четвер, 10 грудня 2020 10:53

"Інтер" проклятий. За "Шахтар" зіграла навіть голова Лукаку – огляд українських ЗМІ

"Інтер" проклятий. За "Шахтар" зіграла навіть голова Лукаку – огляд українських ЗМІ
Тайсону не надто вдавалися швидкісні прориви. Фото Рейтер

Українська преса співає дифірамби "Шахтарю" за виїзну нічию проти "Інтера" і вихід в Лігу Європи.

Першою почала "Трибуна".

"Скажи ви комусь на старті групового етапу, що "Шахтар" жодного разу не програє за 4 матчі з "Реалом" і "Інтером" - ваш співрозмовник, швидше за все, покрутив би пальцем біля скроні. Дізнайся він після цього від вас, що при цьому донецький клуб не зміг вийти з групи, тому що два матчі проти "Боруссії" програв із загальним рахунком 0:10 - покручуванням не обійшлося би, виклик санітарів виглядав би продовженням діалогу.

"Шахтар" став учасником однієї з найбільш божевільних за інтригою груп за всю історію Ліги чемпіонів. Досить сказати, що перед останнім туром всі 4 команди зберігали реальні шанси на вихід в плей-оф Ліги чемпіонів, а єдиним учасником квартету, хто точно зіграв би навесні в єврокубках була "Боруссія". Все дуже нагадувало групу, в якій колись виявилося "Динамо" ще в перше пришестя Олексія Михайличенка, в сезоні 2003-04 років.

Тоді кияни фінішували на 4-му місці в групі з "Арсеналом", "Інтером" і "Локомотивом", але набрали при цьому 7 очок, обігравши по ходу "Арсенал" і "Локомотив", а також тричі пропускаючи вирішальні м'ячі в кінцівках виїзних матчів. Більш того, як і зараз "Шахтар", "Динамо" тоді все одно могло вийти в плей-оф, якби забило в самій кінцівці останнього туру "Інтеру", але зіграло внічию - і, як і "Інтер", не вийшло з групи.

Це той випадок, коли історія повторюється двічі - і в цьому немає ніякого фарсу. Заради таких рубок і варто було б зберігати нинішній формат Ліги чемпіонів, якби не було нинішнє керівництво УЄФА так одержимо гігантоманією, замішаної на страху перед грізно повзучою, як Ахіллес за черепахою, Євролігою. Втім, це тема для іншої великої розмови, а поки варто просто подякувати "Шахтар" за такі 6 турів. Так, навіть включно з іграми проти "Боруссії", вони додатково підкреслювали нереальність того, що відбувається - цілком у дусі 2020 року.

Заради таких рубок і варто було б зберігати нинішній формат Ліги чемпіонів

Звичайно, Конте міг розраховувати на перемогу навіть в цьому форматі, коли майже вся гострота йшла після масованих навісів або прострілів на Лукаку з Мартінесом. А якби випустив Еріксена раніше, а не на 85-й хвилині, то міг би отримати більше вигоди з простору, який "гірники" залишали, намагаючись атакувати. Але вийшло як вийшло - і у "Інтера" тепер буде можливість зосередитися на тому, щоб скинути "Ювентус" з його довбаного сідала, а у "Шахтаря" - можливість створити ще пару захоплюючих епізодів в його сезоні".

"Футбум" цитує екс-форварда гірників Олексія Бєліка:

"У цьому груповому етапі все вийшло навпаки. Якщо говорити чесно, то ми до старту групової стадії говорили, що "Шахтар" боротиметься за Лігу Європи. І весь час говорили про нашого прямого конкурента - "Боруссію". А тут вийшло, що "Шахтар" вийшов в Лігу Європи за рахунок того, що двічі обіграв "Реал" і двічі зіграв внічию з "Інтером". Це великий успіх. Але в такі моменти розумієш, що десь трохи не вистачило, щоби вийти далі в Лігу Чемпіонів", - зазначив Бєлік.

"Футбол-24" звертає увагу на тактичну побудову гірників у цьому матчі.

"Шахтар" зустрічався з "Інтером" втретє за півроку: спершу ганебний розгром, потім нічия-відскок, а тепер заслужений поділ очок з віце-чемпіоном Італії. Антоніо Конте грав однаково, а от Луїш Каштру робив висновки та щоразу пропонував щось нове. "Вони зіграли проти нас зовсім по-іншому", – сказав після гри Антоніо Конте, пояснюючи, чому не вдалося повторити серпневе побиття.

У цей вечір Каштру пішов далі. Не просто відмова від пресингу та низький блок, а й нова структура в захисті. "Шахтар" зіграв за схемою 5-3-2 з метою наситити центр поля та максимально відрізати від команди пару форвардів. "Ми хотіли, щоби Коваленко, Марлос і Майкон перекривали варіанти передач на Лукаку і Мартінеса", – пояснив Каштру.

Щось нове перед вирішальним матчем Ліги чемпіонів – майже як у Гвардіоли. Тільки краще. Португальський фахівець чітко доніс ідею футболістам, тому все спрацювало. Так, Лукаку з гри не вимкнули, однак вдалося зробити так, щоб він отримував м'яч у незручних позиціях. "Інтер" створював гостроту з флангів – через центр проходити не вдавалося.

У цей вечір Каштру пішов далі. Не просто відмова від пресингу та низький блок, а й нова структура в захисті

Українська команда читала, що планують робити "нерадзуррі", та оперативно реагувала на зміни вектора атаки чи передачі у небезпечні зони. Господарі приймали м'яч з суперником "на нозі", а коли все ж отримували час та простір, то не могли запропонувати нічого цікавішого за пас на фланг чи неточний удар здалеку".

"Спортарена" насолоджується моментом.

"Помста солодка. Цього літа "Шахтар" зазнав однієї з найболючіших поразок у європейських турнірах в історії, пропустивши в півфіналі Ліги Європи від міланського "Інтера" п'ять м'ячів.

Уже восени український клуб у рамках другого туру групового турніру Ліги чемпіонів на НСК Олімпійський продемонстрував проведену роботу над помилками. Команда Луїша Каштру здебільшого грала від глухої оборони і, незважаючи на шквальний натиск атаки нерадзуррі, зуміла не пропустити.

Якщо людство мріє скоріше забути про такий нестабільний у багатьох аспектах 2020 рік, то в його авангарді точно опиняться хлопці Антоніо Конте. Адже в третій міжнародній зустрічі "Шахтаря" і "Інтера" за останні чотири місяці гра чемпіона України еволюціонувала, гірники зуміли не просто зупинити одну з найбільш результативних атак європейського футболу, але і навчилися, як протистояти настільки агресивному і досі незручному колективу Конте .

Існує версія, що "Інтер", не дивлячись на великі фінансові можливості, наявність зоряного складу і одного з найкращих тренерів європейського футболу, проклятий. Міланський клуб з сезону в сезон не може пробитися в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів: в 2018-м команду зупинив невмотивований голландський ПСВ, в 2019-м - напіврезервний склад "Барселони" з висхідною зіркою Фаті, а тепер на шляху хлопців Конте виявився " Шахтар ".

Можливо, частка правди в цьому є, адже італійці були близькі до виконання завдання, але м'яч ніяк не влітав у ворота гірників. За "Шахтар" навіть зіграв Лукаку, який опинився на шляху м'яча у ворота в ситуації з одним з гольових моментів Санчеса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шахтарю" пощастило" - тренер "Інтера"

"Шахтар" буде сіяним під час жеребкування Ліги Європи.

Зараз ви читаєте новину «"Інтер" проклятий. За "Шахтар" зіграла навіть голова Лукаку – огляд українських ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути