понеділок, 27 січня 2020 21:00

"Іспанська модель футболу нам не підходить. Треба рівнятися на Німеччину"

40-річний Андрій Тлумак - головний тренер луцької Волині. У поточному сезоні команда йде на другому місці у першій лізі та претендує на вихід в УПЛ.

УПЛ планує розширити кількість учасників до 16. Чи готова перша ліга дати таку кількість команд для елітного дивізіону, щоб рівень турніру не впав?

- Економічна ситуація в країні зараз не найкраща. Можливості клубів вирівнялися. Зараз у першій лізі є 8 команд, які перебувають у лідируючій групі. Думаю, що кожна із них може претендувати на вихід до УПЛ та не буде гіршою за жодним показником від середняка УПЛ.

Автор: З відкритих джерел
  Андрій Тлумак захищав ворота "Карпат", коли команда грала в групі Ліги Європи
Андрій Тлумак захищав ворота "Карпат", коли команда грала в групі Ліги Європи

Який формат чемпіонату України є найкращим?

-16 команд. У нас доволі велика країна, яка спроможна забезпечити таку кількість. Це буде повноцінний чемпіонат, який свого часу підніс футбол нашої країни до найкращих результатів, коли ми могли мати у Лізі чемпіонів дві команди, відразу три представники у Лізі Європи. Такого результату у Європі ми досягли, маючи повноцінний чемпіонат із 16 команд. При першості із 12 команд успіхи наших клубів у євро кубах погіршилися.

У першій частині сезону за "Волинь" грали два футболісти 2000 року народження

"Десна" після виходу в УПЛ не грала перші матчі вдома. Зараз історія повторюється із "Колосом, який грає у Києві. Чи готові команди першої ліги до підвищення в класі в плані інфраструктури?

-Якби у нас діяли закони, якби не змінювався регламент по ходу сезону, то таких ситуацій не було б взагалі. Команди навіть не намагалися б підвищитися в класі розуміючи, що у них немає стадіону, чи не відповідають іншим вимогам.

В сусідній Білорусі президент країни Олександр Лукашенко поставив завдання збудувати відповідну футбольну інфраструктуру, яка дозволить розвиватися футболістам. Побудовано багато великих штучних полів, манежів, де можуть тренуватися та грати, як діти, так і професійні команди. В нас же все залежить від президента клубу. В один момент він може перестати фінансувати клубі і не залишається ні команди, ні інфраструктури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що взимку мають зробити керівники "Шахтаря" та "Динамо"

Цього сезону три команди підніметься в УПЛ. Наступного сезону ще три. Це не вдарить по рівню турніру?


- Думаю, ні. Подивіться на другу лігу, яка вона сильна та цікава. Хороші команди з обласних центрів Тернопіль, Рівне, Житомир, Хмельницький грають тільки у другій лізі. Вони прагнуть до першої.

Автор: З відкритих джерел
  Тренерську кар'єру Андрій Тлумак розпочав у "Карпатах"
Тренерську кар'єру Андрій Тлумак розпочав у "Карпатах"

- Перша Ліга має паузу у чотири місяці між першою та другою частиною сезону. Восени може бути одна команда, а вже весною зовсім інша. Наскільки складно працювати в таких умовах?

- Звичайно, що складно. Йде навантаження на клуби. Немає змагань, але потрібно платити гроші, проплачувати додаткові збори.

Тут все залежить від клімату. Якби мати таку зиму як зараз, то можна грати довше, але можуть погодні умови не дозволяти грати у футбол наприкінці осені, на початку весни. Підігріву полів у команд першої ліги не має. Тому в таких умовах важко говорити про якісну підготовку до футбольних матчів.

Топ-команди першої ліги мають у складі багато досвідчених футболістів. Чому – важко виховувати молодих?

- Ні, неважко. Тут головне – довіра та підтримка до молодого гравця із боку тренера. У першій частині сезону за "Волинь" грали два футболісти 2000 року народження. Обидва хлопці проявили себе із найкращого боку.

Ваш попередник культовий для Луцька тренер Віталій Кварцяний. Його фігура тисне?

- Анітрохи. Насамперед тому, що Віталій Володимирович досі працює у клубі. У мене з ним прекрасні стосунки. В потрібний момент він мені допомагає.

Фігура Кварцяного не тисне, у мене з ним чудові стосунки


В Україні не дуже довірять власним молодим тренерам. Чому?

- Ментальність у нас така. Думаємо, що хтось інший прийде та зробить краще.

Після перемоги збірної Іспанії на Кубку світу та Євро тренери із цієї країни почали їхати по всьому світу вчити грати у футбол. Німці не приймали іспанських тренерів, а відправили своїх молодих спеціалістів, щоб вони взяли все найкраще з іспанського футболу та адаптували його до реалій Німеччини. Так треба вчиняти і нам.

Автор: З відкритих джерел
  З 2018-го року очолює "Волинь"
З 2018-го року очолює "Волинь"

В якому напрямку має розвиватися вітчизняний футбол?

- Потрібно побачити декілька моделей розвитку футболу. Тут важливо правильно обрати місце стажування. Я свого часу був Німеччині та Іспанії. Я думаю, що іспанська модель нам не зовсім підходить. У нас клімат інакший. Коли у нас зима - іспанські клуби мають можливість працювати у звичних умовах. Німецький футбол підходить нам більше. Тут і клімат наближеніший, і стиль футболу.

Андрій Тлумак - колишній воротар "Карпат", "Металіста", "Металурга" Запоріжжя, "Зорі". Одружений, має двох синів.

Зараз ви читаєте новину «"Іспанська модель футболу нам не підходить. Треба рівнятися на Німеччину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути