійці встановили правила гри в поло, якими з дуже невеликими змінами керуються до цього дня.

Найкомфортніше покриття для гри - трав"яне, тому літні змагання проводяться частіше. Світові престижні чемпіонати в Англії Queen"s Cup і Cartier Cup проводяться теж влітку. Вони проходять під негласним патронажем британської королеви Єлизавети II. Королева за традицією присутня на турнірі Cartier Cup.

У поло грають дві команди з чотирьох чоловік. Гравець, сидячи верхи на коні (поло-поні), повинен ключкою забити м"яч у ворота. М"яч для гри завжди білого кольору діаметром приблизно 8 сантиметрів і вагою близько 130 грамів. За правилами ключку можна тримати тільки в правій руці. Якщо ви лівша, у вас можуть бути проблеми з ударом, проте управляти своїм поло-поні ви зможете краще, ніж інші.

Матч складається з шести чаккерів (періодів) по сім з половиною хвилин кожен. Між періодами перерва три хвилини, протягом якого зазвичай міняють коней. Після трьох чаккерів перерва п"ять хвилин. Гравці з номерами 1 і 2 вважаються нападаючими, номери 3 і 4 - захисники, які прикривають ворота. Гра ведеться на полі завдовжки близько 270 метрів (300 ярдів) і шириною близько 180 метрів (160 ярдів). Це, до речі, найбільше поле в сучасному спорті. У кожному кінці поля знаходяться ворота шириною понад 7,3 метра і заввишки 3 метри. Розмітка поля схожа з футбольною: центр поля, де суддя проводить вкидання м"яча, позначений круглою міткою. Напроти воріт відмічені точки для виконання штрафних ударів з відстаней 27, 36, 54 метри.

Команди для участі в турнірах підбираються за гандикапом - показником майстерності. Команда середнього рівня має гандикап 15-18. Команда більш високого рівня - 19 і більше. Цей показник є сумою розрядів гравців, що присуджуються їм щорічно національною асоціацією поло. У поло повне рівноправ"я: до чоловіків і жінок пред"являються єдині розрядні вимоги.

Щоб отримати в Англії розряд "-1", новачкові треба старанно займатися не менше чотирьох років. Розряди від 2 до 10 вважаються професійними. Мало кому вдається отримати 10-й розряд. Починаючи з 1890 року, коли була введена система рейтингів, "десятки" були удостоєні менше 50 гравців. До уваги приймається знання основ техніки, володіння конем, розуміння стратегії гри і грамотна поведінка на полі, якість коня.

Вершник і поло-поні сприймаються як єдине ціле: їх зіграність - запорука успіху команди в цілому. Спочатку треба навчитися управляти конем, потім контролювати м"яч і тільки потім думати про командну взаємодію.

Легендарний лідер Великобританії, внук сьомого герцога Мальборо сер Вінстон Черчілль грав в поло на рівні кращих професіоналів. Його особистий гандикап - шість. До 52 років Черчілль не втрачав можливості хоч ненадовго пересісти з міністерського крісла в сідло поло-поні. "Поло - пропуск у великий світ", - казав Черчілль, натякаючи, що ця гра дає прекрасну можливість продемонструвати кращі якості своєї натури представникам вищих верств суспільства.

Сьогодні найбагатшим і пристрасним любителем поло є султан Брунея Хаджі Хассанал Болкіа Муізаддін Ваддола. Стверджують, що під час гри в поло з британським принцом Чарльзом він звинуватив в невдачах свої їздові чоботи і послав вертоліт за новою парою.

Принц Уельський Чарльз теж вважається хорошим гравцем. Його особистий гандикап - два. Це хоч і менше, ніж у Черчілля, але все одно вагомо.

Останніми роками принц Чарльз брав участь тільки в благодійних матчах. За 13 років з його допомогою було зібрано близько 12 мільйонів фунтів стерлінгів на різні проекти. Пристрасть до поло в монаршій сім"ї передається спадково: батько Чарльза, принц Філіпп в молодості навіть "підробляв" грою в поло, що вважалося цілком прийнятним і для таких знатних персон.

Принци Вільям і Гарі теж пішли стопами своїх предків. Принц Вільям навіть заявляв батьку, що він відмовляється від військової кар"єри і хоче стати професійним гравцем в поло.

За матеріалами ahmadtea.ua
Зараз ви читаєте новину «Історія і правила гри в поло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути